sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Khamis, 10 Julai 2014

Bekas Alat Tulis Dari Tin (Recycle)


Bekas alat tulis dari tin


Bekas alat tulis dari tin glukosa

Semasa mengemas bilik kak long, terjumpa bekas alat tulis yang dibuatnya sendiri dari tin glukosa lama.Asal bekas alat tulis ini ialah sebuah tin atau bekas kosong glukosa.

Tin Glukosa

Ana pernah melihatnya membuat bekas alat tulis ini beberapa bulan yang lepas.Dia menggunakan sebuah tin glukosa kosong,dibalutkan dengan sehelai 'sponge' nipis dilapisan luar.Kemudian di gam sekali lagi dengan sehelai kain petak-petak kecil merah di atas lapisan 'sponge' tadi dengan menggunakan 'glue gun'.Pastikan ukuran yang yang tepat dibuat ketika memotong 'sponge' dan kain petak tersebut.

Kemudian kemaskan keliling dengan lilitan riben atau 'lace'.Dan hiaslah di luar tin dengan patung 'teddy bear' kecil atau riben atau bunga-bunga kecil.Terhasillah sebuah bekas alat tulis dari sebuah tin glukosa yang terpakai.





~berkongsi idea disini~

18 ulasan:

  1. K.Ana rindu anak ler tuu...hihihi..dlu2 seronok kn kak...segala kekreatifan tu keluar..tin pon jd..

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha...yelah Sha, rindu dah dua minggu tak jumpa ni, k.long sibuk katanya ada test...tu lah ni projek sekolah dia dulu rasanya..

      Padam
  2. Kreatif kak long. Comel lak tu. Kak Ana minta email alamat kak Ana kat CP. Nak pos kad raya. cactustres@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe...ok nanti kak ana email kay..Insyaa Allah

      Padam
  3. Kreatifnya. Kita dulu masa time sekolah2 duly rajin gak buat cmni.... Guna brgn terpakai... Jimat dan boleh serlahkan bakat terpendam..

    #prayforGAZA

    BalasPadam
  4. kreatifnya kak long..zaman sekolah dulu selalu gak buat.jimat duit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak ana rasa ini pun projek sekolah dia dulu tu..

      Padam
  5. Kreatifnya..boleh share idea ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang nak share kakyon, kut2 ada yang nak buat bolehlah kan..hehe

      Padam
  6. Kak ! buat banyak-2 , jual mahal sikit .. creative tuuuu ..hehehe . Selamat beribadah .. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha Nurul hidayah, kak ana awak ni ada penyakit 'm' sikit, nipun anak akak yg buat utk dia hehe

      Padam
  7. memang kreatiflah anak kak ana...

    BalasPadam
  8. kreatif. terus berikan sokongan pada dia

    BalasPadam