Tips Memilih Tembikai

by - Tuesday, July 15, 2014


Tips memilih buah tembikai


Buah Tembikai (Google Image)

Menggoda kan tengok gambar buah tembikai di ketika cuaca panas kering ni..Merah menawan dan terbayang dah kemanisan rasanya.Ada ketikanya kita membeli buah tembikai yang belum di potong, bila dibawa pulang rasanya tawar.Kecewa juga rasanya.Dikongsikan dari laman Facebook, ana kongsikan kembali disini beberapa tip untuk membantu kita memilih buah tembikai yang manis dan cukup masaknya.




Tips memilih buah tembikai yang manis


Ana pernahlah menggunakan tips diatas sebagai panduan ketika membeli tembikai yang belum dipotong dan memang ada kebenarannya.Bolehlah dijadikan panduan tambahan lagi harga sekilo buah tembikai ada ketikanya agak mahal.

~berkongsi tips disini~

You May Also Like

30 comments

  1. Kak Ana, CP selalu mintak mak je beli hehe. Nak beli sendiri tak pandai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah CP, mak kita lebih banyak pengalaman meniti hidup, mereka lebih tahu..hehe

      Delete
  2. Kalau terbelinyg tak manis tu, terpaksalah buat jus aja dengan menambah sedikit gula...hiii....tq Ana atas info tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Ozie, buat jus sajalah sedap gak kan,nyaman tekak..

      Delete
  3. tips bagus nie kak ana.. :) anis memang tak tau pun sebelum nie., hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ana pernahlah juga gunakan sebelum ini, ada masanya memang dapat yang manis,berdasarkan pengalaman hehe

      Delete
  4. Thanks sudi ke blog saya :-)
    alamakkk tembikai tu menggiurkan hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're Welcome Farra, jom gi beli tembikai..

      Delete
  5. Terima kasih ana..dirumah acik ni biasanya sebulan puasa tu..satu hari pun tak miss buah tembikai ni..tapi tu la..ada masa tawar tak rasa apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat rumah ni ana dah tinggal bertiga,selalu beli yang dah potong tu Acik, jelas dah merahnya..

      Delete
  6. Thanks for sharing kak ana..selalu main beli je..hehe.terliur berbuka air tembikai pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Sal, sharing is caring, dapat tak makan tembikai iftar ni? hehe

      Delete
  7. bgus tips ni kak ana..
    baru tau mcm mana nakplilih
    tembikal yg manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sobri,mudah2an membantu lah ketika beli tembikai sebiji bulat nanti..

      Delete
  8. Ohhh ... mcmtu ye!! bagusnya..tq

    ReplyDelete
  9. wah
    nak try la time beli nanti

    ReplyDelete
  10. Tips yang bagus. Dulu pilih tembikai main tepuk-tepuk kulit dia. Tak tau kenapa gi tepuk. Main ikut orang je. Tengok orang lain tepuk, kita yang budak-budak lagi masa tu, main ikut aje la. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah SY, kononnya nak dengar kepadatan isilah kut..hehe

      Delete
  11. Assalamualaikum kak ana. ahhaha sheila memang tak reti pilih. ahhaha tapi suami suka sangat beli semangka ni. singgah menabung zalora sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik sheila, buah semangka memang sedap nak nak time iftar kan, tqvm dear..

      Delete
  12. assalammualaikum..sedapnyer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nor nazliana..sedap kan.

      Delete
  13. best makan tembikai bulan puasa ni :)

    ReplyDelete
  14. Kak ana. rasa rasa tips ini memang berkesan. dah pernah cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu aRz, kak ana pun pernah cuab sebelum ni, Alhamdulillah berhasil gak..

      Delete
  15. Selalunya Fuza akan beli half. Xmau beli sebijik takut semuanya tawar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah dear, cuma kadang-kadang macam di pasar2 tu kena beli yang sebiji cuba2lah praktikkannya..

      Delete