sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Jumaat, 14 November 2014

Link 'Jahat' di Facebook


Facebook kena 'hack' dengan link 18sx:

Sejak dua menjak ni, setiap kali kita 'scroll wall ' Facebook, ramai wall rakan-rakan FB kena 'hack' dengan link-link jahat 18sx dan foto editor kartun yang mengarut-ngarut.Semak sungguh mata memandang, sedangkan yang empunya akaun Facebook langsung tidak tahu menahu tentang 'posting' tersebut.Lebih-lebih lagi yang menghantarnya dari mereka yang bukan dikalangan 'friendlist'.Anak-anak ana dan beberapa rakan Facebook ada yang dah terkena dengan 'spam' ini dan jika ana sempat melihatnya, ana akan terus menghubungi mereka untuk memadamkan 'posting' tersebut.

Klik foto untuk saiz asal

Rupa-rupanya inilah punca mengapa 'link' tersebut muncul di Facebook ,jangan sesekali klik ke 'link-link' yang mencurigakan kerana dari sanalah ia di're-direct ' ke akaun kita.Dan penyelesaiannya ialah menukar kata laluan dengan segera.Macam-macam penyalahgunaan yang berlaku kepada media sosial sekarang.Tak tahu apakah punca dan apakah keberuntungannya bagi mereka yang mencipta penyalahgunaan ini selain dari menyusahkan orang lain.

Semoga perkongsian ini dapat membantu mereka yang terkena fitnah cyber yang semakin menjadi-jadi kini.Apapun berhati-hatilah sebelum klik kerana ada yang membawa keburukan dari kebaikan.

~berkongsi info disini~

14 ulasan:

  1. thanx share kak ana.. patut la byk org post pelik2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lah Anizz, setiap hari scroll macam2 posting tak best jumpa di wall kawan2 ..:)

      Padam
  2. good sharing kak..=)
    thank you..
    tula, banyak betol yang ngarut-ngarut kat fb skrg. ni la punca rupanya.. hehe.

    BalasPadam
  3. siapalah yang gatal tangan tu kan?

    BalasPadam
  4. Ada kawan saya bising kat fb, sebab dia ingat ada orang dok post merepek kat wall dia.dah agaj dh mesti virus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lebih kepada spam ni Sal, dah viral di FB :)

      Padam
  5. Balasan
    1. tulah ss. suka buat perkara yang tak berfaedah :)

      Padam
  6. itu ler .. gambar2 lucah menyerang wall2 org skrg ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan Suki, semak kak ana tengok kat wall kawan2, sedangkan mereka tak tahu menahu pun..:(

      Padam