Entri Pertama Saya

by - Tuesday, March 31, 2015


Entri pertama saya:

 

entri pertama anajingga
Entri pertama anajingga
Masih ingat tak lagi entri pertama yang mula-mula kita terbitkan di laman blog? Pernah tak sesekali buka dan baca semula? Apakah perasaan kita ketika membacanya semula? Mari kita singkap kembali entri pertama yang kita terbitkan di waktu mula-mula berjinak dengan dunia blog...

Erm... entri pertama ana ialah pada 14hb Mei 2012, kira-kira tiga tahun yang lepas.Mula menulis di blog sekadar berkongsi info tentang catatan perjalanan ke Taman Orkid di Kuala Lumpur. Bila baca semula hari ini, memang kelakar sangat rasanya.Maklumlah masa itu, menulis syok sendiri sahaja. Rasanya tiadapun orang baca. Mana tidaknya sekadar taip dan terbitkan.

Teknik SEO memang tak ada langsung.Follower pun belum wujud.Font ikut suka hati jelah.Foto pun sama, janji ada, tanpa caption dan saiz bersepah.Penulisan punya lah skema , sekarang pun skema juga rasanya.Bukan apa, cuma ana nak berkongsi info di blog, mana tahu mungkin ada yang singgah dari luar negara mudahlah untuk mereka translate ke bahasa mereka jika penggunaan bahasa yang betul.

Namun apa pun keburukan pada entri pertama inilah titik tolaknya penglibatan kita dalam dunia blogger. Hari demi hari, kita tahu apa itu blogwalking, teknik penulisan yang betul, teknik editing gambar, mencari follower dan seribu satu ilmu yang dipelajari dari sifu-sifu blogger yang terlebih awal menceburi bidang ini dan tidak pernah lokek dengan perkongsian ilmu.Cari sahaja tutorial dan dari situ kita belajar pelbagai ilmu blog untuk memantapkan entri dan mencantikkan blog.

Masa mula-mula berblog segala widget kita nak letak di blog.Akhirnya loading berjam-jam entri tak juga muncul. Dengan pelbagai tips yang dikongsikan oleh sifu blogger seperti saudara Hasrul Hassan, Yumida dan ramai lagi yang pernah ana singgah ,rasanya mutu blog kita semakin hari semakin dikunjungi.Carian di Search Engine juga banyak yang melekat.Alhamdulillah..setapak demi setapak kita  melangkah.

Kesimpulannya, apa juga bidang yang hendak kita ceburi, amat perlu untuk kita belajar dan terus belajar menimba ilmu yang berkaitan.Bila blog kita senang dijejaki, barulah perkongsian kita sampai kepada golongan sasar yang mencari info.Dan In Shaa Allah segala kebaikan yang kita sampaikan sedikit sebanyak membantu mereka di luar sana.Jangan malas untuk belajar dan tiada istilah terlambat dalam menuntut ilmu pelajaran.


~sertai kami di Exchange Feed Group ,sekiranya berminat untuk menambah ilmu dalam dunia blog, teknik-teknik SEO dan hampir kesemua ahli EFG telah mencapai SEO 100% disini. #EXCHANGEFEEDGROUPbukansembangkosong.~

You May Also Like

59 comments

  1. wahhh mengimbau balik entri pertama

    ReplyDelete
  2. Terbaik kak ana....entri first saya tak ingat apa huhu

    #EFGbukansembangkosong
    #MesraSEO100%

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pernah borak pasal ni kat EFG kan aRz.. hehe :)

      Delete
    2. okee nak buat rancangan jahat jap kat blog abg arz..hahahh :P

      Delete
  3. hehe..kelakar kan kalau baca balik.tapi tulah, blogging ni macam belajar berjalan jugak.takkan nak terus berlari ye tak? semoga terus maju jaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju Sal, bertatih dahulu kan sebelum melangkah laju ke hadapan :)

      Delete
  4. hehe entri frist memang kelakar..sebak pun ada bila baca balik..beza benar dengan entri sekarang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebak Yanty, kisah sedih ke,nanti kak ana pi skodeng ye hehe :)

      Delete
  5. Ngeh..ngeh.ngeh... setuju dengan K.Ana apa jua bidang yang nak kita pelajari perlu belajar dan terus belajar. Entry 1st Mrs. A huhuuuhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ketawa ye Mrs A, memanglah entri mula2 tu,tapi kita belajar perlahan-lahan sehingga mantapkan blog kan :)

      Delete
  6. assalamualaikum ana...yer la kalau kita baca n3 kita yg mula2 dulu mmg mcm kelakar jer kn..masa tu baru nak belajar mmg mcm tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama, mama Maz Zull antara yang awal sudi blog ana masa tu, terima kasih sangat2 atas sokongan mama hingga ke saat ini,Alhamdulillah.

      Delete
  7. saya kena jengok entry pertama saya...
    lucu pun ada...
    oklah tu ana...makin lama makin bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha jom kita throwback semula ANIM, kan belajar dari pengalaman kan :)

      Delete
  8. Assalamualaikum...terima kasih sebb sudi singgah di blog saya..
    aienainirazali.blogspot.com..
    salam singgah juga yea...salam kenal ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ain e-ein, salam ukhwah dari kak ana :)

      Delete
  9. baru nih ada ushar jugak entry pertama.. nanti nak buat entry macam nih jugak laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok izzeyda, nanti kak ana pi skodeng sana pulak ye hehe :)

      Delete
  10. entri pertama menjadi titik tolak menjadi blogger

    Owh! Jom Kenal | Segmen - Owh!MananQayyim™

    ReplyDelete
  11. First entry Sha ada 2,3 baris aje. Hehe. Masa tu nak try tengok aje, macam mana lah rupanya lepas publish. Malu cheq kalu tengok balik ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ada lagi ke Sha ,nanti nak pi tengok lah :)

      Delete
  12. entri pertama ada kat blog lain yg dah delete, penulisan berkembang seiring peningkatan usia dan pencambahan ilmu

    ReplyDelete
    Replies
    1. FR sebelum ni ada blog lain lah kiranya..betul kan kita belajar dari pengalaman sebenarnya.

      Delete
  13. entri pertama syira sangat kebudak-budakan..bila baca balik gaya penulisan mcm budak darjah satu..hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kak ana rasa semuanya sama je syira :)

      Delete
  14. klau ainaa ingt entry lama2 dlu.... huuiih nak sorok muka je rsanya. ahakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorok bawah bantal aina hehe :) kelakar kan .

      Delete
  15. dulu pernah join segmen 1st entri blogger...dah join baru la ada yg komen..huh, komen bantai kutuk dan puji sama je haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman kan PCL..macam-macam yang pernah PCL kongsikan rasanya..:)

      Delete
  16. salam... masa awal pembabitan saya dalam dunia blog ni saya tak menulis,, saya suka copy dan paste di blog saya sebagai rujukan sebab saya suka bab saham dan kewangan,, dibawah tu saya letak kredit untuk penulis dan link blog asal,, tahun 2013 baru mula menulis,, ayat berterabur dan cerita banyak yang tergantung dan tak habis ayat hihihi,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah siapa pun macam tu kan, mula2 penulisan kita saniah ahmad :) belajar dari pengalaman .

      Delete
  17. banyak juak entry mimin yg awal2 daa padam. segan jekk. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa padam lak ye mimin.. hehe :)

      Delete
  18. entri pertama dulu, tulis panjang lebar.tapi xde siapa komen.heheee.
    ni entry tu http://kucenmaster.blogspot.com/2012/05/kucing-parsi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha samalah, masa tu tak ada follower lagi kan KM :)

      Delete
  19. Ish xpenah tpikir plak sy..menarik gak kan...nk g tgk blkla...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha cuba throwback balik Sham :)

      Delete
  20. segan nak baca entri mula2..ade separuh dah delete..tulisan skema sangat..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Nick skema ya amat cara penulisan di awal2 dulu hehe :)

      Delete
  21. malu nak baca entry pertama saya dulu..macam budak2 menulis..hahahah...tapi nak buang sayang..ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm biar jelah DR buat kenang-kenangan hehe :)

      Delete
  22. hehehehe.. malu la nak share entri pertama masa mula2 berblog 2007 dulu... entri macam budak2 sangat... hehehehehe..

    ha'ah kak.. masa mula2 berblog dulu semua jenis widget nak letak kat blog.. tu belum campur palylist lagi.. tiap2 hari tukar lagu.. hehehehehe... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Ain segala neka nak tepek kat blog last2 loading berjam2.. hehe :)

      Delete
  23. blog saya lahir tahun 2011.. bila tengok gini..nampak macam nak korek balik tengok entry pertama heheh...

    ReplyDelete
  24. entri pertama sis dah delete . betullah , masa mula2 berblog , asik fikir nak cantikkan blog je. pantang nampak blog org ada widget cantik , terus je nak pasang juga ... kenangan tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan CM samalah..rasanya semua pun macam tu kut hehe :)

      Delete
  25. rasanya..entry lame anis...anis dh delete kot..huhu.. banyak frust2 je..hahah...oopss

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mesti banyak mencurah rasa tu, alah ruginya tak sempat skodeng hehe :)

      Delete
  26. hehehe..bila baca entri ni,teringat zaman mula berblog dulu..lucu aih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah IbuNoey, kelakar pun ada kan hehe :)

      Delete
  27. Terobekk entri lama ya kak ana..

    ReplyDelete
  28. trowback ye kak ana..btw, #EFGbukansembangkosong mmg bestt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. terobek sat CN, terima kasih sudi bersama EFG :)

      Delete
  29. EFG terbaik!!!
    Proud member hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Eny, Tahniah berjaya SEO 100%.. sayang adik2 dalam EFG semuanya :)

      Delete