Komuniti Orang Asli turut terjejas mata pencarian akibat kurangnya peluang ekonomi ekoran wabak COVID-19. Jabatan Kemajuan Orang Asli Malaysia (JAKOA) sedang bekerjasama dengan Ayam Brand™ bagi membawa kempen kebajikan komuniti viral #AyamBersamaMu ke komuniti Orang Asli di Selangor.


Ayam Brand & JAKOA Bantu Komuniti di Kampung orang Asli Changkat Bintang, Selangor

Pantri komuniti #AyamBersamaMu kini berdiri dengan sendiri di 13 lokasi di seluruh negara
dengan kerjasama komuniti yang menyumbangkan dan mengambil keperluan harian seperti
makanan, bagi membantu mereka yang memerlukan, dan disokong oleh sumbangan produk
dari Ayam Brand, Mission Foods dan Alce Nero, antara yang terlibat.

Versi kempen kebajikan komuniti tersebut yang diubahsuai kini sedang dilancarkan di Kampung Orang Asli Changkat Bintang dengan bekalan produk Ayam Brand dan Alce Nero untuk sebulan bagi kegunaan 39 keluarga Orang Asli. Ketua Pengarah JAKOA, Prof Dr Juli Edo berkata kempen #AyamBersamaMu diperlukan sebagai sokongan dalam bentuk nyata dan psikologi bagi komuniti Orang Asli menerusi sumbangan makanan keperluan dalam tempoh sukar ini.

“Pakej rangsangan yang disediakan untuk Orang Asli telah membantu banyak komuniti
tetapi mereka masih menghadapi cabaran ekonomi, khususnya dalam menyara hidup
keluarga. Kempen #AyamBersamaMu ini merupakan bantuan yang positif dan tepat pada
masanya bagi komuniti Orang Asli, dan menjadi peringatan buat mereka bahawa mereka
tidak keseorangan. 

Ada organisasi dan individu yang prihatin akan nasib mereka. Ucapan terima kasih kami buat Ayam Brand dan Alce Nero di atas kemurahan hati syarikat-syarikat ini  menyumbangkan produk makanan sihat berkualiti premium,” kata Prof Dr Juli Edo. Oleh kerana komuniti-komuniti ini tinggal jauh di pedalaman, JAKOA akan mengendalikan
sokongan logistik dan menyelaraskan tugas dengan Tok Batin dan orang tua-tua di kampung dalam mengedarkan sekotak 27 produk kepada ketua-ketua keluarga dalam setiap komuniti, dan pada masa yang sama mengamalkan penjarakan sosial.
“Komuniti-komuniti ini amat terjejas di segi ekonomi, dan sumbangan barangan makanan
yang tahan lama merupakan penghubung nyawa yang penting. Kami berharap lebih banyak
organisasi akan menyertai kempen #AyamBersamaMu atau memulakan usaha kebajikan
sendiri,” tambah beliau.

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama,
Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan
amal dan menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 organisasi
dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.'
Kempen kebajikan komuniti #AyamBersamaMu turut memberi sokongan kepada petugas
barisan hadapan di Hospital Sungai Buloh, golongan gelandangan, golongan OKU, anak
yatim, ibu tunggal dan orang tua sejak wabak Covid-19 melanda Malaysia. Dianggarkan
20,000 produk Ayam Brand telah diedarkan setakat ini.

“Kami telah menyantuni pelbagai komuniti, terutama mereka yang memerlukan menerusi
kempen kebajikan komuniti ini, dan and berpuas hati bekerja dengan JAKOA bagi membantu komuniti Orang Asli. Produk-produk kami sarat dengan zat makanan dan rendah kandungan gula dan garam, menjadikannya sesuai untuk pemakanan Orang Asli. Kami mengubah suai konsep pantri komuniti kerana kekurangan penderma disebabkan lokasi yang terpencil. Kami mengalu-alukan jenama lain untuk turut serta dalam membantu komuniti ini. Kesimpulan daripada kempen #AyamBersamaMu ini adalah kita mampu bantu- membantu sebagai satu komuniti,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia, Cik Teoh Wei Ling.
Kempen #AyamBersamaMu ini umpama pucuk dicita ulam mendatang bagi penduduk
Kampung Orang Asli Changkat Bintang di Selangor. “Waktu ini merupakan tempoh sukar bagi kami kerana aktiviti ekonomi di kawasan kami telah berkurangan dan peluang tidak banyak. Sumbangan oleh Ayam Brand dan JAKOA ini meringankan kesusahan kami dalam menyara keluarga. Kami amat menghargai rasa timbang rasa dan kuantiti produk berkualiti yang disumbangkan. 

Ini mampu memastikan kesemua 39 keluarga di sini cukup makan untuk sekurang-kurangnya sebulan. Kami belum pernah mencuba tuna, saba atau pasta jadi ini juga merupakan pengalaman baru buat kami!” terang Tok Batin Hassan bin Kaku.

Seorang penduduk kampung, menganggap sumbangan yang diberi ini sebagai durian
runtuh yang amat dialu-alukan oleh komuniti Orang Asli Changkat Bintang. “Kami semua kenal jenama Ayam Brand, tetapi ia kami anggap mewah dan hanya untuk majlis istimewa. Dan kini kami ada cukup untuk sebulan. Malah kami tidak perlukan alat pembuka tin untuk menikmati tuna, saba, kacang panggang dan santan ini. Kami berasa seolah-olah seluruh rakyat Malaysia bersama kami di dalam kempen #AyamBersamaMu
ini,” kata penduduk kampung.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kempen kebajikan komuniti #AyamBersamaMu, layari https://www.ayambrand.com.my.

14 Comments

 1. Alhamdulillah. Rezeki Allah untuk dinikmati bersama komuniti Orang Asli Changkat Bintang. Moga Covid-19 cepat berlalu p[erhi.

  ReplyDelete
 2. Program amal yang patut dicontohi

  ReplyDelete
 3. Selamat malam apa kabar? Saya orang Brasil dan saya sedang mencari pengikut baru untuk blog saya. Dan saya akan mengikuti Anda dengan senang hati. Teman-teman baru juga dipersilakan, tidak peduli jarak.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  ReplyDelete
 4. ALHAMDULILLAH MASYARAKAT KITA PRIHATIN N SERING MEMBANTU

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah..usaha yang bagus..

  ReplyDelete