Featured Coupons

recent/hot-posts
Bila tiba-tiba black-out

Tengah syok  layan Netflix , tup ! Black out , gelap gulita alam maya. Nasib baik ada lampu solar di laman luar rumah. Dan penyelamatnya ialah handphone. Handphone kan ada 'flash light'. Gunakan cahaya dari phone, carila…

Aneka pilihan biskut & snack sedap dari Cookies Vibe

Nak makan biskut sekarang ni tak perlu tunggu musim perayaan dah. Banyak pilihan biskut dan snack kudapan yang ada di pasaran yang boleh kita nikmati bersama keluarga di rumah. Sebut sahaja nak biskut coklat, kekacang, almond, h…

MUAT TURUN BORANG PERMIT PERGERAKAN PKP DAN PKPB BAGI TUJUAN RENTAS NEGERI ATAU DAERAH

Bila setiap kali negara mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan yang melibatkan sekatan perjalanan daerah dan negeri, ana cukup bimbang akan keadaan mak dan abah di kampung. Ini kerana mereka berdua dan dua orang mak saudara kese…

Koleksi pokok bunga torenia , penjagaan dan cara tanam

Ana panggil bunga tapak kucing je pokok ni. Cuba tengok kelopaknya, macam tapak kaki kucing kan. Tapi nama pokok bunga ni ialah torenia. Setakad ni ana baru ada 3 variasi warna bunga torenia ni. Yang hat lama pemberian Kak Long …

Bantuan Prihatin Rakyat ( BPR ) 2021 Pendaftaran , Bayaran  & Syarat Kelayakan

Selesai sudah bab i-Sinar KWSP malahan kategori 1 sudahpun mula menerima bayaran dan i-Sinar kategori 2 pula telah pun di buka permohonan beserta mengemukan dokumen sokongan yang di perlukan dalam permohonan untuk yang layak. D…

Resepi puding trifle

Lama juga tak mem'baking' atau men'dessert' di rumah ni. Sejak Kak Long dah mula kerja ni , Adik pula sibuk dengan kelas online, ana dah tak ada team nak teman main masak-masak kat dapur. Bukan apa, selalunya kala…

Cara upload dokumen sokongan i-Sinar Kategori 2 KWSP

Alhamdulillah, bersinar-sinar wajah suri rumah dan pencarum lain yang telah pun menerima kredit wang pengeluaran i-Sinar KWSP kategori 1 dalam minggu ini. Semoga dimanfaatkan sebaik yang mungkin untuk kegunaan dalam jangka masa …

My First Giveaway by Blog SAL

Klik banner untuk join naa  Jom korang join & support blogger kesayangan ramai ni... Mudah sangat cara penyertaannya. Klik kat banner di atas tu dan join di sana. 1. Follow Blog Sal. 2. Buat entry ' My First Giveaway by…

SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM

Penghujung tahun 2020 lalu, umat Islam di kejutkan dengan isu kartel daging Halal yang membuatkan kita semua berada di dalam keraguan yang teramat. Di luar kawalan kita semua sekiranya benar apa yang di perkatakan kerana selama …

Kerusi zaman dahulu

Rabu pertama hari ini di dalam tahun 2021. Mengimbau kenangan silam sangat apabila ana terpandang gambar kerusi merah design lama ni facebook. Tersenyum sendirian bila mengenangkan jauh sudah perjalanan pinjaman usia ini. Ini la…

10 Makanan dan minuman yang tak boleh di beri pada kucing

Perkara utama yang perlu kita sebagai umatNya mengetahui bahawa kucing adalah haiwan kesayangan Rasul saw . Jika kita punyai jiwa cintakan Rasul paling tidak kita akan punyai belas ehsan apabila melihat makhluk kecil ni meminta s…

Nanas asam limau

Diam tak diam dah pun kita melangkah ke tahun baharu 2021. Berlalu sudah 2020 dengan satu situasi yang tidak lah begitu indah untuk di kenang.  Ana pasti ramai di antara kita mengharapkan kehadiran 2021 ini bakal merubah kembali…

Kalio Ikan Tongkol & Karashi Bilis Rangup menu sedap dari AYA Real Food

Bosan duk mikir nak masak apa hari-hari kan. Sesekali tukar selera dengan masakan ringkas tapi sedap apa salahnya mencuba ye tak ? Ini kali kedua ana mencuba produk dari AYA Real Food sebagai menu hidangan. Repeat sebab memang s…

Resepi Fish & Chip Ikan Dory

Hari-hari makan ikan yang sama berulang setiap minggu, ayam pula dah jemu. Petang tu ana ke pasaraya dan terpandanglah sepaket ikan dory frozen. Tak mahal sangat harga ikan dory ni sekitar RM8 ke RM10 sahaja sepaket. Dalam tu ana…

Cara tanam , penjagaan dan jenis-jenis pokok calathea

Sebelum ni ana cuma ada satu pasu sahaja pokok calathea ni pemberian bekas jiran Kak Gee sebelum Kak Gee pindah. Alhamdulillah dah merimbun dan berjaya hidup dengan subur di bawah parkir di laman rumah. Pokok calathea ni menjadi…