Resepi masalodeh atau vadey

Apa nama sebenar menu masakan tradisional kaum India ni pun ana tak pasti, dari kecil ana panggil masalodeh , pastu dengar ada orang panggil vadey. Kena tanya kawan-kawan kita yang berbangsa India, depa jer yang boleh bagi jawap…

Resepi roti sarang lebah guna breadmaker

Ini kali kedua Kak Long cuba masak roti sarang lebah.  Sejak ada breadmaker sponsored dari PGMall , memang seronok main masak-masak roti dan sebagainya. Lepas lah untuk menu makanan kami sekeluarga, cuma bab rounding tu kena bany…

Sedap ke tong mo ?

Selalu nampak di gerai-gerai yang menjual tong mo ni pasti ramai beratur panjang. Kebetulan petang tu, tak ramai yang beratur di gerai tong mo Taman Saujana . Adik dan Kak Long ajak singgah beli, nak merasa kata depa.  Bila teng…

Tips dapatkan tidur lena dan kembali berseri dengan Kitsui Rilax Nite & Kitsui Kurma Rose

Sejak kebelangan ini rasanya bukan ana seorang sahaja yang mengalami masalah tidak dapat tidur dengan lena. Ramai di antara kita di luar sana juga mengalami situasi yang sama. Mungkin apa yang sedang kita lalui waktu ini, ujian …

Sejadah travel saiz poket , ringan dengan arah kiblat dari PTT Outdoor

Dah hampir dua tahun kita menjalani kehidupan dalam norma baharu kerana ujian pendamik ini. Namun Alhamdulillah, hari-hari mendatang ini bagaikan telah ada sinar yang membawa harapan untuk kita kembali kepada kehidupan sedia kal…

Flagship Killer realme GT MASTER Edition Now In Malaysia

realme Malaysia today released the realme GT Master Edition in the market followed by its global launch during the realme Fan Festival 2021. The realme GT Master Edition is furnished with a Qualcomm Snapdragon 778G processor chi…

Kek unicorn untuk Kak Long

Satu persatu ujian yang hadir sepanjang pendamik ini. Ana sekeluarga sendiri pernah di uji dengan menjadi salah satu dalam statistik negara. Kisahnya ana kongsikan di  SINI  . Namun ana masih bersyukur kerana ujian kami tidak se…

Selesai dua dos vaksin di PPV Gamuda Gardens

22hb Ogos lepas, ana dan Kak Long dah pun selesai mendapatkan suntikan vaksin di Le Garden Pavilion, Gamuda Gardens. Lebih kurang selang 21 hari dari tarikh dos pertama yang kisahnya ana kongsikan di  SINI  . Alhamdulillah jam t…

Diari bekas pesakit covid19

Tulis .. padam .. tulis.. padam , kisah 3 bulan lepas yang awalnya ana masih berbelah bagi mahu berkongsi cerita atau tidak dengan korang semua. Ikutkan hati tak nak kenang kan semula apa yang kami lalui, namun blog picisan ini …