Featured Coupons

recent/hot-posts
Hadiah kasih sayang dari adinda blogger Dana

Tahun demi tahun ana merasakan kemanisan ukhwah bersama rakan-rakan blogger dekat dan jauh. Alhamdulillah.. hingga ke hari ini ukhwah ini kekal terjalin dan setiap hari semakin indah. Ada yang pernah ana temui secara zahir khasn…

Resepi dan cara masak laksa mee Pangkor

Bila ana post gambar laksa mee ni di Instagram, ada juga tak pernah tengok atau tak pernah merasa lagi menu laksa mee Pangkor ni. Menu ni selalunya kami makan masa raya aidil fitri atau raya haji bersama keluarga di kampung halam…

Resepi biskut Chocolate Chip  ala-ala Famous Amos yang sedap

Bukan raya pun dah buat biskut pula ye. Inilah kerja budak dua beradik ni bila duk rumah time PKPB Selangor ni. Ada sahaja yang di google pastu suruh ibu beli bahan depa nak buat resepi. Kali ni depa buat biskut chocolate chip a…

Panduan dalam penulisan review dan iklan produk kesihatan

Sambil membaca analisis dan statistik harian kes pendamik Covid19 ana terjumpa perkongsian dari page Kementerian Kesihatan mengenai Apa Yang TIDAK di benarkan dalam penulisan dan iklan produk kesihatan di Malaysia. Sebagai salah …

Rangkaian Cosmoderm Tea Tree Oil - Bebaskan masalah jerawat

Percaya tak sehingga ke usia hari ini, ana kurang menghadapi masalah jerawat di wajah. Alhamdulillah. Mungkin kerana jenis kulit wajah agaknya, kalau ada jerawat pun datang tumbuh dan kemudian berlalu pergi ketika uzur bulanan s…

Resepi kerabu meggi Thai menambat selera

Selalu kami memang suka beli kerabu meggi dari kedai tomyam kalau tekak kurang selera nak makan. Bukan apa, rasanya yang masam-masam pedas tu cukup sedap bila tekak hilang selera makan ni. Ana agak kurang makan mee segera , seka…

Cucur sayur ala-ala cucur bakwan kudapan waktu petang

Bila suami bercuti waktu pkpb ni masak sahaja lah aktiviti di rumah ni. Mujur juga anak-anak ada di rumah, rajin lah bergilir ke dapur. Pagi dah memikirkan menu sarapan, pastu menu makan tengahari, sambung pula menu minum petang…

Cara mengetahui sesuatu kawasan mempunyai kes Covid19 melalui My Sejahtera

Hari ini hari ke tujuh kami di Selangor ni menjalani PKPB sebagai langkah pencegahan penularan pendamik Covid19. Dari statistik harian laporan KKM setiap hari bilangan kes agak tinggi dan kian membimbangkan di seluruh negara. Sa…

Resepi Agar-agar santan gula melaka

Punya lah lama ana simpan agar-agar tali ni, cadangnya nak buat agar-agar kelapa muda. Sampai ke hari ni belum lagi jumpa kelapa muda dengan isi nya , last-last semalam Kak Long ajak buat agar-agar santan jer. Memandangkan ada s…

Resepi Kek Pisang gebu

Sekali lagi membaking untuk minum petang, baki pisang yang Kak Long gunakan dalam resepi popis hari tu, ada dalam 4 biji , ana godek-godekkan buat kek pisang. Macam biasa Geng Piknik kami ni banyak tips masakan, jadi kali ni ana…

Apa yang boleh dan tidak boleh di lakukan sepanjang PKPB Selangor, WP KL dan Putrajaya

Bermula hari ini 14hb Oktober 2020 kami warga Selangor, WP KL dan Putrajaya sekali lagi di kenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ( PKPB ) sebagai langkah pencegahan penularan wabak Covid 19 yang kembali meningkat . Jika…

EKSKLUSIF CABUTAN BERTUAH VITS KINI KEMBALI LAGI

Hai korang!! Ana ada berita sensasi nak share dengan pembaca blog hari ini. Korang tahu tak baru-baru ini, sebuah pengeluar produk berasaskan mi segera yang telah bertapak di Malaysia sejak 1975 lagi telah melancarkan sebuat pro…

Resepi dan cara lipat samosa

Idea nak buat samosa ni datang lepas menonton youtubers SuguPavithra buat dalam channel mereka. Cadangnya nak cuba buat kulit samosa sendiri tapi kebetulan ada stok kulit popia kat rumah ni dan kemalasan yang melanda jiwa raga p…

Resepi dan Cara Buat Laksam

Laksam ni ada panggil laksa lemak kan, tapi belah mertua ana orang Kelantan depa panggil lakse' cuma dalam bahasa penulisan ni di sebut laksam. Ikut lah janji rasanya sama ye tak :) . Sebagai orang Perak jati sebelum berhijr…