PELANCARAN PUSAT R&D BARU BETAMEK DI RAWANG, UNTUK MEMACU INOVASI AUTOMOTIF MASA DEPAN
Pagi ni kak ana berkesempatan menghadiri Majlis Pelancaran Pusat R&D baru untuk Betamek yang terletak tak jauh dari kediaman kak ana di Rawang. Menarik! Ia memberikan satu lagi ruang untuk perkembangan inovasi dalam industri automotif negara. Berikut beberapa info mengenai Pusat R&D Betamek untuk pengetahuan kita semua.
Peluasan Strategik Memperkukuh Komitmen Betamek terhadap Kemajuan Teknologi dan Pertumbuhan Industri
Betamek Berhad ("Betamek" atau "Syarikat"), Pengeluar Reka Bentuk Asal ("ODM") dan peneraju dalam perkhidmatan pembuatan elektronik ("EMS") untuk industri automotif, hari ini menandakan satu peristiwa penting dengan pelancaran rasmi Pusat Penyelidikan & Pembangunan (“R&D”) baharunya di Rawang, Selangor.
Majlis perasmian telah disempurnakan oleh YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Bin Tengku Abdul Aziz, Menteri Pelaburan, Perdagangan, dan Industri (“MITI”) Malaysia, sebagai mengiktiraf sumbangan Betamek dalam memajukan landskap teknologi automotif Malaysia.
![]() |
YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Bin Tengku Abdul Aziz |
Penubuhan Pusat R&D tercanggih ini mewakili langkah penting dalam usaha berterusan Betamek untuk mengukuhkan keupayaan inovasi tempatan dan memacu teknologi automotif generasi akan datang. Dilengkapi dengan makmal termaju dan ruang kerja kolaboratif, kemudahan itu direka untuk mempercepatkan penyelidikan dalam telematik, aplikasi mobiliti yang berkaitan dengan IoT, dan penyelesaian sensor termaju, memenuhi keperluan industri automotif yang berkembang.
![]() |
Encik Ahmad Subri bin Abdullah, Pengerusi Betamek |
Peluasan R&D Betamek sejajar dengan Dasar Automotif Nasional ("NAP") 2020, yang bertujuan untuk meletakkan Malaysia sebagai hab serantau untuk penyelidikan, pembangunan dan inovasi automotif. Dengan memanfaatkan kemajuan terkini dalam elektronik automotif, kemudahan baharu itu akan berfungsi sebagai pemangkin pertumbuhan industri, memupuk kerjasama dengan pihak berkepentingan utama, termasuk pengeluar automotif, rakan kongsi teknologi dan institusi akademik.
Encik Ahmad Subri bin Abdullah, Pengerusi Betamek berkata, “Hari ini menandakan lebih daripada sekadar pembukaan bangunan baharu, ia adalah merealisasikan visi Betamek untuk memacu kecemerlangan teknologi dalam sektor automotif Malaysia.
Semasa kami melancarkan kemudahan R&D tercanggih ini secara rasmi hari ini, kami mengesahkan komitmen kami untuk memacu inovasi, menyokong cita-cita automotif Malaysia dan memberi impak yang berkekalan kepada industri. Ini bukan sekadar kejayaan Betamek—ia adalah langkah berani ke hadapan untuk perjalanan Malaysia ke arah menjadi peneraju dalam teknologi automotif..”
Dalam ucapan perasmiannya, YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Bin Tengku Abdul Aziz memuji usaha Betamek, dengan menyatakan, “Saya ingin memuji Betamek Berhad atas komitmennya terhadap inovasi dan mengambil langkah berani ke arah mengukuhkan keupayaan perindustrian Malaysia. Kemudahan ini bukan sahaja mewakili fasa baharu bagi syarikat, tetapi satu langkah ke hadapan yang lebih besar dalam perjalanan Malaysia ke arah menjadi ekonomi berteknologi tinggi dan bernilai tinggi.”
Memandangkan industri automotif terus beralih ke arah mobiliti yang berkaitan dan pintar, Pusat R&D Betamek akan memainkan peranan penting dalam pembangunan sistem bantuan pemandu lanjutan (“ADAS”), penyelesaian sambungan kenderaan dan teknologi kokpit pintar. Kemudahan itu dijangka meningkatkan keupayaan Malaysia untuk membangunkan inovasi automotif tempatan, memastikan pemain tempatan kekal berdaya saing dalam pasaran global yang berkembang pesat.
Sebagai tanda simbolik untuk memperingati majlis itu, plak telah dibentangkan dan ditandatangani oleh Menteri, menandakan pelancaran rasmi Pusat R&D Betamek. Dengan inisiatif baharu ini, Betamek mengukuhkan peranannya sebagai peneraju industri dalam teknologi automotif, memacu inovasi dan menetapkan penanda aras baharu untuk masa depan mobiliti di Malaysia dan seterusnya.
TENTANG BETAMEK BERHAD
Betamek ialah pembekal ODM dan EMS yang mengkhusus dalam reka bentuk dan pembangunan (D&D), perolehan dan pembuatan elektronik dan komponen tersuai untuk industri automotif.
Syarikat terlibat terutamanya dalam D&D dan pembuatan produk dan komponen audio kenderaan yang terdiri daripada sistem infotainmen kenderaan dan aksesori video audio serta aksesori kenderaan seperti panel kawalan penghawa dingin, pengecas USB, suis cermin, soket kuasa, kamera undur dan kereta lain. aksesori.
Untuk maklumat lanjut, layari https://www.betamek.com.my/
4 Comments
terbaek!
ReplyDeletealhamdulillah
ReplyDeleteBerarti mereka yg membuat aksesori dan komponen automotif Malaysia ya kak 👍👍. Baguuus nih. Jika pembuatan komponen di negara sendiri, tentunya bisa menekan biaya juga drpd hrs import dari luar.
ReplyDeleteAlhamdulillah...semoga terus maju jaya....
ReplyDelete