sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Selasa, 11 November 2014

Kek Buah Oren


Kek buah perisa oren

Resepi kek mudah buah-buahan dengan perisa oren ini, ana ambil dari ibu saudara ana We Midah.Memang lembut dan gebu geban jadinya.Untuk rujukan ana nanti dan kalau ada yang sudi nak cuba resepi ni, ana kongsikan disini. Lagipun lama dah tak kongsi resepi.

Bahan-bahan:

5 biji telur
2 cawan gula halus
2 cawan mentega
1 s/t esen vanila
2 1/2 cawan tepung kek (naik sendiri)
1 senduk oren sunquick ( ana gunakan perahan dari sebiji limau sunkist)
buah-buahan kering

Cara-cara:

- Pukul gula dengan mentega hingga kembang
- Masukkan telur sebiji demi sebiji
- Masukkan tepung dan selang-seli dengan jus oren
- Masukkan buah-buahan kering dan esen vanila
- Griskan loyang dan alas dengan 'baking paper'
- Bakar dalam ketuhar hingga masak.

~berkongsi resepi disini~

28 ulasan:

  1. fav mak saya ni, kek oren...

    BalasPadam
    Balasan
    1. suka ya mak lia dengan kek oren ni..:)

      Padam
  2. mcm kek buah jugak kan... sedapnyee nampak gebuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eny: kak ana ni apa yang ada dalam dapur semua kasi adjust masuk dalam resepi hehe :)

      Padam
  3. Kek oren inilah satu2nya kek kegemaran kak yang buat menjadi..kek lain jarang nak jadi. haaa..Ini campur buah2an kering pula ya...bolehlah cuba/..

    BalasPadam
    Balasan
    1. campur je kak apa yang ada hehe, kak Mala diberiNya kelebihan dalam menyemai dan menjaga bunga-bungaan pula.. :)

      Padam
  4. sedapnyeee... lapar pulak rasenye..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap Anizz, kak ana makan panas2 keluar dari oven time hujan2 pula tu hehe :)

      Padam
  5. assalamualaikum ana...wah sedap ni...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam mama, tq tq, mama lagi terre masak memasak ni :)

      Padam
  6. Mak saya pun memang fav buat kek ni
    Sekarang dia malas dah nak baking..
    Suruh kami je...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat hari lahir kat mak Fuza ye, semoga beliau sihat dan didalam RahmatNya sentiasa, dah turn anak2 pula nak masak untuk mak kan..:)

      Padam
  7. sedapnya... lepas ni boleh cuba resepi ni la... hari tu dah mencuba resepi kek moise ala-ala ni.. pun ikut dari blogger yang share resepi juga... best sebab makin mudah nak belajar buat kek...

    thanks share resepi ni tuan empunya blog...

    salam kenal dan kongsikan resepi sini juga dari mommylina...

    http://mommylina.blogspot.com/search/label/Resepi%20kek%20coklat

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama mommy lina, kita saling berkongsi ye, semoga memberi manfaat buat orang lain :)

      Padam
  8. wah..sedapnya sis...suka 3X..sori baru dapat singgah...jom sis sahut cabaran november #2 esok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq Kathy, Insyaa Allah kawan2 punya pasal kak ana sahut juga cabaran ke dua Kathy kali ni..huhu harap boleh selesai .. :)

      Padam
  9. terliur nye nengok kek ni..hihihihi...mekasih coz sudi singgah blog sy..done follow urs (^_^)

    BalasPadam
  10. dulu masa budk2 mak Sha suka buat nii...tp dh besar ni kurg mkn kek..klu mkn berebut ramai2 layan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang kena buat sendirilah kan sha.. hehe :)

      Padam
  11. Bestnya kek buah. Kak Ana buat mesti sedap. Kak Ana CP dah tukar platform dari blogspot ke Wordpress. ni URL baru. http://www.cikpinz.com/ jemput la berkunjung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq CP bagitau kak ana, Done on my bloglist..senang nak singgah di entri2 baru CP...Tahniah !!

      Padam
  12. nampak sedap! rase xtaw lg..huhu ce post skit.. :)
    btw, wish me luck :)
    http://bilaakutravel.blogspot.com/2014/11/dream-trip-to-macau.html

    BalasPadam
  13. Tengok resepi dengan cara-cara macam senang jer... Tapi tak tau ler...camne jadinya kalau Mrs. A cuba buat :-)

    BalasPadam
  14. Lepas ni, time CNY, agak limau tak habis, boleh jadikan koreje.. heh heh heh

    BalasPadam