Pernah tak korang terfikir apa maksud singkatan-singkatan perkataan yang selalu kita sebut dalam kehidupan harian kita ni ? Contoh apa maksud WIFI , USB , PDF , Yahoo dan sebagainya ? Memandangkan tengah PKP 3.10 ni banyak masa terluang di rumah, jom lah kita layan entri tak cukup idea ana kali ini merungkai maksud di sebalik ringkasan perkataan-perkataan yang sering kita sebut . Paling tidak pun dapatlah ilmu baharu untuk yang belum tahu tu termasuklah ana sendiri pun baru tahuuu makna di sebalik ringkasan perkataan... 


maksud perkataan WIFI

Maksud perkataan .....


1. Apa maksud Wi-Fi : Wireless Fidelity 

2. Apa maksud ATM : Automated Teller Machine 

3. Apa maksud PDF : Portable Document Format

4. Apa maksud USB : Universal Serial Bus 

5.Apa maksud YAHOO : Yet Another Hierarchical Officious Oracle

6. Apa maksud DELL : Development of Early Language Learning 

7. Apa maksud DVD : Digital Versatile Disc

8. Apa maksud GPRS : General Packet Radio Service

9.Apa maksud HDMI : High-Definition Multimedia Interface

10. Apa maksuh ETC. : et cetera

11. Apa maksud UPS : Uninterruptible Power Supply

12. Apa maksud WLAN : Wireless Local Area Network 

13. Apa maksud VIRUS : Vital Information Resources Under Siege

14. Apa maksud COMPUTER : Common Operating Machine Particulary Used for Technical, Education and Research 

15. Apa maksud APN : Access Point Name 

16. Apa maksud OK : Objection Killed 

17. Apa maksud AM : Ante Meridiem 

18. Apa maksud OTG : On-The-Go

19. Apa maksud WINDOW : Wide Interactive Network Development for OfficeWork Solution

20. Apa maksud VPN : Virtual Private Network

21. Apa maksud PM : Post Meridiem 

22. Apa maksud SIM : Subscriber Identity Module

23. Apa maksud ACER : Acquisition Collaboration Experimentation Reflection 

24. Apa maksud LCD : Liquid Crystal Display

25 . Apa maksud GPS : Global Positioning System 

26. Apa maksud LED : Light Emitting Diode 

27. Apa maksud MPEG : Motion Picture Expert Group 

28 . Apa maksud ESN : Electronic Serial Number

29. Apa maksud AIM : Ambition In Mind

30. Apa maksud TEA : Taste and Energy Admitted


Ermmm... ada yang baru kita tahu kan makna di sebalik ringkasan perkataan yang mungkin selalu kita dengar dan guna. Tak sangka kan computer, tea pun ada makna tersirat di sebalik perkataannya. Namun ini adalah ringkasan maksud yang ana jumpa di carian internet mungkin ada juga perkataan yang ringkasannya sama maknanya pula berbeza contoh PM , dalam makna menunjuk waktu ia membawa maksud Post Meredien tapi PM juga membawa maksud Prime Minister , Perdana Menteri dan paling famous PM Tepi huhu... 

Semoga ada manfaatnya juga coretan tanpa hala tuju ni sekadar mengisi masa lapang kita bersama. Jaga diri dan #StayAtHome semoga kita semua dapat putuskan pendamik ini secepat mungkin dan kembali kepada kehidupan yang lebih indah, aamiin . 



5 Comments

  1. wow! baru tahu. selama ni tak tahu pun. Thanks AJ sudi kongsikan info yang berguna ni

    ReplyDelete
  2. Jujur banyak yang PC tak tahu sebenarnya kak.

    ReplyDelete
  3. Tahu dua tiga jew... heeehe TEA itu maksudnya ye.

    ReplyDelete
  4. Ada yang Mrs. A tahu ada yang tak tahu hiks!

    ReplyDelete
  5. Banyaknya wak tak tahu
    Eh semua tak tahulah

    ReplyDelete