Bunga Orkid Yang Cantik

by - Tuesday, February 03, 2015


Hari ini dah 3hb Februari , lama juga blog ana tinggalkan, macam selalu bila cuti panjang ni masa lebih bersama keluarga.Hari ini baru ada peluang menjengok blog kesayangan. Tak ada perkongsian yang dapat ana kongsikan hari ini. Sekadar berkongsi beberapa keping foto-foto indah dari rakan di 'group whatsapp' yang ke pusat nurseri orkid di Rawang baru-baru ini untuk persiapan menyambut perayaan Tahun Baru Cinanya yang bakal menjelma.

Pusat Nurseri Orkid,Rawang.


Sebenarnya tapak nurseri orkid ini terletak tidak jauh dari rumah ana di Bandar Country Homes, Rawang.Terletak di Jalan Batu Arang selepas simpang Bandar Country Homes menghala ke Batang Berjuntai dan ianya hanya di tepi jalan sebelah kanan jika kita dari Bandar Rawang atau keluar dari Lebuhraya PLUS 'exit' Rawang.Terdapat ribuan benih orkid di jual disini dan merupakan antara ladang orkid terbesar di Semenanjung Malaysia. Bagi peminat orkid bolehlah ke sini untuk membeli benih ataupun pokok-pokok orkid dari ribuan spesis. Jom cuci mata kita lihat betapa cantik-cantiknya antara bunga orkid yang terdapat disini.Kredit foto : my good friend KLN.. :)
























~berkongsi keindahan disini ~

You May Also Like

31 comments

  1. whatsapp sy banyak gambar orkid, ayah hantar gmbr orkid dia kat rumah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nanti bolehlah kongsikan di blog Hanis :)

      Delete
  2. wah banyaknyaaaa orkid.. yg tak pernah nampak pun ada. Kalau lah dekat boleh saya kesana gak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Eny, memang rambang mata bila ke sini, kak ana selalunya bawa mak-mak sedara dari kampung yg minat orkid ke sini :)

      Delete
  3. rambang mata tnegok orkid ni kak rumah akak dah tinggal cikittt

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tanam semula rasanya kak Nooriah :)

      Delete
  4. cantik dan suburnya orkid-orkid tu

    ReplyDelete
  5. kecantikan okid jadi terapi mata dan minda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat KY, tapi ianya high maintenance jugalah, perlukan penjagaan yg rapi dan konsistan ,kalau tak berbunga sekali je lah :)

      Delete
  6. Wowww.... cantik2nya... kalau pilih ikan banyak2 kat pasar pun boleh rambang mata... kat sini lagi lah teruk nak memilih tapi saya memang uska orkid cuma takleh lah nak bawak dari Semenanjung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sana tak banyak ke spesis orkid ni NA :) mungkin ada yang lebih cantik dan unik kan .

      Delete
  7. orkid memang pokok eksklusif kan...cantik terang2 warnanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu iryanty, cantik warna-warnanya :)

      Delete
  8. Subhanallah
    Cantik2 belaka

    Senang tak nak tanam Orkid ni Kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan Fuza, kak ana tak pernah tanam orkid ni Fuza, tapi penjagaannya agak rumit jugalah menurut kawan-kawan yang suka menanam orkid ni :)

      Delete
  9. cantiknya bunga-bunga. kak ana memang mina orkid ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik sangat ciptaanNya, minat tengok je aRz.. hehe :)

      Delete
  10. sis kena tagged .. http://sukasukitulisblog.blogspot.com/2015/02/segmen-berkenalan-by-dr-shikin.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Suki nanti kak ana jejak semula kay :)

      Delete
  11. memukau tengok warna2 dye.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Anizz, kaler-kalernya menggoda jiwa raga .:)

      Delete
  12. ermm.... cantiknya Ana. Geramm tengok!

    ReplyDelete
  13. Salam. Hee bunga orkid yang chantek.

    ReplyDelete
  14. wahhhhh cantiknya!!!! orkid ni selalu org kata bunga org kaya, sebab susah nk jaga n maintenance quite high. tp siapa pandai jaga memg untung seb sangat cantikkkkkkkkkkkkkkkk

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullah juga norsalihah kan, high maintenance pokok orkid ni dan perlukan komitmen yg tinggi untuk hidup subur :)

      Delete
  15. Wah cantiknyerrr orkid tuuu..kita pon minat jugak tp minat tgk jer nk tanam tak terjaga huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah Lya, kak ana pun minat tengok je setakad ni.. :)

      Delete
    2. Ada tak sesapa nak beli orkid harimau... ada 54 rumpun semuanya

      Delete