sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Selasa, 3 Februari 2015

Bunga Orkid Yang Cantik


Hari ini dah 3hb Februari , lama juga blog ana tinggalkan, macam selalu bila cuti panjang ni masa lebih bersama keluarga.Hari ini baru ada peluang menjengok blog kesayangan. Tak ada perkongsian yang dapat ana kongsikan hari ini. Sekadar berkongsi beberapa keping foto-foto indah dari rakan di 'group whatsapp' yang ke pusat nurseri orkid di Rawang baru-baru ini untuk persiapan menyambut perayaan Tahun Baru Cinanya yang bakal menjelma.

Pusat Nurseri Orkid,Rawang.


Sebenarnya tapak nurseri orkid ini terletak tidak jauh dari rumah ana di Bandar Country Homes, Rawang.Terletak di Jalan Batu Arang selepas simpang Bandar Country Homes menghala ke Batang Berjuntai dan ianya hanya di tepi jalan sebelah kanan jika kita dari Bandar Rawang atau keluar dari Lebuhraya PLUS 'exit' Rawang.Terdapat ribuan benih orkid di jual disini dan merupakan antara ladang orkid terbesar di Semenanjung Malaysia. Bagi peminat orkid bolehlah ke sini untuk membeli benih ataupun pokok-pokok orkid dari ribuan spesis. Jom cuci mata kita lihat betapa cantik-cantiknya antara bunga orkid yang terdapat disini.Kredit foto : my good friend KLN.. :)
























~berkongsi keindahan disini ~

31 ulasan:

  1. whatsapp sy banyak gambar orkid, ayah hantar gmbr orkid dia kat rumah :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe nanti bolehlah kongsikan di blog Hanis :)

      Padam
  2. wah banyaknyaaaa orkid.. yg tak pernah nampak pun ada. Kalau lah dekat boleh saya kesana gak :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan Eny, memang rambang mata bila ke sini, kak ana selalunya bawa mak-mak sedara dari kampung yg minat orkid ke sini :)

      Padam
  3. rambang mata tnegok orkid ni kak rumah akak dah tinggal cikittt

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena tanam semula rasanya kak Nooriah :)

      Padam
  4. cantik dan suburnya orkid-orkid tu

    BalasPadam
  5. kecantikan okid jadi terapi mata dan minda..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul sangat KY, tapi ianya high maintenance jugalah, perlukan penjagaan yg rapi dan konsistan ,kalau tak berbunga sekali je lah :)

      Padam
  6. Wowww.... cantik2nya... kalau pilih ikan banyak2 kat pasar pun boleh rambang mata... kat sini lagi lah teruk nak memilih tapi saya memang uska orkid cuma takleh lah nak bawak dari Semenanjung...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat sana tak banyak ke spesis orkid ni NA :) mungkin ada yang lebih cantik dan unik kan .

      Padam
  7. orkid memang pokok eksklusif kan...cantik terang2 warnanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu iryanty, cantik warna-warnanya :)

      Padam
  8. Subhanallah
    Cantik2 belaka

    Senang tak nak tanam Orkid ni Kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cantik kan Fuza, kak ana tak pernah tanam orkid ni Fuza, tapi penjagaannya agak rumit jugalah menurut kawan-kawan yang suka menanam orkid ni :)

      Padam
  9. cantiknya bunga-bunga. kak ana memang mina orkid ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cantik sangat ciptaanNya, minat tengok je aRz.. hehe :)

      Padam
  10. sis kena tagged .. http://sukasukitulisblog.blogspot.com/2015/02/segmen-berkenalan-by-dr-shikin.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq Suki nanti kak ana jejak semula kay :)

      Padam
  11. memukau tengok warna2 dye.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Anizz, kaler-kalernya menggoda jiwa raga .:)

      Padam
  12. ermm.... cantiknya Ana. Geramm tengok!

    BalasPadam
  13. Salam. Hee bunga orkid yang chantek.

    BalasPadam
  14. wahhhhh cantiknya!!!! orkid ni selalu org kata bunga org kaya, sebab susah nk jaga n maintenance quite high. tp siapa pandai jaga memg untung seb sangat cantikkkkkkkkkkkkkkkk

    zinziemeewah

    BalasPadam
    Balasan
    1. betullah juga norsalihah kan, high maintenance pokok orkid ni dan perlukan komitmen yg tinggi untuk hidup subur :)

      Padam
  15. Wah cantiknyerrr orkid tuuu..kita pon minat jugak tp minat tgk jer nk tanam tak terjaga huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah Lya, kak ana pun minat tengok je setakad ni.. :)

      Padam
    2. Ada tak sesapa nak beli orkid harimau... ada 54 rumpun semuanya

      Padam