Puding Raja makanan negeri Pahang
Puding raja ni sejenis makanan tradisional yang terkenal di negeri Pahang. Selalunya kalau kedai-kedai makan yang menjual menu ikan patin , khasnya ikan patin Temerloh masak tempoyak, kadang-kadang ada di jual sekali puding raja. Dan kak ana akan beli sebab suka sangat makan.
Puding raja ni ala-ala koktail juga lah cuma ia versi Melayu, kita. Sos susu tu sama macam rasa kuah koktail tetapi isi dalam yang di makan bersama tu tidak sama. Ia di makan dengan jala emas, pisang manis dan buah-buah kering seperti prun dan ceri.
Puding Raja makanan negeri Pahang
Baru-baru ni , suami kak ana bawa balik sepuluh bekas puding raja ni dari tempat kerjanya. Ada majlis perkahwinan dan ada lebihan yang tuan rumah suruh dia bawa balik. Mewah sungguh lah kan bila majlis perkahwinan ada menyediakan hidangan puding raja begini untuk tetamunya.
Kak ana kongsikan dengan jiran beberapa bekas dan selebihnya, puas kami makan . Memang sedap sangat. Nak buat sendiri di rumah tu , belum ada kemampuan lah rasanya. Yang paling mencabar dalam proses pembuatannya kak ana rasa adalah jala mas tu.
Kak ana di fahamkan jala mas terbaik adalah di perbuat dari kuning telur itik. Kuning telur itik di masukkan ke dalam bekas seperti acuan roti jala dan kemudian di titis kan ke dalam air gula yang sedang mendidih.
Lepas tu kena buat pula pisang manis di mana pisang emas atau pisang raja di karamelkan bersama butter di atas pan. Perlu juga ada buah kering seperti prun dan ceri . Last, baru buat sos kastad macam kita buat kuih puding koktail.
Patutlah ia di jual pada harga yang agak mahal juga untuk sebekas. Kak ana tak berapa ingat sangat tapi lebih sepuluh ringgit lah kalau tak salah. Untuk resepi puding raja, korang carilah di internet , banyak perkongsian dari mereka yang mahir dalam pembuatannya...

15 Comments
Sedap lemak manis... masa awal-awal dulu mahal dan payah nak jumpa orang jual.
ReplyDeletememang sedap, tapi manis amat... sekarang mudah dah nak beli, pasar malam pun ada jual, tapi x tahu la rasa asli ke x..
ReplyDeletepuding raja istimewa xmudah nak buat
ReplyDeleteJala mas pernah makan tapi puding raja ni macam tak pernah makan. Nampak mewah je puding ni.
ReplyDeleteRasanya tak pernah lagi makan puding raja..
ReplyDeleteBetullah kak ana, Puding Raja ni ada dijual di resto ikan patin. Pernah beli kat Go Bang Ikan Patin. Sedapnya... rasa mewah je bila makan.
ReplyDeleteFirst time makan puding raja ni dekat restoran House of Patin Lipis di Jalan Yap Kwan Seng. Sedap, manis2 buah lemak berkrim semua ada. Tak sangka renyah jugak nak buat puding raja ni. Kita ni tau ngap je hehe
ReplyDeletedah lamaaa teringin nk mkn. tp x jumpa lg yg betul2 membuka selera. ada yg jual tp harga tak sepadan dgn jualan...😁
ReplyDeleteLahir di Pahang, pernah membesar di Pahang tapi macam tak pernah makan pula puding raja ni. Ini suatu yang menarik.
ReplyDeletePernah makan, manis pudingnya. Salah satu kuih yg jadi identiti negeri Pahang
ReplyDeleteTak pernah lagi makan puding raja ni, teringin nak merasa.
ReplyDeleteOh tadi saya pikir jala nya sama dengan roti jala, ternyata beda tp cara bikinnya sama yg agak mirip ya kak.
ReplyDeleteTak ada dijual kah di KL ? 😄. Penasaran saya nak coba
Alaaaa... uncle rakyat jelata lagi marhein tak leh la nak rasa?
ReplyDeletemlm2 saya singgah kat blog kak ana. terliurnya puding ni!!!
ReplyDeleteTak pernah makan lagi. Mewah betul wedding sediakan pemanis mulut puding raja ni. Rezeki kita tetamu dapat merasa, dapat juga berbahagi rezeki dengan jiran. Oo baru tahu guna telur itik. Ingatkan telur ayam.
ReplyDelete