Ikan Siakap masak kicap berempah

Selalunya orang masak daging atau ayam masak kicap. Kali ni ana nak try pula ikan masak kicap. Kalau ikan tongkol tu biasa buat dah. Ini pertama kali nak cuba ikan siakap kita buat masak kicap berempah.

Terpanggil nak cuba masak kicap berempah ni selepas ana diberikan rempah masak kicap Mak Siti. Maka bermulalah proses pengolahan untuk dijadikan satu menu resepi. Bila dah siap masak.. Sedap lah pula. Rasa lemak manis kicap di adun dalam rasa kepedasan berempah. Ana tambah kan juga tomato untuk memberi rasa masam pada juadah. Jom ana kongsikan disini resepi ikan siakap masak kicap berempah.



Resepi ikan siakap masak kicap berempah






Bahan-bahannya :

Ikan siakap bersihkan digoreng garing seketika.
Halia
Bawang merah
Bawang putih
1 peket serbuk rempah Mak Siti Masak Kicap Ikan
Air secukupnya
Kicap pekat manis
Sos tiram
Tomato di belah empat
Kentang dibelah empat dan goreng.
Cili merah
Daun bawang
Garam



Cara masak ikan siakap masak kicap berempah


1. Tumbuk bawang merah,  halia,  bawang putih. 

2. Bancuh serbuk rempah Mak Siti Masak Kicap Ikan dengan air sehingga menjadi pes. 




3. Tumiskan bahan yang di tumbuk dan masukkan pes rempah tadi.  Masukkan sedikit air jika ia terlalu kering.

4. Tuangkan kicap dan sos tiram.  Masukkan tomato.

5. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan siakap yang digoreng tadi bersama kentang yang juga telah digoreng.

6. Rasakan dengan garam hati-hati kerana kicap dan sos tiram telah pun agak masin.

7. Gaul sebati dan bolehlah dihidangkan.

Sedap di makan dengan nasi putih.  Boleh lah taburkan cili potong dan juga daun bawamg untuk menambah rasa dan memcantikkan hidangan.


Selamat mencuba.  
Ikan Siakap masak kicap berempah Ikan Siakap masak kicap berempah Reviewed by Ana Jingga on April 22, 2019 Rating: 5

14 comments:

  1. Tentulah sedap.
    Apatah lagi kalau ikan siakap laut lepas (bukan ternak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ikan siakap ana beli dari kedai acheh WP rasanya yang ternak tu tapi sedap juga isinya :)

      Delete
  2. Replies
    1. haah cari je rempah masak kicap ikan Mak Siti sedap rasanya :)

      Delete
  3. siakap masak apa pun sedap nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan syaza, kukus, sweet sour semua pun sedap sebab isinya lembut dan manis :)

      Delete
  4. Mesti sedap dengan rempah Mak Siti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kak ana dah fall in love dengan produk Mak Siti sekarang ni memang sedap2 :)

      Delete
  5. kolin siakap memang pandai masak 3 rasa aje kak oi

    ReplyDelete
  6. wah menarik resepi ni. selalu Rose masak ikan siakap ni buat 3 rasa, atau sambal je. lain kali, boleh cuba resepi ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkongsi idea kan Cik Rose boleh lah cuba nanti :)

      Delete

Powered by Blogger.