Showing posts from November, 2016Show All
INGAT MAHA 2016,INGAT BOOTH D18 HALL C, INGAT JUS QALBI AL EHSAN

MAHA ataupun Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia merupakan antara event tahunan yang jarang ana lepaskan untuk memeriahkannya. Kenapa ana suka sangat pergi MAHA ni, antaranya ialah ana dan…

Drama Isteri Tuan Ihsan di Astro

kredit foto : ASTRO  Dua tiga hari lepas terlihat promo drama yang bakal menggantikan Awak Sangat Nakal di Astro Ria HD. Nampak sahaja lakonan Amyra Rosli dan Aaron Aziz , excited sungguh nak follow drama siri terbaharu …

Masak Lemak Teluk Itik Dengan Belimbing Buluh

Dua hari lepas, suami bawa balik sebekas belimbing buluh kiriman kawan sepejabatnya.Mula-mula ana cadang nak masak tumis dengan ikan bilis, tapi memandangkan stok ikan bilis tak berapa banyak di rumah, ana hold dulu la resepi n…

Hanya Kerana Anakku Perempuan

"Anak ana dua-dua perempuan, esok kalau depa dah kawin, tak ada siapa nak jaga ana? Mujur laa, X ada dua anak lelaki, dua perempuan. Kalau mati nanti, ada yang jadi imam solat jenazah, ada yang mandikan jenazah X. Anak lel…

Sanah Helwah Kak Long

23hb November yang lalu, merupakan tarikh lahir Kak Long. 20 tahun yang lalu, Kak Long di lahirkan di Hospital Daerah, Teluk Intan. Masa tu ana masih bekerja di RBSB ,Setiawangsa. Memandangkan ana ni anak sulung dan merupakan ke…

Riadah Hujung Minggu Di Taman Setia City Mall

Sabtu lepas, kami memang awal-awal dah decided tak nak masuk KL sepanjang hari memandangkan ada satu perhimpunan warna warni di sekitar bandar.Puas lah memikirkan nak ke mana hujung minggu ni. Adik Ika dah bising ajak keluar, …

Happy Birthday Baby Zia

Semalam 23hb November 2016 merupakan sambutan Birthday Baby Zia anak pelakon popular Filipina Marian Rivera dan Dingdong Dantes. Sama tarikh dengan birthday Kak Long 💙. Sebagai peminat tegar Marian Rivera, ana kongsikan disin…

Sup Cendawan Mudah

Kak Long ada di rumah ni rajin pula nak masak macam-macam.Hari tu dia mengikut ana ke pasaraya membeli barang dapur. Dia ambil dua jenis cendawan yang berbeza. Anak-anak ana ni memang peminat tegar cendawan. Segala jenis cenda…

Misteri Box Of Joy Dari LAZADA ONLINE REVOLUTION

Poslaju bunyikan hon-hon depan rumah beberapa hari yang lepas. Ana pun keluarlah dengan senyum simpul dan serius terperanjat, cakap luu..besarnya parcel...Wahhhh!! Excited bukan main...cepat-cepat sign dan bawa masuk rumah.Ana…

Dilema Minyak Masak

Malas sebenarnya nak menulis pasal isu-isu semasa ni, tak ke mana pun sudahnya..Tapi sebagai blogger di mana kita di ada ruang dan peluang untuk menulis, ana nyatakan juga lah kegusaran yang melanda masyarakat masa kini. A…

ENCHANTEUR - Cipta Detik Detik Indah Di Setiap Harimu

Setiap awal pagi, kita bangun dengan penuh rasa syukur masih bernafas di atas muka bumi ini. Memulakan detik-detik perjalanan kehidupan dengan rutin harian yang sama. Jangan pernah berasa kecewa kerana ciptakan keindahan di se…

Bilik Kolej Kediaman UiTM Tapah

Antara kunjungan trafik yang tinggi singgah ke www.anajingga.com ialah perkongsian ana mengenai UiTM Tapah dan kolej kediaman. Ramai anak-anak yang bakal melangkah ke alam siswa-siswi yang terpilih untuk melanjutkan pengajian …

IJM LAND - Fiesta Magica Carnival Yang  Mempersona di Seremban 2

Wow!! Dengar sahaja perkataan Magica dah terbayang dah satu suasana yang penuh alam Fantasi, penuh imaginasi kisah khayalan dunia yang penuh keindahan dalam Hikayat Kisah Dongeng Ceritera Kanak-kanak atau lebih dikenali sebaga…

WW : Foto Supermoon Dari Sahabat AJ

Sekeping Foto Bulan Supermoon  Subhanallah...itu lah yang dapat ana ucapkan betapa indahnya kiriman sekeping foto kiriman sahabat ana menerusi group whatsapp rakan sekolah HMSS. Ia di ambil dengan kamera DSLR suamin…

Resepi Pajeri Terung Mudah

Pajeri Terung  Lama juga ana tak masak pajeri ni. Selalunya kalau bukan pajeri terung, pajeri nanas sahaja yang pernah ana masak sendiri.Itu pun jarang sebabnya anak-anak kurang minat makan pajeri. Last-last ana dan …

Kecantikan Zaman Silam Kini Di Abadikan Dengan Nivea Skin Delight Body Milk

Orang kata benda yang bagus ni elok di kongsikan bersama, betul tak? Anda nak tahu tak, ana seriously fall in love dengan  NIVEA SKIN DELIGHT BODY MILK ni. Pertama kali mencubanya memang terpaut hati sangat. Mula-mula ana…

Terima Kasih UiTM Tapah

Persimpangan ini, hampir 2 tahun setengah menjadi saksi. Sama ada kami belok ke kiri hala balik ke Teluk Intan tak pun ke kanan meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur. Dua tahun setengah juga tok Nan berulang alik mengambil…

Kari Ikan Kembung Resepi Ibunda

Ini antara menu masakan mak yang sering kali menjadi juadah kami sekeluarga suatu masa dahulu. Malah sehingga ke hari ni pun mak memang suka masak kari. Mana tak nya, abah tu penggemar kari tegar. Kalau masakan lain memang kura…

Wajah-wajah Comel YTM Raja Nazira Safya

Subhanallah...comel sungguh puteri Diraja Perak Darul Ridzuan yang sering kali mencuri perhatian jurugambar dan kami khususnya rakyat jelata di seluruh tanahair. Wajah dan aksi bersahaja Puteri Kesayangan rakyat Perak Darul Rid…

Terima Kasih Nando's Dan Zaza Iman Belanja Makan Malam

Allah swt datangkan rezeki kepada hambaNya dalam pelbagai cara. Rezeki yang paling disyukuri ialah kesihatan tubuh, kejayaan anak-anak, dan rezeki berkesempatan menunaikan amal ibadah terhadapNya dengan sebaik mungkin. Dari pen…

Sawah Padi Menguning Rezeki Petani

Lihatlah.. seperti resmi padi makin berisi makin menunduk, begitulah diumpamakan resmi orang yang tidak membangga diri. Semakin kaya, semakin berilmu semakin merendah diri. Begitu juga perumpamaan di antara padi pasti ada t…

Alam Sekolah Rendah Terlalu Manis Untuk Di Kenang

Enam tahun ana lalui perjalanan hidup pertama kali mengenali dunia persekolahan. Di awal-awalnya ia bagaikan satu mimpi ngeri yang ana lalui. Ini lah pertama kalinya berpisah dengan mak untuk ke sekolah. Hari pertama masih ana …

SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE- Wangi dan Mempersona

SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE Dulu lagi ana dah menggunakan pelbagai rangkaian penjagaan wanita dari Syahirah ni, malah sehingga ke hari ini, ana masih menggunakan talkum dan losyen tangan dan badan Syahirah. Pertam…

Lemak Tempoyak Ikan Baung

Kenal tak ikan baung? Ikan baung ni sejenis ikan air tawar, atau ada orang panggil ikan sungai atau ikan darat. Ikan air tawar sebab dia tak duk dalam laut, sama ada ikan tu ikan paya, kolam atau sungai, ikan sungai tu sah-sah…