Showing posts from 2016Show All
Rambang Mata di IKEA Cheras

Hajat di hati nak tukar langsir sliding door ruang tamu rumah. Nak menjahit sendiri la kengkononnya. Tapi sejak dua menjak ni, mesin dah lama bertapa dalam stor, nak bawa keluar pun dah jauh ke dalam. Last-last teringat adik ip…

WANGIAN TERKINI PLAYBOY - KING & QUEEN OF THE GAME

Jenama PLAYBOY sudah tidak perlu di perkenalkan lagi. Satu jenama unggul seluruh dunia dalam pelbagai variasi haruman yang pasti menggoda setiap detik si pemakainya. Sebut sahaja PLAYBOY FRAGRANCE pasti membangkitkan emosi haru…

Nostalgia Lagu Sekolah

Lagu Sekolah Horley Methodist,Teluk Intan Inilah lirik lagu sekolah menengah yang ana dendangkan selama tujuh tahun setiap hari Isnin di waktu perhimpunan sekolah. Masih terngiang-ngiang lagi alunan piano dari beka…

Jom Masak Mihun Sup Daging

Petang semalam keluarkan daging dari peti sejuk. Tanya kat Adik Ika, nak masak apa daging ni? Adik Ika suruh masak sup katanya. Jemu makan nasi malam nanti ibu buatlah mihun sup.Okay , good idea anak ibu ni. Ana ke kedai r…

Persiapan Sebelum Majlis Reunion MGS Teluk Intan

Hampir setahun kami merancang di dalam group whatsapp MGS untuk mengadakan perjumpaan semula atau Reunion rakan sekolah rendah ana dari darjah satu ni. Langkah pertama beberapa bulan sebelum itu, kami memilih tarikh yang sesuai…

WW: Hup Soon Bas Lejen Di Teluk Intan

Bas Hup Soon ni merupakan bas awam utama di sepanjang jalan Changkat Jong, Teluk Intan suatu masa dahulu sehinggalah ke hari ini. Jika dahulu bas ni dikenali sebagai 'town bus' di kalangan mak-mak. 'Town bus&…

Blueberry Cheese Tart Filling

Kenapa tajuk cuma filling? Sebab apa yang ana nak kongsikan disini ialah bahan-bahan untuk membuat filling blueberry cheese tart ni sahaja. Kisahnya, apabila adik ipar ana memberikan lima puluh keping tart shell ready made yang…

Tanaman Yang Sesuai Untuk Edible Garden

Ana pasti ramai yang berminat dengan konsep tanaman edible garden di belakang rumah ni kan. Memang menarik sangat.Ana sendiri ada juga menanam beberapa jenis tumbuhan tanaman untuk kegunaan harian di tanah sekangkang kera belak…

WOW ! MAHA 2016 PALING MERIAH, SAMBUTAN LUAR BIASA

Sebut sahaja MAHA semua orang tahu kan, acara tahunan anjuran Kementerian Pertanian Malaysia. Buat pengunjung setia MAHA ia merupakan acara wajib untuk dikunjungi setiap tahun. Walaubagaimana pun tahun 2016 sambutan yang diberi…

Sepetang di Forum Bloggers Anjuran YPBN di PWTC

Pertama kali untuk ana menyertai program untuk bloggers sebenarnya. Maklumlah blogger belakang tabir macam ana ni tak pernah keluar menghadiri sebarang event sebelum ni walaupun banyak mendapat undangan dari client, pr dan saha…

Gerai Cendol Dan Laksa Sedap Di Teluk Intan

Minggu lepas hari Jumaat tu, ana balik kampung Teluk Intan untuk membuat persiapan majlis reunion sekolah rendah kami MGS, Teluk Intan. Lepas solat Jumaat dalam pukul 3 petang, ana berjanji untuk berjumpa di SZ Beauty Centre, B…

Santai Petang di Taman Botani Perdana,Kuala Lumpur

Isnin lepas cuti umum sempena Maulidur Rasul, selawat dan salam ke atas Junjungan Baginda, Rasulullah saw.Petang tu, memang tak tahu dah nak ke mana melepaknya.Pastu teringat pula salah satu adengan dalam drama siri yang sedang…

Sambal Goreng Ikan Bilis Belimbimg Buluh

Anak kampung macam ana ni, memang selera sangat dengan menu-menu alam sekeliling ni. Baru-baru ni ana ada kongsikan resepi masak telur itik dengan belimbing buluh kan. Rupa-rupanya baki buah belimbing buluh pemberian kawan…

LERY GROUP PILIHAN BIJAK UNTUK MEMBASMI SERANGGA DAN MENJAGA KEBERSIHAN DIRI

Serangga perosak antara musuh dalam rumah yang mengganggu kehidupan seharian kita.Mana tak nya kehadiran seperti tikus, lipas, pijat, nyamuk dan sebagainya pasti meninggalkan kesan negatif buat kita penghuni rumah. Tak pasal-pa…

HOTEL DAN APA YANG BEST DI BATU FERRINGHI, PULAU PINANG

Pulau Pinang... tu diaaa aihhh!! Siapa yang tak pernah pii Pulau Pinang? Rugi besaq naa... Tambah lagi time sekarang ni tengah musim cuti sekolah hujung tahun ni, Pesta Pulau Pinang laa kita. Dulu kan mak saudara ana siap…

Idea DIY Make Over Kasut

Ada sesetengah wanita ni hobi dia memang beli kasut. Pantang ada sales kasut mesti nak beli, murah sangat katanya. Semua pun nampak cantik di mata. Ok laa tuu, ikut bajet masing-masing kan. Tapi masalahnya, ada yang gemar beli …

Kenapa Dengan Buah Mangga dan Beras

Kenapa dengan sekeping gambar setangkai buah mangga dengan beras ni?? Haha 😉😉 Sebenarnya ini lah cara ana peram buah mangga muda di belakang rumah tu untuk cepat masak dan boleh di makan. Orang tua-tua kata 'peram…

TEFAL MANUAL CHOPPER DARI LAZADA MEMUDAHKAN KERJA DI DAPUR

Suri rumah macam ana ni, kadang-kadang buntu juga tau nak fikirkan menu nak masak apa setiap hari. Kami ni kalau malam memang jarang makan nasi, sekali sehari je cukup dah makan nasi. Menu makan malam selalu ana sediakan yang …

K-Drama Bersiri : Legend Of The Blue Sea

Drama siri Korea : Legend Of The Blue Sea Foto Kredit : Google Image Terjebak mengikuti drama siri Korea ni selepas menemankan Adik Ika menontonnya pada siri pertama hari tu. Macam menarik pula nak terus follow dengan…

Berakhirnya Satu Amanah dan Tugas

29hb November 2016 yang lalu, hari terakhir Adik Ika menduduki SPM.Kertas Kimia merupakan last papernya. Ini bermakna, berakhirlah sudah Adik Ika menggalas tugas sebagai seorang murid sekolah. Dunia persekolahan dengan uniform…

Kek Kukus Milo

Kek Milo Kukus Mudah Subhanallah..senang dan mudah sangat nak masak kek Milo kukus ni. Bahannya pun semua yang ada di rumah sahaja. Bolehlah simpan resepi ni sekiranya last minute ada tetamu yang bakal berkunjung ke ru…

INGAT MAHA 2016,INGAT BOOTH D18 HALL C, INGAT JUS QALBI AL EHSAN

MAHA ataupun Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia merupakan antara event tahunan yang jarang ana lepaskan untuk memeriahkannya. Kenapa ana suka sangat pergi MAHA ni, antaranya ialah ana dan…

Drama Isteri Tuan Ihsan di Astro

kredit foto : ASTRO  Dua tiga hari lepas terlihat promo drama yang bakal menggantikan Awak Sangat Nakal di Astro Ria HD. Nampak sahaja lakonan Amyra Rosli dan Aaron Aziz , excited sungguh nak follow drama siri terbaharu …

Masak Lemak Teluk Itik Dengan Belimbing Buluh

Dua hari lepas, suami bawa balik sebekas belimbing buluh kiriman kawan sepejabatnya.Mula-mula ana cadang nak masak tumis dengan ikan bilis, tapi memandangkan stok ikan bilis tak berapa banyak di rumah, ana hold dulu la resepi n…

Hanya Kerana Anakku Perempuan

"Anak ana dua-dua perempuan, esok kalau depa dah kawin, tak ada siapa nak jaga ana? Mujur laa, X ada dua anak lelaki, dua perempuan. Kalau mati nanti, ada yang jadi imam solat jenazah, ada yang mandikan jenazah X. Anak lel…

Sanah Helwah Kak Long

23hb November yang lalu, merupakan tarikh lahir Kak Long. 20 tahun yang lalu, Kak Long di lahirkan di Hospital Daerah, Teluk Intan. Masa tu ana masih bekerja di RBSB ,Setiawangsa. Memandangkan ana ni anak sulung dan merupakan ke…

Riadah Hujung Minggu Di Taman Setia City Mall

Sabtu lepas, kami memang awal-awal dah decided tak nak masuk KL sepanjang hari memandangkan ada satu perhimpunan warna warni di sekitar bandar.Puas lah memikirkan nak ke mana hujung minggu ni. Adik Ika dah bising ajak keluar, …

Happy Birthday Baby Zia

Semalam 23hb November 2016 merupakan sambutan Birthday Baby Zia anak pelakon popular Filipina Marian Rivera dan Dingdong Dantes. Sama tarikh dengan birthday Kak Long 💙. Sebagai peminat tegar Marian Rivera, ana kongsikan disin…

Sup Cendawan Mudah

Kak Long ada di rumah ni rajin pula nak masak macam-macam.Hari tu dia mengikut ana ke pasaraya membeli barang dapur. Dia ambil dua jenis cendawan yang berbeza. Anak-anak ana ni memang peminat tegar cendawan. Segala jenis cenda…

Misteri Box Of Joy Dari LAZADA ONLINE REVOLUTION

Poslaju bunyikan hon-hon depan rumah beberapa hari yang lepas. Ana pun keluarlah dengan senyum simpul dan serius terperanjat, cakap luu..besarnya parcel...Wahhhh!! Excited bukan main...cepat-cepat sign dan bawa masuk rumah.Ana…

Dilema Minyak Masak

Malas sebenarnya nak menulis pasal isu-isu semasa ni, tak ke mana pun sudahnya..Tapi sebagai blogger di mana kita di ada ruang dan peluang untuk menulis, ana nyatakan juga lah kegusaran yang melanda masyarakat masa kini. A…

ENCHANTEUR - Cipta Detik Detik Indah Di Setiap Harimu

Setiap awal pagi, kita bangun dengan penuh rasa syukur masih bernafas di atas muka bumi ini. Memulakan detik-detik perjalanan kehidupan dengan rutin harian yang sama. Jangan pernah berasa kecewa kerana ciptakan keindahan di se…

Bilik Kolej Kediaman UiTM Tapah

Antara kunjungan trafik yang tinggi singgah ke www.anajingga.com ialah perkongsian ana mengenai UiTM Tapah dan kolej kediaman. Ramai anak-anak yang bakal melangkah ke alam siswa-siswi yang terpilih untuk melanjutkan pengajian …

IJM LAND - Fiesta Magica Carnival Yang  Mempersona di Seremban 2

Wow!! Dengar sahaja perkataan Magica dah terbayang dah satu suasana yang penuh alam Fantasi, penuh imaginasi kisah khayalan dunia yang penuh keindahan dalam Hikayat Kisah Dongeng Ceritera Kanak-kanak atau lebih dikenali sebaga…

WW : Foto Supermoon Dari Sahabat AJ

Sekeping Foto Bulan Supermoon  Subhanallah...itu lah yang dapat ana ucapkan betapa indahnya kiriman sekeping foto kiriman sahabat ana menerusi group whatsapp rakan sekolah HMSS. Ia di ambil dengan kamera DSLR suamin…

Resepi Pajeri Terung Mudah

Pajeri Terung  Lama juga ana tak masak pajeri ni. Selalunya kalau bukan pajeri terung, pajeri nanas sahaja yang pernah ana masak sendiri.Itu pun jarang sebabnya anak-anak kurang minat makan pajeri. Last-last ana dan …

Kecantikan Zaman Silam Kini Di Abadikan Dengan Nivea Skin Delight Body Milk

Orang kata benda yang bagus ni elok di kongsikan bersama, betul tak? Anda nak tahu tak, ana seriously fall in love dengan  NIVEA SKIN DELIGHT BODY MILK ni. Pertama kali mencubanya memang terpaut hati sangat. Mula-mula ana…

Terima Kasih UiTM Tapah

Persimpangan ini, hampir 2 tahun setengah menjadi saksi. Sama ada kami belok ke kiri hala balik ke Teluk Intan tak pun ke kanan meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur. Dua tahun setengah juga tok Nan berulang alik mengambil…

Kari Ikan Kembung Resepi Ibunda

Ini antara menu masakan mak yang sering kali menjadi juadah kami sekeluarga suatu masa dahulu. Malah sehingga ke hari ni pun mak memang suka masak kari. Mana tak nya, abah tu penggemar kari tegar. Kalau masakan lain memang kura…

Wajah-wajah Comel YTM Raja Nazira Safya

Subhanallah...comel sungguh puteri Diraja Perak Darul Ridzuan yang sering kali mencuri perhatian jurugambar dan kami khususnya rakyat jelata di seluruh tanahair. Wajah dan aksi bersahaja Puteri Kesayangan rakyat Perak Darul Rid…

Terima Kasih Nando's Dan Zaza Iman Belanja Makan Malam

Allah swt datangkan rezeki kepada hambaNya dalam pelbagai cara. Rezeki yang paling disyukuri ialah kesihatan tubuh, kejayaan anak-anak, dan rezeki berkesempatan menunaikan amal ibadah terhadapNya dengan sebaik mungkin. Dari pen…

Sawah Padi Menguning Rezeki Petani

Lihatlah.. seperti resmi padi makin berisi makin menunduk, begitulah diumpamakan resmi orang yang tidak membangga diri. Semakin kaya, semakin berilmu semakin merendah diri. Begitu juga perumpamaan di antara padi pasti ada t…

Alam Sekolah Rendah Terlalu Manis Untuk Di Kenang

Enam tahun ana lalui perjalanan hidup pertama kali mengenali dunia persekolahan. Di awal-awalnya ia bagaikan satu mimpi ngeri yang ana lalui. Ini lah pertama kalinya berpisah dengan mak untuk ke sekolah. Hari pertama masih ana …

SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE- Wangi dan Mempersona

SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE Dulu lagi ana dah menggunakan pelbagai rangkaian penjagaan wanita dari Syahirah ni, malah sehingga ke hari ini, ana masih menggunakan talkum dan losyen tangan dan badan Syahirah. Pertam…

Lemak Tempoyak Ikan Baung

Kenal tak ikan baung? Ikan baung ni sejenis ikan air tawar, atau ada orang panggil ikan sungai atau ikan darat. Ikan air tawar sebab dia tak duk dalam laut, sama ada ikan tu ikan paya, kolam atau sungai, ikan sungai tu sah-sah…

Internet, Blog, Streamyx dan Unifi

Sebenarnya itu lah gambaran situasi ana sekarang ni, sama macam si comel tu, mereput depan laptop. Idea satu masalah, sehingga ke hari ni, Alhamdulillah review dan advertorial bersilih ganti. Rezeki tu. Allah swt datangkan…

ENCHANTEUR PARIS - HARUMAN ROMANTIS MENAWAN HATI

Enchanteur wangian dari Perancis yang menjadi pilihan gadis dan wanita masa kini kini tampil lagi dengan tiga variasi yang pasti memukau jiwa. Perghhh!!! Wangiiii sangat seharum kelopak mawar dan lavender di taman-taman bun…

Menumpang di Bumi Yang Sama

Inilah keadaan di sekitar rumah arwah Tok di kampung ana, Teluk Intan.Sering kelihatan monyet-monyet liar atau kami panggil lotong berkeliaran mencari makanan. Yang menjadi mangsanya pokok bunga dan pokok buah-buahan kelili…

Sarapan Lempeng Kelapa Cicah Sardin

Menu orang kampung yang penuh nostalgia. Lempeng kelapa atau masa kecil-kecil ketika di kampung ana dahulu, orang Teluk Intan panggil tepek nyor. Inilah antara juadah minum petang atau sarapan pagi kami zaman tu. Sampai jemu j…