Showing posts from 2020Show All
Sudah 3 kali Jumaat tanpa solat kerana PKP Covid-19

Semalam Jumaat ke tiga bagi kaum lelaki di Selangor ni khasnya tidak dapat keluar menunaikan solat Jumaat. Allahu.. makin hari makin terasa gerunnya dengan apa yang sedang kita lalui kini. Pada pandangan peribadi ana sebagai ham…

Cara tanam bayam brazil

Orang lain dah lama duk tanam pokok bayam brazil ni di sana sini, ana ni baru nii laa dapat benih pokok bayam brazil. Pokok yang dah hidup subur ni pemberian sahabat blogger yang dah macam adik sendiri, siapa lagi kalau bukan bl…

Resepi Rasem Masakan Tradisional Kaum India

Rasem ni sejenis masakan tradisional kaum India. Ana pun makan rasem ni ketika berpantang semasa melahirkan kedua-dua orang anak. Mak yang masakkan rasem kata mak untuk panaskan badan ketika berpantang. Masa tu tu bukannya ada i…

Cara Semak Status dan Mohon BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN)

Merujuk kepada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) bernilai RM250 bilion yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri pada 27 Mac 2020, Kementerian Kewangan ingin menjelaskan mengenai pelaksanaan dan cara menga…

Impian memiliki sebuah rumah banglo berkonsep Bali

Setiap orang pasti mengimpikan memiliki kediaman sendiri untuk di huni bersama keluarga tercinta. Tak kiralah apa pun jenis kediaman, yang penting mempunyai cukup ruang  untuk melahirkan rumahku syurgaku buat penghuninya. Ada ya…

Cara buat dalgona coffee by Adik Ika

Alhamdulillah Adik Ika sempat berada di rumah sebelum penguatkuasaan PKP ini di laksanakan. Sesuatu hikmah yang dapat kita ambil dari musibah ini adalah seisi keluarga dapat meluangkan masa bersama di rumah. Kami mematuhi PKP de…

Keindahan senibina Masjid Sri Sendayan

Dalam perjalanan balik dari percutian di Port Dickson tempoh hari, kami sengaja ikut laluan lama sebab cadang nak singgah di Masjid Sri Sendayan. Sebelum ini selalu lihat ramai orang upload gambar keindahan senibina Masjid Sri S…

Soal Jawab Mengenai PENGELUARAN i-LESTARI KWSP 2020

Ketika negara sedang melalui ujian berat wabak Covid-19 ini , pasti akan memberikan kesan ekonomi dan kewangan kepada kita rakyat Malaysia dan pelbagai sektor yang terpaksa melalui tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dalam usaha …

Cameron Muslim Apartment by Nurul - Homestay pilihan kalau ke Cameron Highland

Cameron Highland ni merupakan destinasi percutian ana dan sekeluarga sejak dah bertahun lama. Dari kecil lagi mak saudara ana suka buat rombongan ke sana. Masa tu tak adalah bercuti bermalam, kami akan pergi subuh-subuh tu dan b…

Chakri Palace menyajikan menu masakan Thai asli

Ana antara penggemar menu masakan Thai. Citarasa Thai ni cukup menepati selera kita semua cukup serasi dengan pedas, masam, lemak semua pun kena dengan selera Asia kita kan. Dari tomyam, somtam, paprik, pulut mangga dan pelbagai…

Puding Jagung Laici

Puding antara menu pencuci mulut kesukaan ana. Sedap dan sejuk di makan , nak nak lagi sebagai menu buka puasa ye tak ? Kali ini ada dua versi puding jagung yang korang boleh buat dari resepi ini. Satunya tentulah sebagai puding…

Ketika Ada Kematian Di Kala Perintah Kawalan Pergerakan ...

Allahu Akhbar!! Dunia sedang tenat.Kalau dahulu kita lihat bagaimana ianya terjadi di luar negara, siapa sangka ia kini berlaku pada tanahair kita. Negara sedang di uji dengan musibah, virus COVID-19 kini sedang melanda. Semua o…

Mengapa perlu nya wasiat dalam melindungi insan-insan yang bakal di tinggalkan?

Mati itu pasti ! Ajal maut adalah rahsia Tuhan terhadap hambaNya. Kita tidak pernah akan mengetahui bila ajal bakal menjemput. Perlulah kita bersedia untuk mati ? Kalau tanya ana pastilah jawapannya ya. Kita sebagai hambaNya per…

Aktiviti Yang Bermanfaat Bersama Keluarga Ketika Perintah Kawalan Pergerakan COVID 19

Allahu Akhbar !! Tanahair kita sedang di uji seluruhnya dengan ujian yang amat dahsyat. Suasana panik melanda di sana sini, masing-masing takut dan gerun ingin mengelakkan diri dari terkena wabak maut ini. Namun masih ada di kal…

Muzium Tentera Darat Port Dickson - menaikkan semangat jiwa patriotik

Selepas check out dari D'Wharf Hotel PD, kami konvoi 3 buah kereta bersama adik dan abang sepupu ana singgah ke Muzium Tentera Darat. Walaupun dah beberapa kali kami datang bercuti ke Port Dickson, inilah kali pertama ana se…

Majlis Perkahwinan Fairy Tales di OKAD Event Space, Bukit Jelutong

Speechless ...adorable... itulah yang dapat di gambarkan ketika ana melangkah masuk ke OKAD Space Event lebih kurang jam 7 malam 14 Mac 2020 yang lalu. Menerima jemputan untuk majlis resepsi perkahwinan pasangan mempelai Mukhriz…

Inilah wajah baharu Glide Lubricants - Minyak Pelincir Produk Bumiputera

Jangan ingat kami orang perempuan ni tak pandai nak cerita tentang minyak pelincir kereta. Haha!! Ana ni dah berpuluh tahun dah memandu kereta tapi kereta jenis automatic lah, tapi ana tahu jugalah sedikit sebanyak basic service…

Syawal Showcase BAHARI ASYEK 2020 - Pesona Warisan

Dah ada tema baju raya tahun ni? Nak pakai baju kurung apa untuk Hari Raya tahun 2020? Kalau tanya ana, ana terkasima dengan koleksi fesyen baju kurung dan kebaya bertema kan Pesona Warisan tradisional. Cantik anggun dan amat m…

IFTAR  & MENANG DI BUFET RAMADAN  “HOUSE OF SMOKE & GRILL” DI GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM

Berkesempatan menghadiri majlis preview Ramadan Buffet di Hotel Grand Bluewave , Shah Alam pada 11hb March 2020 sesuatu yang amat buat ana dan Kak Long rasa teruja sangat. Pertama kali menikmati pelbagai juadah yang di sajikan, …

Lokasi bergambar dengan kapal terbang di KLIA

Viral dah port bergambar dengan kapal terbang ni di sosial media. Memang teringin sangat nak ke sini bawa anak-anak yang suka posing ni. Instaworthy istilah instagramer lah kan. Cumanya kalau saja-saja nak ke KLIA ni sekadar nak…

Memoir Ramadan Sajian Resepi Asli Turun Temurun di KL Convention Centre , KLCC

Setiap kali tibanya Ramadan, pasti menggamit kenangan zaman silam, merindui menu-menu masakan ibunda di kampung tercinta. Bagi yang masih punyai ibunda pasti masih berkesempatan merasai air tangan mereka namun untuk mereka yang …

D'Wharf Hotel Port Dickson - Hotel tepi laut yang paling happening

Dah agak lama juga ana sekeluarga tak  bercuti-cuti Malaysia. Last pergi pun tahun lepas ke Ipoh, Perak. Waku Adik dan Kak Long habis final dulu pun tak sempat nak bercuti ke mana-mana, sibuk dengan pelbagai urusan keluarga yang…

Rayuan kolej kediaman UiTM - dilema setiap kali sem baharu

Setiap kali bermulanya semester baharu pengajian anak-anak, selain keputusan peperiksaan akhir sem, keputusan kolej kediaman lah yang menjadi kerisauan sangat pada ana sekeluarga. Bermula dari Kak Long dahulu ketika pengajian di…

WW : Bunga-bunga warna pink di laman

Memandangkan dah lama tak buat entri Wordless Wednesday, hari ini ana nak share beberapa keping foto bunga-bunga berwarna pink yang mekar di laman. Musim panas ni pasti lah musim bunga-bunga mekar berkembang. Cuma perlu di siram…

Mengapa wanita perlu menggunakan syampu SAFI Shayla Botanical Silk ?

Majoriti wanita sekarang memilih untuk menutup aurat dengan memakai hijab. Alhamdulillah, wanita yang cantik adalah wanita yang menutup aurat dengan sempurna. Bila berhijab sepenuhnya bukan lah alasan untuk tidak tampil anggun d…

Pendaftaran Online Tahun 1 Ambilan 2021 / 2022 Mulai 1 Mac 2020

Hebahan umum buat ibubapa yang mempunyai anak yang lahir pada tahun 2014 dan 2015 perlulah untuk mendaftar kemasukan persekolahan secara online. Mudah dah sekarang kan. Jangan leka dan perlulah mendaftar supaya anak-anak tidak k…

Buffet Ramadhan 2020 Citarasa Malaysia di Laman Kayangan Shah Alam

Dah masuk Rejab dah kan, pantasnya waktu berjalan. Rasa macam baru sangat bulan puasa tahun lepas dah bakal menjelma lagi bulan yang di nanti kan oleh kita semua umat Islam seluruh dunia. Bercakap tentang bulan puasa ni, pastil…

Banjaran Titiwangsa Canopy Bridge Tarikan Terbaharu Taman Tasik Titiwangsa

Hampir dua tahun juga rasanya Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur di tutup kepada kunjungan awam kerana proses naik taraf. Dari anak-anak kecil lagi, ketika kami tinggal di Ukay Perdana dulu, selalu bawa budak berdua ni bermai…

Menu-menu dari tempoyak

Korang suka tempoyak ? Tempoyak ni makanan expired orang kita ler kan. Durian yang dah terlebih masak di peram dan dijadikan makanan. Boleh jer makan macam tu atau pun masukkan dalam menu masakan. Orang kita ni memang kreatif ba…

Tawaran pelbagai kerjaya di KerjaKosong.Co

Dalam situasi negara yang kian mencabar kini, cabaran untuk warga nya adalah meneruskan kesinambungan kehidupan. Banyak rintangan dan halangan dalam mencari peluang pekerjaan untuk jaminan masa hadapan keluarga mahupun keperluan…

Kisah Rumah Degil , Chow Kit Kini di Balai Seni Lukis Negara

Pernah dengar kisah Rumah Degil ni beberapa kali di ceritakan semula di media sosial , nak nak lagi berkisar isu Kampung Baru. Ana masih ingat lagi rumah ini terletak di celah dua bangunan batu di Chow Kit lokasi asal rumah ni. …

Ikan susu bakar

Pernah dengar ikan susu tak?  Ana selalu nampak ikan susu ni kat kedai Acheh,  tapi tak pernah lah nak beli.  Memang sepanjang hayat ni tak pernah lagi makan menu dari ikan susu.  Tapi ana tahu lah ikan ni jenis yang banyak tula…

The Lanai Event Space -  Sebuah majlis Impian Jadi Kenyataan

Sedang mencari lokasi yang sesuai untuk majlis akad nikah, pertunangan, aqiqah mahupun resepsi perkahwinan sekitar Shah Alam ? Ana ada satu pilihan untuk korang, khasnya yang ingin kan majlis dalam undangan yang kecil, sederhana…

Muzium & Galeri Seni Bank Negara , Sasana Kijang

Tertarik nak datang ke sini selepas membaca entri di blog Sal bulan lepas kalau tak silap. Memang suka lah anak-anak ana kalau ke tempat macam ni, bukan depa nak lawat muzium tu sebenarnya, tapi depa suka ke lokasi yang ' in…

Mencari homestay di Teluk Intan ?

Nak buat apa homestay kat Teluk Intan, kalau dah memang kampung halaman sendiri 😎😎 Eh!! Copp!! Bukan ana nak cari homestay , tapi kut kut lah ada yang sedang mencari homestay di Teluk Intan, apa kata korang baca entri kali ini…

Sarapan pagi tepi sungai di BBQ Lamb KL Kemensah

Korang dah sarapan, belum ? Mesti jemu juga kan menu yang sama jer sarapan ni, tak nasi lemak, mee atau mihun goreng, tak pun kuewtiau, tak pun roti canai dan lain-lainnya. Sesekali dapat sarapan pagi western sedap kan, nak pula…