sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Ahad, 25 September 2016

Riadah Berbasikal Di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur


Macam biasa kalau hujung minggu, ana dan keluarga biasanya akan ke Kuala Lumpur jalan-jalan cari makan sambil pusing-pusing makan angin atau ke mall. Tambahan pula kebetulan Kak Long semesta break seminggu sempena cuti Hari Raya Aidil Adha dan Hari Malaysia yang lalu, ayahnya memang akan bawa keluar makan angin. Lepas makan tengahari kami ke Taman Tasik Titiwangsa sahaja untuk lepak petang tu. Cadangan utama, suami nak cari cendul di situ, kebetulan tak ada pula. Kami pun pusing-pusing makan angin.

Terdapat pelbagai aktiviti riadah disini apatah lagi dihujung minggu macam ni. Kelihatan ramai orang bersama keluarga dan aktiviti yang paling banyak dilakukan disini ialah berbasikal. Apa lagi, Adik Ika nampak je basikal kayuh berdua tu, bukan main bodek ayahnya ajak kayuh. Ibu memang tak lah sebab ana ni memang tak pandai kayuh basikal dari kecil lagi...shyyyy!!! Jangan bagitau sesiapa tau..maluu I :)




Sabtu, 24 September 2016

Buah Tampoi


Buah Tampoi






Balik Teluk Intan minggu lepas semasa menghantar Kak Long balik kampus, suami ana singgah Sungkai nak beli petai di tepi jalan, Dia ternampak longgokan buah tampoi dan terus membelinya. Suami kata nak bagi anak-anak merasa sebab tak pernah jumpa budak-budak ni.Kami pun beli lah sekilo berharga RM5 sahaja. Bawa balik Teluk Intan sampai rumah baru makan.

Ana pun pernah sekali je merasa semasa di Kuala Pilah dahulu. Rasanya tak lah sedap sangat, manis-manis buah gitu. Ia seperti buah manggis, kulit tebal dan ada ulas dalamnya berwarna putih. Bila makan kena telah dengan bijinya sekali. Lagilah anak-anak ana tak minat. Orang kata jangan tak merasakan.

Ana difahamkan buah tampoi ni sejenis buah hutan. Ada macam-macam panggilan untuk buah ini, mengikut daerah masing-masing. Mak ana panggil buah ni buah larah katanya. Jadi kalau terjumpa buah warna oren slow ni kulit keras bertongkol-tongkol inilah dia buah tampoi ye... :)

Jumaat, 23 September 2016

MaMom MILKBOOSTER - CARA PALING BERKESAN UNTUK MENAMBAH SUSU IBU


Susu ibu adalah anugerah Tuhan yang tak ternilai buat seorang bayi yang dilahirkan ke dunia ini. Penyusuan badan dari ibu untuk anaknya adalah langkah terbaik sebagai mengotakan amanah Allah swt. Kandungan khasiat yang tak terbanding,malah merupakan imunisasi semulajadi dari Allah swt untuk bayi kekal sihat dan membesar sebagai putera-puteri syurga di alam rumahtangga.

Namun bukan semua insan bernasib baik, dikurniakanNya air susu yang melimpah ruah dan banyak untuk sepanjang tempoh penyusuan. Ana sendiri pernah alami masalah ini ketika kelahiran anak sulung suatu masa dahulu. Ketika itu tidak ada lagi pendedahan tentang Milkbooster, jadi pelbagai petua lama diajar arwah opah untuk membanyakkan susu badan. Antaranya berurut selalu, makan makanan yang di syorkan dan yang paling kelakar petua menyuruh kita menyikat payu dara untuk memperbanyakkan susu. Ada yang menjadi ada yang sekadar petua lama tinggalan zaman.

Zaman dah berubah. Alhamdulillah....kini terdapatnya satu kaedah inovasi dalam membantu ibu-ibu menyusukan bayi dengan banyak dan kenyang, In Shaa Allah. Dan yang akan ana ceritakan dengan lebih lanjut hari ini ialah MaMom MILKBOOSTER yang telah diyakini dan diperakui ramai ibu-ibu di luar sana akan keberkesannya.





Rabu, 21 September 2016

Rawatan Alternatif Pesakit Slip Disc Di Felda Besout,Sungkai


Sahabat FB dan saudara terdekat pasti dah mengetahui bahawa ana disahkan mengalami slip disc lebih kurang enam bulan yang lepas, setelah menjalani pemeriksaan MRI di KPJ Sentosa, Kuala Lumpur. Pengalamannya pernah ana ceritakan di SINI .Memang sangat menyakitkan apabila kita mengalami slip disc ni. Rasa sakit yang mencengkam tulang belakang dan segala aktiviti seharian terbatas sungguh. Berdiri lama, sakit...duduk lama pun sakit paling tahan pun lima ke sepuluh minit kemudian pasti perlu berbaring meredakan kesakitan. Tuhan sahaja yang tahu keperitan yang dilalui.

Sebenarnya dah lama ada rasa sakit pada bahagian belakang ni,namun buat tak berapa endah dan selalu menganggapnya angin atau salah makan. Tapi apabila suatu hari tu, ana bangun dari sujud Dhuha langsung tak berdaya, suami terus membawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Hasil imej MRI dan penelitian Dr Jamal dari KPJ Sentosa, mengesahkan dua tulang belakang ana mengalami slip disc. Rawatan pertama yang disyorkan ialah sessi fisio terapi.

Enam sessi fisio terapi ana jalani di peringkat pertama. Sebulan selepasnya ana ada temujanji dengan doktor dan doktor mengesyorkan untuk sambung enam sessi lagi disamping dos ubat di tambah kerana kesakitan tidak menunjukkan banyak perubahan positif. Ana redha dan setiap seminggu dua hari berulang dari Rawang ke KL untuk menjalani sessi fisio terapi. Selesai ke semua sessi, doktor mula mengurangkan dos ubat yang perlu di ambil.Namun apabila ubat tahan sakit diberhentikan untuk melihat perkembangan , rasa sakit kembali menyerang.Dr Jamal mencadangkan kaedah rawatan kedua iaitu pembedahan tulang belakang.

Dengar je perkataan pembedahan dan menurut doktor peratus untuk baik sepenuhnya sekitar 60-70% sahaja menggigil satu badan. Cepat-cepat mengadu di dalam group whatsapp adik beradik terdekat dan salah seorang sepupu ana, Muin dan isteri Farah menyuruh kami balik ke Teluk Intan dan cuba berubat dengan Pak Din atau lebih dikenali dengan panggilan Pak Din Patah di Felda Gunung Besout 3, Sungkai, Perak. Kerana sebelum ini, abang Farah sendiri mengalami slip disc sehingga tidak mampu berjalan,dan Alhamdulillah dengan izinNya kembali pulih setelah berubat dengan Pak Din.Jadi mereka ingin ana mencuba mendapatkan rawatan disini pula sebagai alternatif lain.



Selasa, 20 September 2016

Dirgahayu OST Drama LARA AISHAH


Saban hari ana ikuti drama siri hebat dari Astro Prima dan Maya HD kali ini, tak lain tak bukan LARA AISHAH. Membariskan pelakon-pelakon hebat tanahair pastinya memberikan impak pada kisah yang dipaparkan dalam drama siri ini. Apatah lagi rindu dengan lakonan Fasha Sandha dan Nazim Othman yang berganding dengan Dato' Eizlan Yusof, Jasmin Hamid dan ramai lagi.Sinopsisnya ana kongsikan di SINI . Dan pastinya bila dah ikut drama lagu OST dari LARA AISHAH ini turut menjadi kesukaan ana. 

Melodi dan lirik lagu nyanyian Faizal Tahir bersama Dato' Siti Nurhaliza mengindahkan lagi alunan lagu menusuk jiwa ni. Ana kongsikan disini lirik lagu  Dirgahayu sebagai kenang-kenangan.



Lirik lagu  Dirgahayu



Adakah ini kali yang pertama
Adakah ini kali yang terakhir
Mungkin waktu tak mengizinkan kita
Mungkin jalan ceritanya berbeza
Ouhhh huwooo
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Andai takdir kita bertemu lagi
(Ku berdoa selalu)
Masihkah akan kau kenang kembali
(Takkan pernahku lepas)
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Tidak pernahku bersoalkan takdirNya
Dan ku percaya cintakan mengatasi
Semuanya

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku
Cinta dirgahayu
Dirgahayu
Cinta dirgahayu

kredit lirik: 
http://www.myinfotaip.com/2016/08/cinta-dirgahayu.html


Image result for lara aishah
credit foto : Astro


Isnin, 19 September 2016

MOLPay - CARA MUDAH UNTUK PEMBAYARAN SHOPPING ONLINE DI 7ELEVEN



Dunia masa kini, segalanya hanya di hujung jari. Segalanya cepat, mudah dan tak perlu ke mana-mana untuk membeli-belah.Cari sahaja mana-mana laman web shopping online yang ada, pilih apa yang diidamkan, buat pembayaran dan tunggu sahaja depan pagar. Beberapa hari akan sampailah barang yang dibeli di depan pintu rumah. Mudah sangat kan. Cuma yang menjadi sedikit kesukaran pada mereka yang tidak mempunyai perbankan internet, macam ana, suri rumah ni,agak sukar sedikit apabila perlu ke bank untuk mendepositkan wang ke akaun pembayaran.

Namun, baru-baru ini, ana tidak perlu gusar lagi kerana kini, ana didedahkan dengan kaedah atau cara pembayaran yang paling mudah untuk pembelian secara online. Tak perlu lagi ke bank tetapi cuma kunjungi 7Eleven yang berhampiran sahaja. Lebih mudahkan. Malahan pembayaran juga boleh dibayar mengikut jumlah tepat tanpa perlu penggenapan. Percaya tak?? Jom ana kongsikan pengalaman tentang pembayaran untuk pembelian online di MOLPay menerusi 7Eleven sahaja,




Ahad, 18 September 2016

Daging Masak Kicap Simple dan Sedap

Daging Masak Kicap


Rezeki bulan Zulhijah ni sempena Hari Raya Aidil Adha yang lepas pastinya daging korban. Mak di kampung murah rezekinya bila mendapat tiga kilo agihan daging korban dari tiga kariah berlainan sekitar kampung ana di Teluk Intan. Mak memang tak makan banyak daging dan berikan kepada ana untuk di bawa pulang. Dua kilo mak bekalkan untuk ana bawa balik. 

Sebelum ni, ana masakkan asam pedas atas permintaan suami, kali ni, Kak Long pula nak makan daging masak kicap. Kalau masak versi ana ni mudah dan sempoi je semuanya. Maklumlah, ana ni masak ikut apa sahaja bahan yang ada di dapur. Jom ana kongsikan resepi paling senang masak daging masak kicap.