sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Khamis, 19 Januari 2017

Sepetang Di Bukit Malawati, Kuala Selangor





Jumaat yang lepas, suami ana menghabiskan cuti tahunannya. Lepas solat Jumaat, mulanya kami bercadang untuk menaiki MRT di stesen Sungai Buluh yang masih dalam tempoh percubaan percuma tu. Bila sampai di sana rupanya tempat parkir mereka beroperasi secara cashless iaitu Touch n Go sepenuhnya. Kebetulan TnG suami tak sempat nak top-up dan kesemua mesin TnG di situ pula offline. Last-last kami tangguhkan dahulu laa dan fikir punya fikir kami ke Kuala Selangor nak mencuba naik ke Bukit Malawati.

Ini kerana pada hari-hari biasa sahaja kenderaan sendiri boleh dipandu naik ke puncak bukit. Pada hari cuti umum dan hujung minggu, jika hendak naik ke atas kena menaiki trem dan bayaran dikenakan.Untuk merasa sendiri pengalaman dan melihat apa yang terkini dan apa yang menarik di Bukit Malawati, Kuala Selangor ni bersama anak-anak, kami sampai juga ke puncak dan menyaksikan panorama dan lanskap yang tidak kurang menariknya disini. Alhamdulillah.


Rabu, 18 Januari 2017

WW : Bila Kali Terakhir Korang Cetak Gambar?



Bila kali terakhir korang cetak gambar di kedai? Kalau dahulu kami panggil 'cuci gambar' 😊😊Ana baru sahaja cetak sekeping gambar di kedai bersaiz 6R dengan harga RM4 sekeping..Inilah yang terkini ana cetak gambar selepas beberapa tahun yang lepas tak ingat dah bila. Maklumlah sekarang semua gambar ada dalam smart phone sahaja. Tapi sebab sayang sangat saat-saat manis Reunion MGS yang lalu, ana cetak dan frame kan sekeping gambar dari kiriman Whatsapp ni  dan pamerkannya di ruang tamu rumah sebagai kenang-kenangan. Best sangat bila dah selamat di cetak.Korang?? Bila last korang cetak gambar??



Selasa, 17 Januari 2017

Antara Inai Tradisional dan Henna Mehndi



Suatu masa dahulu, setiap kali adanya majlis perkahwinan antara yang wajib di pakai oleh pengantin wanita khasnya ialah inai di jari. Ana masih ingat lagi majlis perkahwinan ana dahulu, puaslah berinai sepuluh jari tangan dan sepuluh jari kaki. Kejang tangan menahan, menunggu inai kering di jari. Dan tambah meriah apabila hampir kesemua anak-anak dara saudara mara terdekat turut sama berinai. Pastu yang kelakar siap ada design bulat-bulat ditengah-tengah telapak tangan, adoi.. itulah trend zaman ana dahulu era 1990-an.

Sekarang ni, dah mudah sangat, pengantin kebanyakkannya memilih melukis henna orang India sebagai ganti inai tradisional. Lagi nampak cantik dan bersih dengan pelbagai design yang sangat kreatif dan cantik-cantik mengikut pilihan masing-masing. Tapi hari ini, di www.anajingga.com, ana nak berkongsi satu entri throwback...inai tradisional lama dari daun inai.Ana pasti ada di kalangan generasi muda masa kini dah tak kenal pun mana satu daun inai atau pokok inai.




Isnin, 16 Januari 2017

Ikan Terubuk Masin Dari Sarawak





Menyelerakan sungguh ikan terubuk masin goreng bersama bawang besar dan hirisan cili api. Paling sedap menikmati kerangupan sisik nya tu. Ikan terubuk masin ni kena goreng garing baru tak terasa sangat tulang-tulang halus yang terdapat pada isinya. Bagi ana, makan ikan terubuk masin goreng ni dengan nasi putih panas bersama ulam-ulaman dah satu nikmat selera yang amat sangat. Ye laa kan selera orang kampung macam ni laa gayanya.


Ahad, 15 Januari 2017

Apa Yang Best di Baden Baden Bundle Tanjung Malim


Ana ni selalu gak teman suami ke kedai-kedai bundle sekitar Rawang ni. Suami suka cari jeans kat bundle sebab kadang-kadang dapat yang berkualiti pada harga yang berpatutan. Orang lelaki ni sempoi je, jeans kat bundle pun depa pakai jer buat basahan. Beli, bawa balik bersihkan dah boleh pakai. Bukannya salah pun, sama macam beli barang pre-love gak kat orang perempuan kan. 

Balik dari Teluk Intan, baru-baru ni, kami singgah ke Baden Baden Bundle di bandar Tanjung Malim. Bundle ni memang femes laa di kalangan peminat barangan bundle sekitar Tanjung Malim. Tak percaya tanya Mamat Khalid πŸ˜‰πŸ˜‰ Baden Baden Bundle ni lokasinya betul-betul di tepi jalan utama menuju ke persimpangan masuk ke Tanjung Malim tu. Kalau dari utara sebelah kiri jalan, bersebelahan stesen minyak Petronas dan seberang jalan tu ada KFC kalau tak silap ana.





Sabtu, 14 Januari 2017

DISKAUN HEBAT BELI KERETA DI TOOKAR SEMPENA CNY


Sebut sahaja perayaan Tahun Baru Cina semua orang mesti teringatkan Ang Pau kan..Siapa tak nak Ang Pau kan?? Tak nak?? Tak nak bagi kat ana,  memang ana nak Ang Pau πŸ˜‰πŸ˜‰ Tapi kali ini lagi special tau, korang beli kereta baru pastu korang dapat Ang Pau dalam bentuk diskaun sehingga RM1000.Wah! Bestnyaa kan..Jom teruskan pembacaan di www.anajingga.com apa yang istimewanya tawaran sempena Tahun Baru Cina dan mengenali secara dekat apa yang ada di www.tookar.my 




Perayaan Tahun Baru Cina atau CNY tahun ini menurut kalendar Cina merupakan Tahun Ayam Jantan atau Fire Rooster. Ia dikaitkan dengan falsafah bangun di awal pagi atau waktu subuh.Tookar mengambil sempena CNY yang membawa keharmonian dan kesejahteraannya ingin memberi sumbangan kepada pembelinya Ang Pau dalam bentuk diskaun bermula dari RM1000 dan banyak lagi tawaran hebat lain. Pelanggan yang berminat jom segara dapatkan info-info terkini jualan kereta secara online dengan melayari ke https://www.tookar.my/.Ermm..menarik kan.

Drama Siri The Promise (Pangako Sayo) di Astro Maya HD


Ana pasti kalau pembaca setia www.anajingga.com ni mengenali ana peminta telenovela Filipina.Nak-nak lagi kalau lakonan Marian Rivera atau Kristine Hermosa, mau melekat depan tv sepanjang episod tayangan sehingga beratus episod. Sebelum ini, ana pernah berkongsi kisah drama siri sekitar tahun 2000 dahulu iaitu Pangako Sa' Yo lakonan Kristine Hermosa dan Jerico Rosales. Memag touching sangat drama ni, walaupun ana rasa dah berkali ulangannya ana ikuti.

Baru-baru ini, ada satu drama siri Filipina yang mengambil sempena atau remake semula dari siri Pangako Sa' Yo dan diberi nama The Promise di tayangkan di Astro Maya HD. Sedangkan dalam waktu yang sama, ana sedang mengikuti siaran ulangan siri Pangako Sa' Yo yang asal di Astro Bella. Namum... ana agak tidak tertarik untuk menonton remake The Promise ini kerana ianya disiarkan dalam Bahasa Melayu atau alih suara. Memang tak boleh nak feel sangat laa bila wajah Pinoy cakap Melayu kan. Dah macam menonton Detektif Conan je rasanya. Lagipun waktu siarannya jam 7 malam. Lagilah tak sesuai untuk ana ikuti.

Namun ana kongsikan juga sebuah entri untuk pengikut drama siri The Promise ini kerana terdapat banyak keywords search yang masuk ke anajingga.com untuk mencari info dan sinopsis drama baharu ni. Mungkin ia singgah dari keywords entri lama ana berkaitan drama Pangako Sa' Yo beberapa tahun yang lepas.


Image result for the promise pangako sayo 2015