sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Sabtu, 3 Disember 2016

Berakhirnya Satu Amanah dan Tugas



29hb November 2016 yang lalu, hari terakhir Adik Ika menduduki SPM.Kertas Kimia merupakan last papernya. Ini bermakna, berakhirlah sudah Adik Ika menggalas tugas sebagai seorang murid sekolah. Dunia persekolahan dengan uniform biru putih akan di tinggalkannya. Tiada lagi menyusuri perjalanan setiap pagi Isnin hingga Jumaat ke pagar sekolah. Tiada lagi galasan beg sekolah dengan cerita-ceritanya setiap hari berbual tentang kisah kawan-kawan sekelasnya.Tiada lagi bebelannya kepenatan dari kelas tambahan hingga ke pusat tusyen. Habis...ia telah berakhir Adik..

Dan diam tak diam juga berakhirlah jua tugas ana sebagai ibu yang mengejutkannya setiap pagi untuk siap ke sekolah. Dan yang paling akan ana rindui ialah menggalas tugas sebagai seorang 'supir' menghantar dan mengambil anak-anak ulang alik ke sekolah. I am retired, pencen sudah.





Jumaat, 2 Disember 2016

Kek Kukus Milo



Kek Milo Kukus Mudah





Subhanallah..senang dan mudah sangat nak masak kek Milo kukus ni. Bahannya pun semua yang ada di rumah sahaja. Bolehlah simpan resepi ni sekiranya last minute ada tetamu yang bakal berkunjung ke rumah kita kan. Hidangkan panas-panas denga kopi O atau teh O. Pasti enak di makan begitu sahaja. Okaylaaa tak payah membebel panjang-panjang, orang bukan nak baca pun, orang datang www.anajingga.com sebab nak dapatkan resepi dan cara nak masak kek Milo kukus ni hokay 😊😊

Khamis, 1 Disember 2016

AMEENA - EYEBAG,LEBAM BAWAH MATA BUKAN LAGI MASALAH


Ada tak di antara korang, bangun pagi mata macam Panda, eyebag berkilo-kilo? Siapa pernah angkat tangan cepat!!! Selalunya ia terjadi apabila kita kurang tidur ataupun terlebih tidur, kurang air dalam badan, pengambilan makanan bergaram secara berlebihan, mengadap skrin berlebihan, masalah dalaman kulit seperti toksik berlebihan serta kurang zat besi dan sebagainya. Apapun puncanya...memang menjadi satu masalah bila kita mengalami masalah lebam bawah mata dan juga eyebag ni..stress kan bila tengok wajah di cermin, nak-nak time nak selfie..haaa tuuu diaaa ,spoil terus. Dalam foto boleh lah sorok, edit, filter gambar bagai, tapi bila berhadapan dengan kengkawan macam mana??😊😊

Okay.. Don't be khuatir ladies and gentleman..meh korang baca terus ana nak kongsikan kisah AMEENA KSK III Energy Crystal Skin Activator yang akan merubah penampilan korang di khalayak ramai. Tak perlu stress atau tepek make-up tebal-tebal nak sorok masalah eyebag, kesan lebam bawah mata mahupun garis-garis halus bawah mata.




Rabu, 30 November 2016

INGAT MAHA 2016,INGAT BOOTH D18 HALL C, INGAT JUS QALBI AL EHSAN



MAHA ataupun Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia merupakan antara event tahunan yang jarang ana lepaskan untuk memeriahkannya. Kenapa ana suka sangat pergi MAHA ni, antaranya ialah ana dan suami sangat meminati aktiviti 'gardening' atau bercucuk tanam di halaman rumah kami. Bila ke MAHA ni, kita akan didedahkan pelbagai jenis hasil tanaman khasnya tanaman buah-buahan, sayuran dan pokok-pokok bunga. Tapi jangan silap, MAHA juga merupakan pusat jualan pelbagai produk tempatan dan pastinya antara yang menarik dengan tawaran HEBAT kali ini ialah DISKAUN giler-giler dari booth JUS QALBI AL-EHSAN.






Selasa, 29 November 2016

Drama Isteri Tuan Ihsan di Astro



kredit foto : ASTRO 


Dua tiga hari lepas terlihat promo drama yang bakal menggantikan Awak Sangat Nakal di Astro Ria HD. Nampak sahaja lakonan Amyra Rosli dan Aaron Aziz , excited sungguh nak follow drama siri terbaharu di Astro Ria HD ni.. bukan apa,lama dah tak menonton lakonan Aaron.. Amyra pun antara feveret aktress ana juga. Tengok preview pun macam best..jadi ana pun dapat kan rujukan dari beberapa blog drama, kongsikan semula disini untuk sama-sama kita ikuti drama yang pasti best mulai 5hb Disember 2016 ni nanti....


Isnin, 28 November 2016

Masak Lemak Teluk Itik Dengan Belimbing Buluh


Dua hari lepas, suami bawa balik sebekas belimbing buluh kiriman kawan sepejabatnya.Mula-mula ana cadang nak masak tumis dengan ikan bilis, tapi memandangkan stok ikan bilis tak berapa banyak di rumah, ana hold dulu la resepi ni. Lepas pergi beli barang dapur nanti boleh masak dengan ikan bilis, sementara tu ana masakkan dengan telur itik sahaja untuk menu makan tengahari hari ini. Telur itik ana beli di kedai runcit berhampiran rumah dengan harga RM1 sebiji sekarang ni 😕😕





Ahad, 27 November 2016

Hanya Kerana Anakku Perempuan


"Anak ana dua-dua perempuan, esok kalau depa dah kawin, tak ada siapa nak jaga ana? Mujur laa, X ada dua anak lelaki, dua perempuan. Kalau mati nanti, ada yang jadi imam solat jenazah, ada yang mandikan jenazah X. Anak lelaki ni anak kita, anak perempuan esok jadi menantu orang....Anak lelaki yang akan jaga kita bila kita tua nanti!!"Inilah antara kata-kata yang dikatakan seorang 'kawan' kepada ana. Sekadar 'nasihat' katanya.

Allahu...

Malang kah ana kerana anak ana dilahirkan perempuan? Puan X yang berkata-kata tu terfikir tak siapa dia yang boleh menentukan takdir hidup ana? Wajarkah nasihatnya yang percuma itu ana fikirkan sehingga pecah kepala mencari penyelesaiannya? Adakah wanita di luar sana yang bakal menerima nasib sebagaimana yang di katakan si X itu tadi?


Image result for cartoon pictures of baby girls