sweetmuslimah

klikjer

LAZADA



Khamis, 25 Ogos 2016

Langit dengan awan luarbiasa di Langkap, Perak


Langit dengan awan luarbiasa di Langkap, Perak 


Subhanallah.. Maha Suci Allah Tuhan Sekalian Alam..atas kehendak dan kuasaNya maka terjadi lah sesuatu yang luar dari kebiasaan  di atas muka bumiNya ini. Pagi tadi ana menerima beberapa keping gambar dan sebuah video dari kiriman whatsapp seorang sahabat. Memaparkan kejadian aneh dan luar biasa di langit Langkap, Perak. 

Bila di kongsikan semula bersama rakan-rakan di Teluk Intan, mereka menyatakan memang benar, pagi tadi 25hb Ogos 2016 sekitar jam 8 pagi, langit sekitar bandar Teluk Intan dan Sungai Manik yang diceritakan oleh sepupu ana memang gelap. Kemudian hujan turun pagi tadi menurut mereka.Ana ikuti juga perkembangan fenomena awan luar biasa di Langkap ini menerusi group-group Facebook Anak-anak Teluk Intan dan Anak jati Perak, juga rata-rata bercerita mengenai kejadian yang jarang berlaku di muka bumi Allah swt ini. 

Maka dari sumber-sumber yang ana rujuk di atas, ana kongsikan semula beberapa keping foto awan luar biasa yang terjadi di langit Allah swt di Langkap, Perak buat renungan dan keinsafan kita semua sebagai hambaNya. 



Rabu, 24 Ogos 2016

WW : Gambar- gambar terkini ANIQ Ceria Popstar



ANIQ Ceria Popstar


Khas buat tatapan peminat-peminat bintang cilik, Aniq Ceria Popstar :













kredit foto-foto :Remy Sani

Selasa, 23 Ogos 2016

Saiz Standard Kertas dan Saiz Gambar


Baru-baru ini, ana menerima tawaran untuk satu job review di blog. Agak menarik untuk ana terima apabila salah satu tawarannya ialah memberi cetakan beberapa keping gambar secara percuma. Pihak pelanggan memberikan saiz untuk cetakan gambar yang bakal di email kan kepada mereka. Terkial-kial lah ana nak tahu saiz sebenar hasil cetakan gambar tersebut bila di terima nanti. Apa lagi...minta bantuan Encik Google kita lah. Dan akhirnya ana dapat tahu juga saiz sebenar ukuran kertas standard yang wajib kita ketahui. Sebagai rujukan ana di masa depan atau yang sedang mencari maklumat yang sama,disini ana kongsikan semula.

Kredit sumber dari http://thebestsppq.blogspot.my/2012/09/saiz-saiz-kertas-lukisan.html

Saiz Standard Kertas



Isnin, 22 Ogos 2016

PEGASUS FLORIST - Syurga Bunga Lavender


Lavenders blue, dilly,dilly
Lavenders green,
If you love me, dilly, dilly
I will love you...


Terbayang-bayang lagi keindahan filem fairy tales Cinderella yang ana tonton tahun lepas dipawagam. Ibu Cinderella menyanyikan untuknya di loteng dengan pemandangan indah sebuah perkampungan Inggeris lama. Bunga Lavender amat sinonim dengan keindahan desa di Eropah. Bertuahlah mereka yang telah pernah menjejak kaki melihat serta menikmati sendiri keindahan bumi Eropah dengan musim bunga Lavender yang berkembangan malahan harum mewangi. 

Namun, di Malaysia kini juga kita boleh sahaja memiliki kuntuman bunga Lavender asli dari bumi musim sejuk ini. Malah ana sendiri mempunyai serangkai bunga Lavender menghiasi sudut kamar tidur dan harumannya masih menerjah di setiap ruang kamar. Di mana ana dapatkan kuntuman Lavender ni? Jom ana kongsikannya di ruang indah ini....



Ahad, 21 Ogos 2016

Sufian Suhaimi - Terakhir





Sufian Suhaimi - Terakhir

Sejak dua menjak ni banyak pula lagu-lagu dari penyanyi baru tanahair yang sedap-sedap di dengari di siaran-siaran radio. Kebanyakkannya dari artis lelaki muda-muda ni. Satu perkembangan yang agaj sihat jugalah nak-nak lagi bila lagu-lagu berirama sentimental ni, ana pun gemar melayaninya ketika memandu kan. Nyaman rasa telinga :)

Satu lagi lagu yang agak ana terbekenan ialah lagu Terakhir nyanyian Sufian Suhaimi. Melodi yang syahdu, lirik yang mengusik jiwa serta alunan suaranya yang lunak begitu. Jom ana kongsikan disini lirik lagu Terakhir dari Sufian Suhaimi ni... :)

Sabtu, 20 Ogos 2016

GIVEAWAY SAKAN BY EYQIN AND ECAH




Assalamualaikum . Jemput join GA SAKAN ni . Dibuat julung-julung kali okay guys ? Hahaha . GA ni akan bermula hari ni , 10 Julai 2016 sehingga 10 September .

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
  • Blogger Malaysia
  • Follow blog Eyqin dan Ecah *semua akan di follow back , in shaa ALLAH
  • Copy code entry dibawah dan postkan di blog anda .
  • Copy link entry dan pastekan diruangan komen GA ini
  • GA akan terbatal sekiranya kurang daripada 20 penyertaan .
SENARAI HADIAH :

  • 4 shawl ( 2x pemenang )
  • 2 novel ( 2x pemenang )
  • RM30 ( 1x pemenang )
  • Sepasang sarung lengan ( 1x pemenang )


  • Review blog dan bloglist ( 3x pemenang )

So , mari ajak kawan-kawan join sekali yaaaa ! Terima kasih !

Khamis, 18 Ogos 2016

Indahnya Suasana Kampung Tradisional Melayu - Bota,Perak


Gambar-gambar ni ana ambil ketika beraya di Kampung Senin, Bota,Perak Syawal yang lepas.Lama dah tersimpan sebagai kenang-kenangan namun hari ini ana kongsikan semula di sini buat tatapan pembaca setia yang singgah di www.anajingga.com. Cantik sangat dan semakin hari semakin payah untuk kita lihat senibina rumah Melayu tradisional di sekitar tempat tinggal kita. Malah di kampung halaman ana sendiri di Teluk Intan, tak banyak dah kelihatan senibina rumah sebegini. Unik dan ada ciri-cirinya yang tersendiri.Rumah arwah Tok ana pun dah tinggal separuh sahaja yang masih mengekalkan senibina lama separuh lagi telah diubah suai menjadi rumah batu kerana faktor usia yang telah lebih enam puluh tahun usianya, banyak bahagian yang telah reput dan untuk memudahkan pembaikan, Wancu menukarkan bahagian dapur kepada rumah batu.