Showing posts from April, 2017Show All
Mengenali DJ Nazz THR Gegar

Serius, ana selalunya update entri di blog kesayangan ana ni diwaktu lewat malam. Lepas Isya', lepas makan malam,kemas dapur dan selesai urusan barulah capai laptop dan menulis di post entri blogger. Banyak sebab, pertamany…

Ikan Bawal Mas, Panggang Pun Sedap

Tak sangka sedap juga bila di bakar, ikan bawal mas ni rupanya. Selalunya kalau beli ana akan kukus sahaja lah menunya. Ana pernah kongsikan resepi ikan bawal mas kukus dengan asam boi di  SINI  . Memang sedap di kukus sebab is…

PELUANG MENANG PERCUTIAN UNIK DARI TRAVELOKA

Bercutiiiii....siapa tak nak kan..Percuma!! Lagi laa nakkkk... Sebut sahaja percutian percuma terus tak sabar nak tahu dengan lebih lanjut kan..Kat mana boleh dapatkan percutian percuma ni? Haha..mudah sangat, korang cuma perlu…

Nak Kerja Ke Nak Tidur

Kalau musim hujan atau selepas balik dari kampung dengan kain kotor berlambak nak cuci, ana selalunya ke dobi layan diri di Saujana, Rawang ni sahaja. Bukan lah hari-hari kan, dah ada mesin basuh, basuh je kat rumah lagi laa ji…

Jom Buat Jus Mangga Susu Yang Sedap

Hari tu ana makan di restoran western di sini, try laa order segelas jus mangga susu. Wow!! Rasa dia memang sedap bangat gitu..Cukup pekat, cukup manis buah dan lemak dari buah mangganya, dan tambah lemak manis dengan rasa susu…

Akhirnya Berbuah Juga

Rasanya kalau tak silap ana, hampir empat tahun juga kami menanam pokok belimbing buluh ni di belakang rumah. Suami ana belinya di nurseri Sungai Buluh. Sampai dah meninggi juga pokoknya namun tak sekalipun direzekikan untuk be…

Kenapa Perlu Memiliki Domain Sendiri Untuk Blog

Ini merupakan tahun ke-tiga ana renew domain bersama NetKL Network untuk blog kesayangan www.anajingga.com . Sebelum ini,blog picisan ini, tanpa domain bersama blogspot iaitu anajingga.blogspot.com mulai tahun 2012. Selepas ber…

WW : Kuih Muih Tradisional Melayu

Beraneka Jenis Kuih Talam  WW: Lama pula tak update entri wordless Wednesday. So, Rabu ni ana cuma nak shared pelbagai jenis kuih talam kesukaan ana. Kalau hari Rabu, ana suka ke Pasar Malam di Bandar Tasik Puteri …

Ikan Rebus Teluk Intan Yang Lejen

Kalau balik Teluk Intan, mesti duk cari ikan rebus di pasar besar Teluk Intan. Memang lejen laa,ikan rebus ni. Rasa dia lemak je kalau di goreng pun tak keras macam yang di beli di kedai-kedai sekitar Rawang atau mana-mana temp…

Sepetang Di Eco Majestic Flower Show, Semenyih

Tahun lepas masa tengah viral Flower Show di Eco Majestic ni, ana tak berkesempatan nak pergi. Sebabnya suami kata jauh lokasinya dari kediaman kami ni. Terkulat-kulat laa melihat orang asyik update di IG dan FB kan main cantik…

Terima Hadiah Lipstick COZUMA Yang Cantik Sangat

Lama sungguh ana tak dapat nak join mana-mana Giveaway dari rakan-rakan blogger. Kekangan masa sebenarnya menjadi penghalang. Agak kurang dapat nak blog walking ke laman sahabat blogger. Sibuk dengan urusan seharian dan juga men…

Abadikan Detik Indah Di Dalam Sebuah Photobook

Photobook sekarang ni dah jadi satu trend di kalangan kita semua untuk mengabadikan detik-detik indah dalam perjalanan kehidupan. Kalau dahulu, kami ambil gambar-gambar kenangan, kemudian ke kedai gambar untuk mencetaknya atau …

Puding Sagu Gula Melaka Menu Tradisi Lama

Anak-anak ana tak berapa minat sangat makan puding sagu atau apa-apa yang berkaitan dengan sagu ni. Ia lebih kepada selera resepi ibunda zaman silam. Ana masih ingat lagi, puding sagu gula melaka ni lah resepi pertama yang a…

Dari Laman Desa Tercinta

Desa kelahiran ana di Teluk Intan kini tidak seindah suatu waktu dahalu, mana tidak nya sekarang ni sering kali di ancam monyet-monyet yang semakin hari semakin berkeliaran sehingga ke perkarangan rumah. Tak cukup dengan itu, k…

Nak Makan Apa di Orchid Bistro, Aeon Anggun ?

Dah lama dah kisah ni sebenarnya, cuma hari ni baru dapat di terbitkan.. Terlepas pandang ler tueww kengkononnya. Kisah kami pi lepak makan di Orkid Bistro, Aeon Anggun, bersama sepupu-sepapat ana untuk celebrate kejayaan Adik …

JOM SHOPPING DI TONY MOLY E-STORE MALAYSIA

Sebut sahaja produk kecantikan dari Korea yang femes amos, apa lagi kalau bukan Tony Moly pasti teruja sangat gadis-gadis dan wanita jelita di luar sana. Produk K-Beauty, Tony Moly ni kegemaran anak ana, Kak Long.. dari produk …

Kemunculan AJ di FAMEHITZ.COM Sebagai Lifestyle Blogger

Mula-mula terima email dari pihak editor majalan online atau lebih dikenali sebagai e-magazine Famehitz.com beberapa hari yang lepas, ana buat tak peduli sangat pun. Bukan apa, bimbang juga kalau kena menghadirkan diri untuk se…

Menu Ringkas Kari Ikan Sardin Tin

Sebagai suri rumah ni, ana pasti setiap hari buntu memikirkan apa menu yang hendak di masak untuk sajian keluarga. Buka pintu peti ais, duk menung depan tu nak masak apa? Sampai kedai runcit pun sama, buka penutup kotak ikan sa…

INGINKAN KULIT BERSIH DAN SIHAT- NEUTROGENA  PASTINYA

Korang tahu tak siapa duta kecantikan Neutrogena ni? Ermmm...kalau nak tahu dia ialah pelakon kesukaan ana yang tak dimamah usia kecantikannya iaitu Nicole Kidman. Cantik kan...dari awal penglibatannya lagi ana memang meminati …

Best tak Filem Beauty And The Beast 2017

Ana memang membesar dengan cerita-cerita dongeng Fairy Tales. Dari kecil lagi buku cerita Fairy Tales dan kartun Disney Princess ni memang menjadi idola sangat-sangat. Suka dengan kecantikan puteri-puteri Disney seperti Cindere…

Fesyen Sedondon Marian Rivera dan Baby Zia

WW : Fesyen sedondon ibu dan anak yang cantik  Tak jemu-jemu ana nak share dengan pembaca www.anajingga.com , gambar-gambar cantik dan comel dua beranak yang ana minati dan ikuti sangat perkembangan mereka ni. Dari Marian s…

PELANCARAN RASMI IJM LAND HALF MARATHON 2017

Wow!! Berita hebat buat semua penghuni IJM LAND Seremban 2 dan kawasan sekitar. Acara tahunan yang dinantikan oleh semua residen dan seluruh rakyat Malaysia akan berlangsung dengan penuh kemeriahan dan tawaran hadiah yang menar…

Cara Masak Nasi Daging Dan Air Asam Mudah

Satu pagi tu ana brunch dengan suami di sebuah cafe di sekitar taman ni juga. Menu istimewa dia nasi daging pagi tu. Suami yang makan sebab ana masih kenyang lagi ketika tu. Pas tu suami suruh ana rasa nasi daging tu, ermm mema…

VEET SENSITIVE TOUCH - SETIAP WANITA PERLU MEMILIKINYA

Hai Ladies... kali ni ana nak bercerita dengan korang semua tentang satu benda yang kita sebagai wanita wajib ada. Perkara ni serius tau, bukan boleh buat main-main..kerana sebagai wanita kita ni amatlah menitik beratkan penjag…

Bubur Jagung Untuk Si Dia

Perghh!! Tajuk kan main ko ana..hihi.. Kisah bubur jagung ajer punn..Bubur jagung ni memanglah feveret ana. Jangan kata bubur jagung, segala yang berkaitan dengan jagung semua ana suka. Jagung rebus, jagung bakar, puding jagung…