Showing posts from November, 2017Show All
Gambar-gambar Majlis Akad Nikah Fattah Amin dan Fazura

Dengan sekali lafaz, pelakon cantik manis kesukaan ana, Fazura selamat bergelar isteri pelakon Fattah Amin pada jam 9.50 malam, 27 November 2017 lepas. Mereka dinikahkan abang kandung Fazura dalam majlis tertutup yang hanya diha…

Rawang Bypass Dibuka Untuk Laluan Umum

Lama juga dah menantikan bagaimana kah keadaannya laluan Rawang Bypass ni? Setiap kali melalui struktur dalam pembinaan apabila kami dari Rawang menuju ke Kuala Lumpur melalui kawasan Templer ni, tertanya-tanya bila nak siap dan…

Perkahwinan Dulu-dulu Yang Penuh Nostalgianya

Baru-baru ini, ana terpandang beberapa keping gambar yang penuh nostalgia kisah majlis perkahwinan orang dulu-dulu. Di usia ana ni, banyak yang pernah ana lalui sendiri majlis-majlis perkahwinan saudara mara di kampung halaman, …

Happy 2nd Birthday Baby Zia

23 November hari tu, sama tarikh dengan birthday Kak Long, juga merupakan hari lahir anak pelakon Filipina kesukaan ana, siapa lagi kalau bukan Maria Letizia, anak pertama Marian Rivera dan Dingdong Dantes. Dah dua tahun dah kan…

Bagaimana Untuk Menjadi Penulis Blog ?

Kebelakangan ini, ramai kawan dan saudara mara bertanya kepada ana,bagaimana nak jadi seorang penulis blog atau istilahnya seorang blogger ? Ana tak pasti apa yang mendorong mereka nak turut terjebak dalam penulisan blog? Ada ya…

Hobi Koleksi Keychain

Ana ni seorang collector sangat, semua benda nak jadi kan koleksi kalau boleh 😊. Sebelum ini pernah ana kongsikan koleksi Fridge Magnet di  SINI  . Meriah peti ais kan.. Dari zaman sekolah lagi, ana mulakan dengan hobi mengumpu…

Raikanlah Kecemerlangan Anak-anak Dalam Peperiksaan

Allahu Akbar... terdiam seketika apabila banyak di kongsikan di Facebook tentang arahan pihak berwajib untuk tidak meraikan anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang di dalam peperiksaan UPSR pada tahun ni. Bukan setakad untuk…

Sanah Helwa Kak Long

23 November .. antara tarikh yang penting di dalam catatan perjalanan hidup ana dan suami. 21 tahun yang lalu, tarikh ini lah kami buat pertama diizinkanNya bergelar ibu dan bapa. Satu lagi fasa baru dalam kehidupan yang telah k…

Majlis Pertunangan Fazura dan Fattah Amin

Hai..dah kenapa nak terbit entri tentang artis pula ni? Ini bukan blog gossip ye...masih blog gaya hidup yang santai dari catatan www.anajingga.com. Cuma kali ini ana nak kongsikan kemanisan cinta di majlis pertunangan pelakon w…

Kunjungan Kasih Sayang Dari Blogger Mommy Irra

Dua minggu lepas,sahabat-sahabat blogger di media Facebook turut sama meratapi berita duka bila salah seorang sahabat kami Diya kehilangan suami tercinta yang menjadi tunggak keluarga dalam satu kemalangan di tempat kerjanya. Wa…

TASNEEM NATUREL BABY BALM - BAYI SELESA SIANG DAN MALAM

Kelahiran cahaya mata adalah anugerah Allah swt yang tak ternilai harganya. Bukan semua insan beroleh rezeki menimang zuriat sendiri, itu ketentuanNya jua, namun bagi yang beroleh rezeki memiliki zuriat sendiri, pasti ianya amat…

Kemaskini Permohonan BR1M 2018

Lepas pembentangan Bajet 2018 lepas, antara yang jadi tumpuan ialah status BR1M bagi kebanyakan warganegara yang berkelayakan. Rezeki bagi yang layak , Alhamdulillah. Dan sekarang ni mulai 27hb November 2017 pemohon baru yang be…

Cara Membuat Bunga Tangan - Hand Bouquet

Flower hand bouquet bukan nya murah sekarang ni. Masa Kak Long konvo hari tu, ana survey  harga untuk fresh flower paling murah pun RM 80 ke RM 100 satu bouquet. Kalau bunga plastik pun paling murah RM 50 juga. Ikutkan fresh flo…

Kisah Durian Kampung

Sekarang ni di Perak sedang musim durian. Sana sini viral di facebook kisah durian di Perak. Di kampung ana, dah dua tahun tak merasa makan durian dari pokok keliling rumah arwah tok. Baru berbunga dan putik dah di jatuhkan mony…

Cara Menanam Halia & Kunyit Di Dalam Pasu

Bertanam ni memang hobi kami suami isteri di waktu lapang.  Kami berdua anak kampung yang di besarkan dalam suasana kampung pasti jiwa kekampungan tu menebal. Arwah mertua ana pun seorang petani asalnya dan mak ana sampai hari n…

LANAFIRA - GEDUNG ONLINE FESYEN MUSLIMAH TERKINI

Wanita muslimah masa kini.. trending, hijabista, stylista dan semuanya inginkan gaya menawan dan eksklusif tetapi tetap menjaga imej seorang wanita Muslim. Berfesyen di era serba moden kini, bukan lah alasan untuk tidak menjaga …

Kecomelan YM Raja Nazira Safya Yang Sentiasa Mencuri Perhatian Rakyat

Sebagai anak jati Perak Darul Ridzuan , pastinya ana amat berbangga bernaung di bawah pemerintahan Paduka Seri Sultan Perak. Keluarga Diraja ini sentiasa menjadi tumpuan dan perhatian ana. Apa sahaja paparan yang terbit mengenai…

ENCHANTEUR PETITE PARFUM - Setiap Detik Penuh "Scent-sasi"

Wanita.. amat mementingkan penampilan dan gaya setiap hari sebelum memulakan tugas seharian. Se awal pagi bersiap untuk ke pejabat atau urusan seharian, kemudian bertata rias dengan solekan di wajah dan jangan lupa berwangian un…

Hargai setiap detik yang ada

Sepasang jiwa yang di lamun cinta, dan dengan takdir yang tersurat di pertemukan jodoh hingga ke jinjang pelamin. Dan dari tautan kasih di kurniakanNya zuriat pengikat cinta. Syukur yang terhingga apabila kita di kurniakan cahay…

 Lazada Online Revolution - Yang Di Tunggu Dah Tiba

Eh! Hari ini 11.11.2017 kan ? Korang ingat tak apa istimewanya tarikh ni pada setiap tahun ? Haha..bijak pastinya hari ini bermulanya  Lazada Online Revolution !! Tak sabar nak masuk ke laman web Lazada dan cuci-cuci mata kita …

Sambal Belimbing Buluh Dan Ikan Bilis

Musim buah belimbing buluh kembali lebat di dahan pokok di belakang rumah ana. Selalu juga pesan pada jiran-jiran suh mai ambil, dan ana sendiri pun pi hantar kepada mana jiran yang ada. Bukan apa, sayang kalau di biarkan , bila…

Bahagia Yang Tak Kekal Selamanya...

Bahagia, semua insan mendambakan kebahagiaan..namun berapa lama bisa kekal bahagia selamanya. Bahagia itu pilihan.. betul ke? Adakah insan yang memilih untuk tidak bahagia..yang pasti, bahagia itu hasil dari apa yang kau inginka…

Jom Cuba Cendol Durian Sedap  Di Teluk Intan

Ketika entri ini diterbitkan, ana difahamkan sekitar Perak sedang musim durian. Harga pun dah murah berbanding sebelum ni, menurut beberapa kawan ana di Facebook. Mak pun ada bagitau dua tiga biji durian gugur dah di belakang ru…

Betadine Daily Feminine Wash - PEMBERSIH FEMININ YANG SELAMAT

Sebagai wanita, banyak perkara peribadi yang harus kita titik beratkan penjagaannya. Bukan sekadar ingin tampil cantik luaran, namun penjagaan dalaman khasnya perlu di ambil kira. Wanita banyak terdedah pada risiko pelbagai peny…

Aku Bukan Yang Terbaik Lagi ....

Kadang kala aku dah jemu menjadi pengalah..beralah pada setiap situasi yang hadir. Untuk apa perlu selalu mengalah, agar nampak sentiasa baik..tapi di mata siapa? Pada mereka yang mahu kita jadi baik dan akhirnya jiwa terluka se…

BAU BADAN BUKAN LAGI MASALAH DENGAN MAGIC BLUE DEODORANT

Pernah tak korang mengalami masalah bau badan ? Tak pun masalah kaki berbau, bila buka kasut tuuu diaaa!!! Malas nak bayangkan lahh... Pernah tak? Kalau bukan korang pun ada di kalangan insan-insan terdekat dengan korang lah..  …

Lirik Lagu Sandiwara - Xpose Band

Melekat pula lagu ni di kepala. Hari hari berkumandang di radio kan,mestilah terdengar-dengar iramanya yang mengasyikkan. Lagu-lagu baharu sekarang ni, banyak juga yang sesuai dengan halwa telinga ana. Kadang-kadang tinggal sora…

Makan Western Murah dan Sedap di GH Corner - Rawang

Hari-hari makan nasi , sesekali kena tukar selera juga lah ke sajian menu lain kan. Ada orang suka makanan cina ( yang Halal laa kan ), ada orang suka makanan Arab, dan ana pula suka makan western. Anak-anak lagi lah, Adik Ika b…

SELAMAT TINGGAL KULIT WAJAH KUSAM DENGAN NUTOX RENEWING TREATMENT

Tak kiralah di mana sekali di seluruh dunia ini, ana pasti insan bernama wanita sentiasa idamkan kulit wajah yang cantik dan  berseri. Betul tak ? Tapi perlu di ingatkan cantik tu cantik juga tapi yang penting, kulit yang cantik…

SAPS - IBU BAPA PERLU TAHU UNTUK MENYEMAK KEPUTUSAN PEPERIKSAAN ANAK

Zaman dah berubah, pelbagai penambahbaikan dari kemajuan teknologi di guna pakai oleh pihak Kementerian Pendidikan khasnya untuk mempastikan ketelusan dan keberkesanannya dalam menyampaikan maklumat secara telus kepada ibubapa.…