Showing posts from January, 2017Show All
Patin Tempoyak Temerloh Yang Sedap Dan Murah

Lama benar bertangguh nak mencari patin tempoyak original di Temerloh. Walaupun keluarga suami ana tinggal di negeri Pahang Darul Makmur, namun ke Temerloh ni baru kali kedua ana jejakkan kaki. Pertama dahulu ketika melawat aba…

TABLE OF HARMONY - Bukan Sekadar Hidangan

Hai semua...mood cuti dah sekarang ni kan...maklumlah tak lama lagi kan nak menyambut perayaan Tahun Baru Cina..cuti panjang gitu. Bertuahnya kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan budaya, dapat meraikan serta me…

Ayam Goreng Kunyit Paling Sempoi

Cuaca sejuk, hujan hampir setiap hari ni, membuatkan ana malas sangat nak masak malam-malam ni. Nak keluar makan lagi lah malas, kalau boleh nak duk berselimut je rasanya. Tapi perut pula asyik kelaparan melanda jiwa ragak…

Masak Lemak Ikan Tongkol Dengan Belimbing Buluh

Sejak dua menjak ni harga ikan agak mahal di kedai runcit sekitar taman ni.Mungkin kerana faktor cuaca musim hujan dan laut bergelora agaknya ataupun kerana ketibaan perayaan Tahun Baru Cina yang bakal menjelang tidak lama…

Pertama Kali Makan di Restoran Ramly Burger

Sebut sahaja Ramly Burger semua pun tahu kan terbayang seketul burger yang lazat yang dijual di merata tempat di seluruh Malaysia ni. Kadang-kadang kalau kena dengan selera burger yang dijual di tepi jalan dengan jenama dari Ra…

Sarapan Pagi By Kak Long

Pagi-pagi Ahad ni, Kak Long buat surprised!!! Dia bagi tahu ibu turun lewat sikit ye, Kak Long nak siapkan sarapan untuk ibu, ayah dan adik. Ermmm...kami pun rileks-rileks dulu kat atas layan tv sambil baring-baring. Dalam sete…

Cara paling mudah sediakan Brown Sauce

Hidangan meat ball memang kesukaan anak-anak ana di rumah ni. Kalau malam-malam sebelum ni, ana sering kali juga ke Food Truck di Saujana Rawang untuk membeli meat ball. Tak lah mahal mana pun sebekas dengan empat biji meatball…

SYAMPU ELITE MEN - Syampu Khas Untukmu Lelaki

DASHING  satu jenama penjagaan lengkap untuk lelaki yang sangat mementingkan keterampilan dan gaya hebat Maskulin. Bagi lelaki metrosexual yang amat mengambil berat tentang gaya dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, pasti m…

Sepetang Di Bukit Malawati, Kuala Selangor

Jumaat yang lepas, suami ana menghabiskan cuti tahunannya. Lepas solat Jumaat, mulanya kami bercadang untuk menaiki MRT di stesen Sungai Buluh yang masih dalam tempoh percubaan percuma tu. Bila sampai di sana rupanya tempa…

WW : Bila Kali Terakhir Korang Cetak Gambar?

Bila kali terakhir korang cetak gambar di kedai? Kalau dahulu kami panggil 'cuci gambar' 😊😊Ana baru sahaja cetak sekeping gambar di kedai bersaiz 6R dengan harga RM4 sekeping..Inilah yang terkini ana cetak gambar sel…

Antara Inai Tradisional dan Henna Mehndi

Suatu masa dahulu, setiap kali adanya majlis perkahwinan antara yang wajib di pakai oleh pengantin wanita khasnya ialah inai di jari. Ana masih ingat lagi majlis perkahwinan ana dahulu, puaslah berinai sepuluh jari tangan dan …

Ikan Terubuk Masin Dari Sarawak

Menyelerakan sungguh ikan terubuk masin goreng bersama bawang besar dan hirisan cili api. Paling sedap menikmati kerangupan sisik nya tu. Ikan terubuk masin ni kena goreng garing baru tak terasa sangat tulang-tulang halus …

Apa Yang Best di Baden Baden Bundle Tanjung Malim

Ana ni selalu gak teman suami ke kedai-kedai bundle sekitar Rawang ni. Suami suka cari jeans kat bundle sebab kadang-kadang dapat yang berkualiti pada harga yang berpatutan. Orang lelaki ni sempoi je, jeans kat bundle pun depa …

DISKAUN HEBAT BELI KERETA DI TOOKAR SEMPENA CNY

Sebut sahaja perayaan Tahun Baru Cina semua orang mesti teringatkan Ang Pau kan..Siapa tak nak Ang Pau kan?? Tak nak?? Tak nak bagi kat ana,  memang ana nak Ang Pau πŸ˜‰πŸ˜‰ Tapi kali ini lagi special tau, korang beli kereta baru p…

Drama Siri The Promise (Pangako Sayo) di Astro Maya HD

Ana pasti kalau pembaca setia www.anajingga.com ni mengenali ana peminta telenovela Filipina.Nak-nak lagi kalau lakonan Marian Rivera atau Kristine Hermosa, mau melekat depan tv sepanjang episod tayangan sehingga beratus episod…

MRT Sungai Buloh Ke Semantan

MRT, satu lagi kemudahan pengangkutan awam yang di sediakan oleh pihak kerajaan untuk penambahbaikan dalam sistem pengangkutan dan infrastruktur di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Dengan ini di harap dapat mengatasi masalah …

Drama Siri Obsession di TV3

Rasanya dua siri drama telenovela Filipina di slot Telenovela TV3 tak sempat ana ikuti tahun lepas. Last pun ana mengikut siri The Borrowed Wife kalau tak silap memandangkan tahun lepas Adik Ika menduduki SPM, jadinya time puku…

Asam Pedas Ikan Sembilang

Ikan keli, ikan sembilang, ikan pari, ikan mayong, nak nak lagi telur ikan mayong, antara ikan yang sedap sangat kalau di masak asam pedas ni kan. Sedap tak terkata gitu kan. Kalau orang Melaka paling best asam pedas daging te…

SEMBURAN DEODORAN ROMANO - SINERGI HEBAT UNTUKMU JEJAKA

Keyakinan diri , tampil yakin bertenaga sepanjang hari memberikan satu aura sinergi hebat seorang lelaki metropolitan. Wahhh!!  Pasti mempersona apabila di setiap waktu yang ada anda memberikan impak positif dalam keterampilan …

Kenangan Terindah Reunion MGS Teluk Intan 2016

Subhanallah..itu lah yang dapat ana ungkapkan dengan kata-kata, apabila segala yang kami rancangkan hampir setahun akhirnya menjadi kenyataan. Dari perbualan di group whatsapp mencari tarikh yang sesuai, mencadangkan menu sajia…

ROSYAM NOOR - Impian Jutawan Budak Setinggan

Tahniah buat Dato Rosyam Noor kerana telah hasilkan senaskah tulisan buku yang sangat-sangat terkesan di hati ana membacanya. Hadiah dari sahabat blogger Shakido dari team Denai Hati Network ni ana perolehi beberapa bulan yang…

Jalan Pintas Teluk Intan ke Sungkai Melalui Kampung Baru Kuala Bikam

Balik Teluk Intan kali ni, sebab nak ambil Kak Long yang sedang bercuti di rumah Tok Opahnya, sambil nak jumpa baby Adik Anom yang baru lahir bulan Disember lepas. Dah berusia dua minggu lebih dah anak maa long ni. Sempena cuti…

WW : Takoyaki dan Okonomiyaki

Sedapnya sesekali makan Takoyaki dan Okonomiyaki ni kan. Ana paling suka makan di Wangsa Walk..Kat food court Wangsa Walk tu ada satu kiosk memang akan letak banyak sangat sos dengan  Ao-nori (serbuk seaweed) dan Katsuob…

SEMAKAN ONLINE KEPUTUSAN PEPERIKSAAN DI SAPS IBUBAPA

Dah masuk awal tahun 2017, bagi yang mempunyai anak-anak yang masih menuntut di bangku sekolah, telah pun bermula lembaran baru. Bermakna pasti ada anak-anak anda yang naik kelas, naik tingkatan dan lebih penting lagi, ada ant…

Coretan Tahun Baru 2017 dari Teluk Intan