Showing posts from April, 2019Show All
Menu Sahur Paling Sempoi

Ketika entri ini di terbitkan, In Shaa Allah tak sampai beberapa hari lagi bakal menjelangnya Ramadan 1440H. Allahu.. betapa cepat masa berjalan, rasa baharu sahaja meninggalkan kenangan terindah Ramadan 1439H kini jika diizinNy…

The Beauty Expert Academy Spa, Cheras pilihan Spa Muslimah Terbaik

Perempuan dan kecantikan berpisah tiada. Tapi perlu ingat kecantikan yang hakiki bukanlah dari luaran paras rupa yang bertopengkan solekan tetapi kecantikan seorang wanita itu apabila dizahirkan dalam fizikal dan mental yang ben…

Dari Sungai Buloh ke laman rumah

Minat pada tanaman dan bunga-bungaan ni agaknya sesuatu yang diwarisi lah kan. Dari arwah opah sebelah mak, sampai ke mak sampai lah ke ana hari ini, kalau dapat beli pokok bunga tengok bunga-bunga yang cantik-cantik pun dah sat…

Kuih seri muka durian  yang sedap

Minggu lepas kami sepakat nak adakan majlis bacaan Yaasin Tahlil dan Doa Selamat untuk mengiringi mak saudara ana, Wan Zan yang akan berangkat ke tanah suci menunaikan umrah. Alhamdulillah Wan pergi dengan tajaan Andalusia Trave…

Hotel mana nak stay jika ke Sri Petaling, Kuala Lumpur ?

Kalau korang pengunjung setia di blog picisan ana ni, pasti pernah terbaca dua tiga entri ana bercuti di sekitar Kuala Lumpur ni sahaja. Bukan apa, selalunya bila adik beradik datang dari kampung, depa suka jalan-jalan makan ang…

Keindahan Tulip Dari Holland Park, Kensington ,London

Seorang lagi kawan sekolah ana, Peck Sar mengirimkan keindahan bunga-bunga tulip. Kali ini foto-foto kiraman Peck Sar dari Holland Park, Kensington, London. Beliau kini menetap di sana jadi setiap kali ada sahaja gambar-gambar …

CITARASA 2 SEMPADAN DI BUFFET RAMADAN LAMAN KAYANGAN SHAH ALAM

Dah tak sampai dua minggu lagi kita bakal berada di bulan yang mulia Ramadan Kareem 1440H. Persediaan kita dalam menempuh bulan yang penuh dengan ganjaran pahala ini pastilah telah siap sedia kan dari segi mental dan fizikalnya.…

Ikan Siakap masak kicap berempah

Selalunya orang masak daging atau ayam masak kicap. Kali ni ana nak try pula ikan masak kicap. Kalau ikan tongkol tu biasa buat dah. Ini pertama kali nak cuba ikan siakap kita buat masak kicap berempah. Terpanggil nak cuba…

Sukarelawan Nestlé Ceriakan Kanak-Kanak Autistik

Anak-anak adalah anugerah yang paling berharga buat semua pasangan suami isteri. Namun, bukan semua ibubapa bertuah di kurniakan zuriat yang sempurna. Ada yang diuji Tuhan dengan di kurniakan zuriat yang mengalami masalah Autism…

SAFI DERMASAFE Baharu – Rangkaian Produk Pembersih Muka

Sekali lagi ana nak terbitkan di sini mengenai rangkaian produk pembersih muka yang pastinya telah di kenali wanita di seluruh tanahair iaitu Safi. Safi kini telah banyak menghasilkan formulasi yang sesuai mengikut keperluan per…

Kari Sotong Sumbat

Rakyat di rumah ni kalau masak sotong tu kurang sikit selera depa berbanding udang. Selalunya sotong ana masak sambal atau pun masak kicap sahaja. Kali ni rasa macam nak masak kari sotong pulak. Sebelum tu ana ada tengok satu vi…

Marian Rivera selamat melahirkan  anak kedua

Pagi tadi terbaca di perkongsian instagram Dongdantes suami pelakon Filipina , Marian Rivera yang mereka telah pun meneima kehadiran anak kedua. Adik kepada Ate Zia ini ialah seorang baby boy yang di beri nama Jose Sixto IV . An…

Idea gubahan jambangan buah-buahan segar

Ramai orang memilih untuk menghadiahkan insan-insan tersayang khasnya wanita lah kan dengan jambangan bunga. Memang lah nampak romantik dan cantik , siapa tak suka bunga kan, nak nak lagi kaum wanita. Boleh cair kalau di hadiahk…

Cara kukus pulut kuning

Sabtu lepas sekali lagi ana balik ke kampung halaman di Teluk Intan. Kali ni balik untuk kami sekeluarga mengadakan majlis bacaan yaasin dan tahlil buat salah seorang mak saudara ana yang akan berangkat menunaikan umrah ke tanah…