Showing posts from September, 2018Show All
 Roti telur goreng idea mudah sarapan pagi

Antara menu yang sering ana buatkan untuk keluarga sabagai sarapan pagi atau bekalan anak-anak ke sekolah dahulunya ialah roti telur goreng ni. Bukan apa mudah kan pepagi hari nak sedia kan sarapan. cepat dan sedap. Di rumah ana…

Berbaloi beli atau buat sendiri

Teringin sangat ana tengok sepeket kuih seri muka dan kuih bingka pandan yang di jual di pasar malam hari Selasa lepas. Gerai mek yang selalu kami beli nasi kerabu dan menu-menu Kelantan nya memang sedap-sedap. Ana tanya berapa …

Piring antik bermotif naga

Nagaaaa!! Betul lah tu, piring naga antik.Bagi peminat koleksi pinggan mangkuk lama pasti berminat nak baca entri ana kali ini kan. Ana saja nak berkongsi dengan korang, dua keping piring naga lama milik arwah ibu saudara ana, y…

Marian Rivera hamil anak ke-dua

Haha!! Lama dah ana tak update kisah pelakon Filipina kesukaan ana ni, Marian Rivera Dantes. Sedangkan hari-hari nampak sahaja posting nya terkini beliau di Instagram. Setakad ni tak ada lakonan terbaharu drama telenovela Pinoy …

Berpantang Selepas Bersalin Secara Tradisional

Manusia mempunyai pandangan yang berbeza-beza. Masing-masing bebas memberikan pandangan dan pendapat cuma tak perlu lah sehingga menghina dan melabelkan yang buruk-buruk. Fitrah manusia yang tidak pernah sempurna walaupun seting…

Anak-anak Tipah kian membesar

Kalau korang pernah baca kisah anak-anak Tipah ni pada entri ana yang lepas di  SINI  , sehingga ke hari ini, kami lah yang membesarkan budak bulus dua beradik ni. Sampai ke saat ini, Tipah tak muncul terus. Hanya Allah swt yang…

D'Kayangan Steamboat & BBQ Shah Alam - pasti tak akan mengecewakan

Siapa suka ber steamboat & BBQ ? Mau tak suka kan .. Makan sedap sambil berborak bersama keluarga dan rakan-rakan, mesti lah best. Kena pula duk pulun sampai tak tahu nak makan apa dah. Haa!! kat mana ada steamboat macam tu…

Ikan Siakap Kukus Tomyam

Selalunya kita biasa dengan menu ikan siakap kukus. Kali ini ana cuba pula letakkan pes tomyam untuk memberi sedikit kelainan rasa. Pes tomyam Thai yang ana gunakan ini memang sedap dan tak terlalu pedas. Cukup rasa masam dah ta…

Buntu nak masak apa, apa lagi Ayam Masak Kicap lah jawabnya

Ayam..hari hari ayam kan. Kalau ada anak-anak kecil di rumah lagi lah suka sangat makan ayam. Kita mak mak ni naik jemu nak masak ayam, nak fikirkan apa nak masak dengan ayam. Last-last ayam goreng juga yang sedap di makan begit…

Eco Ardence Maya Park - lepak santai sambil bergambar di lokasi yang cantik

Balik dari ambil dua beradik ni di kampus, lepas makan nasi kukus di seksyen 7 tak tahu dah nak ke mana makan anginnya. Kak long ajak ayahnya ke Setia Alam, ada port cantik untuk lepak dan ber photoshoot katanya. Dia pun tahu da…

Akhirnya kabinet dapur bebas lipas

Macam-macam petua dan cara kami dah cuba nak menghalau lipas dari dalam kabinet dapur rumah. Mak pernah bagi petua letak daun durian belanda, letak daun pandan, spray dengan produk serai wangi, perangkap dengan mentega dan susu …

Jom menyemai benih cili

Beberapa bulan lepas cuaca agak panas terik di siang hari kan. Kebetulan ana tertinggal sebiji cili merah di atas peti sejuk di dapur. Sampai kering kawan tu jadinya. Bila mengelap peti sejuk tu, baru nampak. Ana ambil dan saja-…

Surat / Mesej Berantai Tolong Hentikan Penyebarannya

Istighfar ana bila masih wujud lagi insan-insan yang menyebarkan mesej-mesej berantai ni. Bagaikan jahil sangat pemikiran insan dengan mudah copy paste dan sebar dan terus sebar dari seorang ke seorang. Malah nak cepat lagi hant…

Cara masak tomyam guna pes tomyam dari Thai

Tomyam... sedapnyaa. Makan time sejuk-sejuk ni hangat kan perut. Wahh!! Salah satu menu yang sedap juga bila badan tak sihat dan kurang selera makan kan. Tapi selalu nya masak tomyam di rumah ada kalanya tak sesedap tomyam dari …

Bilakah waktu yang sesuai untuk posting di Media Social

Majoriti pengguna telefon pintar sekarang pasti ada akaun media sosial tak kiralah sama ada Facebook, Instagram, Twitter, Youtube malahan blog sekali pun. Ada yang menggunakannya sebagai medium bersosial sahaja dan ada pula yang…

Ikan sardin masak taucu

Bukan ikan sardin dalam tin yer, ini ikan sardin segar tu. Kalau kat Teluk Intan, kami panggil ikan cerut hehe :) Bentuknya yang panjang dan itam macam cerut tu agaknya kan. Ikan ni selalu nya kalau di jadikan menu ana goreng je…

Apa Yang Best di Farm in the City, Seri Kembangan ni ?

Farm in the City ? Kebun dalam bandar... tapi bukan sebarang kebun tau, Farm in the City ni sebenarnya sebuah petting zoo yang mana korang boleh bermain, bermesra dan memberi makan haiwan-haiwan jinak dan yang tak berapa n…

Bagaimana Cara Mendapatkan Rebate Bil TM

Sebagai pengguna kita wajar tahu hak-hak kita bila menggunakan perkhidmatan berbayar. Untuk ana sendiri selalu berhadapan dengan gangguan perkhidmatan internet di rumah. Ana masih menggunakan wi-fi TM Stremyx di rumah dan kerap …

Kuih Sagu Abok-abok

Ingat tak beberapa hari lepas ana ada terbit kan resepi puding sagu gula melaka di SINI    haaa seperti yang dijanjikan memang ada lebihan sagunya. Jadi untuk tidak dibazirkan, ana olahkan semula menjadikannya satu lagi resepi l…

Salad kobis

Kobis.. balik balik sayur kobis kan yang kita beli di pasar atau kedai runcit untuk menu sayuran kita sekeluarga. Selalunya masak lemak putih, tak pun tumis dengan sos tiram. Tak pun masuk dalam tomyam.. tapi kali ni ana nak kon…

Nasi ulam Utara

Selalunya di Selangor ni biasa sangat makan nasi kerabu orang Pantai Timur sama ada Kelantan atau Trengganu. Mungkin ia lebih dikenali kerana ramai orang Pantai Timur berniaga dan pemastautin di sini. Amboi ayat, skema habis.. h…

Buah Namnam buat penggemar buah yang masam

Pernah rasa buah namnam.. namnam ye bukan enam jahanam hehe :) Buah ni buah kampung juga lah tidak di komersial kan sangat. Mungkin sebab rasanya yang tak lah sedap. Masam ya amat. Tapi kalau yang benar-benar masak kuning lembut…