Showing posts from August, 2019Show All
Hukum menyimpan patung permainan kanak-kanak

Ana tak nafikan ramai yang musykil tentang persoalan mengenai hukum menyimpan patung permainan kanak-kanak di rumah. Memang ana akui sendiri ketika anak-anak ana masih kecil dahulu, selalu juga membelikan mereka mainan anak patu…

Resepi Daging Masak Kicap Berempah

Masih nak bercerita kisah masakan menu dari daging korban. Walaupun cuma bawa balik sekilo dari kampung, tapi dua kali masak juga dapat. Sebab nya kat rumah ni jenis makan nasi sekali sehari, kami makan nasi tengahari je, malam…

Honey Hub Life Elixir - Khasiat Madu Tualang Premium

Madu Tualang antara madu asli yang semua orang tahu akan kebaikan khasiat dari khazanah alam semulajadi. Tapi jangan mudah terpedaya kerana di pasaran sekarang ni pelbagai jenis madu ada di jual. Untuk mengetahui keaslian madu b…

Resepi Sambal Halia Nasi Ayam

Kalau makan nasi ayam di Restoran Nasi Ayam terkenal tu, paling suka bila pilih menu Nasi Ayam Hainan kerana ada sambal halia tu. Dia bukanlah sambal sebenarnya cuma salah satu side dish untuk menu nasi ayam selain sambal cili, …

Musim Buah Di Belakang Rumah

Macam lah banyak sangat buah-buahannya ye.. Tapi seronok sangat bila pokok yang kita tanam ni dah berbuah. Walaupun tak lah pelbagai syukur Alhamdulillah ada juga dijadikan makanan kudapan sekeluarga dan jiran terdekat kan. Kawa…

Rahsia Tidur Lena Dengan Bantal Hotel DAG

Korang perasan tak kat jalan raya atau lebuhraya satu billboard ungu gambar lelaki peluk dua biji bantal tu ? Serius kan, ana geram sangat nengok nyaa, bukan apa macam gebu beno rupa bantal yang di peluk nya tu :) Nak nak …

Resepi nasi serai mudah

Pertama kali ana makan nasi serai ni ketika beraya ke rumah sepupu ana Lijah di Teluk Intan. Sedap juga ada aroma serai dan memang banyak Lijah buh serai dalam menu nasi tu. Makan pula dengan daging dendeng dan ayam masak merah.…

Kelas Renang Muslimah & Kanak-kanak di Swimrush Academy

Dari kecil lagi ana memang teringin sangat nak pandai berenang. Dulu masa kami membesar di kampung, sungai kat belakang rumah jerr, tapi arwah Tok dan Opah memang melarang sangat kami cucu-cucunya pii sungai tanpa pengawasan ora…

Petua cambahkan dahan pokok adenium

Dua pasu pokok adenium ana ni dah lama macam tak berapa nak semangat waja je jiwa depa. Dua-dua pokok ni dulu lebat juga berbunga, kemudian ana letak atas pintu pagar rumah. Kena panas terik agaknya terus macam tak berapa naik d…

Buat kebab sendiri di rumah ?

Boleh ke buat kebab di rumah ? Boleh tapi bukanlah kebab original, ianya ala-ala kebab jerr. rupa macam kebab tapi intinya dengan daging kisar bukan daging kebab. Daging kebab asli tu kena panggang dengan api dan dihiris barulah…

TiaraScarf.BeClassy - Pilihan Tudung Bawal Anti Kedut

Kalau yang mengenali ana di social media mesti perasan kan, ana ni peminat bawal. Walaupun pelbagai era dan jenis tudung muncul tapi hati tetap pada bawal. Bukan apa, pertamanya ana ni tak pandai nak berbelit-belit dan cepat ras…

Dumpling Daging Kukus Mudah

Sebelum ni kami pernah buat dumpling goreng, sedap rangup je kulit wantan tu bila di makan dengan isi inti udang. Ada lebihan kulit wantan segera yang kami simpan dan kebetulan ada pula separuh lagi daging kisar Ramly dalam peti…

Nasi Lemak Seringgit Dua Puluh Sen

Pagi minggu lepas, Kak Long belanja ibunya nasi lemak bungkus. Satu bungkus berharga RM1.20. Tak lah bungkus dengan daun pisang cuma dengan alas plastik dan surat khabar di luarnya. Bila tengok sambal pun dah boleh agak sedap ga…

 Sun Life Malaysia Kini Dengan Sun Infinity-i dan Aplikasi SunAccess

Dalam situasi ekonomi negara yang tidak begitu baik kini, keperluan kepada perlindungan diri dan keluarga ketika kecemasan amatlah penting untuk di miliki supaya kita sentiasa bersedia menghadapi apa jua kemungkinan yang bak…

Rawang Dah Ada Restoran Marrybrown di Caltex Sungai Choh

Pagi ni bukan main excited nak pii majlis perasmian pembukaan cawangan Marrybrown terbaharu dan yang best sangat tu ianya di Rawang ni haa!! Seronok lah kan ada satu lagi pilihan restoran makanan segera di bandar Rawang. Boleh l…

 Bestnya berkelah bersama ikan di Sungai Chiling, Kuala Kubu Bahru

Senang sangat nak plan berkelah dengan adik-adik sepupu ana, Effa dan Edi sekeluarga ni. Dalam masa dua minggu je ana sesaja tanya depa nak tak kita pi piknik kat Sungai Chiling ? Cepat je depa berdua respond dan confirm kan sel…

Bunga ungu di kampung

Macam selalu lah bila balik kampung merayap cari bunga-bunga wancu. Kali ni sebab cuti raya haji singkat dua hari sahaja balik pun malam raya, lepas solat raya haji sibuk pula beraya dengan adik beradik, ada majlis tahlil sampai…

Laluan Alternatif  Dari Teluk Intan ke  Slim River Melalui Kuala Bikam

Masyaa Allah, tak tahu dimana silapnya, perjalanan trafik bermula dari hari Jumaat sebelum perayaan Hari Raya Haji tahun 2019 ni memang mencabar pengguna jalanraya. Boleh di katakan sejak Jumaat, Sabtu malah ana sendiri sekeluar…

Gubahan Bunga Dari Bahan Terpakai Yang Cantik

Baru-baru ini ana adalah join satu group FB Gubahan Bunga Cantik . Mula-mula ada lah friendlist yang join dan bila ternampak posting engagement lalu lalang kat feed , tertarik pula ana nak join. Mana lah tahu dapat idea-idea men…

10 Tips Penjagaan Rambut Untuk Wanita Berhijab & Berkelemumur

Alhamdulillah, semakin hari semakin ramai wanita memilih untuk menutup aurat dengan sempurna dengan memakai tudung atau hijab. Bukan semua kita bertuah di lahirkan dalam keluarga ustaz dan ustazah, namun Allah swt itu Maha Adil …

Selera kampung sangat kan ..

Bab masak makan di rumah ni satu kewajiban lah pada ana untuk menyediakan hidangan dari sarapan hingga lah ke makan malam. Ana yakin sangat mana-mana isteri atau ibu pening lah mikir menu apa nak masak untuk keluarga kan. Itu da…

Cerita Bunga Ros

Pagi semalam rasa seronok sangat bila melihat kuntuman bunga-bunga ros mekar menghiasi halaman. Tak ada apa pun yang nak di ceritakan hanyalah coretan keindahan bunga-bunga yang berkembangan dan di dalam hati kecil ini teramat k…

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water Menanggalkan Solekan Dengan Mesra Kulit

Wanita dan solekan berpisah tiada. Siapa tak nak cantik kan, tapi cantik yang selamat lah semestinya. Dalam menatarias wajah setiap hari, kita sebagai wanita ni perlu lah bijak memilih solekan yang sesuai dengan wajah kita, sesu…

Resepi Kuih Puteri Ayu Sukatan Cawan

Jenuh laa nak memikirkan menu apa ana nak masak untuk potluck piknik dengan dua keluarga sepupu kami baru-baru ni. Kami plan nak ke Sungai Chiling, Kuala Kubu, Selangor. Tak jauh pun dari kediaman kami, lagipun sepupu ana sorang…

Petua meredakan kucing sedang mengawan

Meredakan okay, bukan boleh hilang kan terus hehe :) Si Ujir anak si Tipah ni dah setahun setengah usia nya. Memang manja ya amat dengan ana dan anak-anak di rumah. Kadang-kadang dia rasa dia bukan kucing agaknya, sebab kalau ma…

Sayunya hati melihat artifak tinggalan Rasulullah saw

Selagi diberikanNya pinjaman usia ini, selagi itulah kita akan cuba memperbaiki diri hari demi hari. Dari usia kecil lagi kita di ceritakan tentang kisah kerasulan Nabi Muhammad saw , perjalanan hidup baginda, perjuangan baginda…

Beautea By Safi Perlindungan Wajah Dari Pencemaran, Stress dan Kosmetik

Beautea by Safi ? Produk terbaharu lagi dari jenama yang menjadi kegunaan dan kepercayaan kebanyakan wanita di Malaysia ini. Macam-macam innovasi dan formulasi rangkaian produk Safi untuk memberikan pilihan buat wanita mengikut …

Keenakan pencuci mulut di Mykori Dessert Cafe

Anak-anak selalu sangat cerita sedapnya makan dessert di Mykori Cafe Seksyen 7 Shah Alam masa depa kat kolej. Rupa-rupanya kat Rawang ni pun dah buka Mykori Cafe kat area Tesco sana tu. Petang Isnin lepas, jiran ana, Ida ajak te…