Showing posts from 2017Show All
Pembukaan Semula Jambatan Sultan Yusof Untuk Kenderaan Ringan Sahaja

Merujuk kepada pengumuman TERKINI status Jambatan Sultan Yusof yang menghubungkan laluan terdekat dari Teluk Intan ke Manjung, Sitiawan dan Lumut menerusi FB Page JKR Hilir Perak adalah seperti berikut :

Rezeki Dari Jiran Tetangga

Berbuat baik sesama jiran ni memang telah di suruh oleh agama kita Islam yang lengkap dan sempurna. Kita sangat di tuntut untuk melakukan kebaikan di antara jiran tetangga kerana mereka adalah saudara paling dekat dengan kita b…

BERUS GIGI JORDAN* - DICIPTA KHAS UNTUK KEPERLUAN INDIVIDU

๐ŸŽถ๐ŸŽถBangun pagi..gosok gigi, pakai baju pergi sekolah ๐ŸŽถ๐ŸŽถ Ingat lagi tak lagu kanak-kanak kita dahulu. Pelbagai cara kita di didik untuk menjaga kebersihan gigi dan mulut ni. Kalau zaman sekolah rendah dulu, setiap enam bulan m…

Jika Power Bank Masuk Air

Bukan handphone sahaja yang masuk air, baru-baru ni ana punya gelabah bila powerbank basah lenjun kena air. Puncanya, ana bawa bekal air dalam botol air, letak dalam handbag, handbag ana ni jenis besar, segala neka ana isi dalam…

Sup Ikan Nyok-nyok

Kenal tak ikan nyok-nyok ni ? Kami kat Teluk Intan panggil ikan nyok-nyok, kalau ada panggilan lain untuk nama ikan ni tak tahu la pula ana . Ikan nyok-nyok ni selalunya mak masak lemak, tak pun masak taucu tapi ana paling suka …

LOVERA MAGIC JELLY - PELBAGAI KEGUNAAN SEISI KELUARGA

Aloe Vera dan timun antara bahan semulajadi yang sering kali di gunakan sebagai bahan asas dalam petua menjaga kecantikan dan menyelesaikan pelbagai masalah kulit. Tak kira lah sebagai pelembab wajah dan kulit, mengatasi masalah…

MGS Teluk Intan Tetap Di Hati

Sehari sebelum Reunion Alumni MGS Teluk Intan, ana dan Nonie mewakili kawan-kawan group whatsapp MGS, kami melangkah masuk ke perkarangan SK Perempuan Methodist, Teluk Intan untuk bertemu Tuan Guru Besar, menyampaikan sedikit su…

Ayam Penyet Sedap

Antara menu yang menjadi kegemaran masa kini antaranya ialah ayam penyet kan. Di mana-mana pun ada jual set makan ayam penyet.Menu ini di fahamkan berasal dari negara seberang Indonesia. Kalau dahulu menu yang ala-ala ayam penye…

Bila AJ Balik Kampung

Tiap kali ana balik kampung, aktivitinya tak lain masak, makan berborak sakan bersama keluarga tersayang. Kami ni kalau balik pakat semua nak balik sekali dari adik ana sampai lah ke sepupu yang rapat-rapat ni. Apa lagi mak-mak …

Pertama Kali Sediakan Menu Nasi Kerabu

Fuhh!! Dengan tulus ikhlas nya pertama kali nak siapkan menu nasi kerabu ni memang mencabar kesabaran. Bahan tak banyak, berkisar dari bahan asas yang sama, namun banyak proses yang perlu di sediakan satu persatu, ye la kan , na…

Cara Buat Solok Lada

Sebelum berhijrah ke Kuala Lumpur dan di pertemukan jodoh dengan suami yang berasal dari Kelantan, memang tak pernah tahu pun kewujudan sejenis makanan yang dinamakan solok lada ni. Orang Perak kan, mana tahu selain dari menu ib…

Sarapan Pagi Apam Manis Bersama Bubur di Teluk Intan

Setiap kali balik Teluk Intan, suami ana pasti mencari apam manis di gerai Medan Selera Padang Speedy ni. Dari jauh lagi abang mamak tuan gerai dah cam muka kami, senyum je dia menyambut sambil bertanya, lama tak balik kampung. …

Inilah Bunga Telang Bunga Nasi Kerabu

Dah lama tahu orang Pantai Timur khasnya menggunakan bunga telang ini sebagai pewarna asli untuk nasi kerabu. Nasi kerabu berwarna biru ialah hasil dari rendaman kuntuman bunga telang jadi ia adalah dari tumbuhan herba semulajad…

Jom Buat Homemade Garlic Spread Mudah

Adik Ika ni memang suka sangat makanan western ni. Dulu ketika sedang menunggu keputusan SPM dia sempat bekerja di sebuah restoran western milik cikgu nya selama lima bulan juga lah kalau tak silap ana. Dia sempat belajar macam-…

Cara Mudah Hasilkan Kentang Lecek atau Mashed Potato

Jika sebelum ini, setiap kali ana nak buat kentang lecek atau mashed potato prosesnya agak rumit dan lama. Mula-mula kena rebus ubi kentang kemudian panas-panas tu perlu di lenyet kan segera. Silap-silap kalau tak berapa empuk, …

Sheperd Pie Untuk Ayah

Minggu ni minggu akhir Adik Ika bercuti di rumah, dan minggu ini juga merupakan hari lahir ayahnya, suami ana pada 4hb Disember yang lepas. Suami ana pula sibuk sepanjang minggu ini kerana ada tugasan penting di pejabat. Mujur j…

Emerald Link Jalan Alternatif Ke Bandar Country Homes

Sebut sahaja Rawang, pasti orang akan tahu betapa sesaknya laluan masuk keluar di sekitar Bandar Rawang dan kawasan sekitarnya. Bila sebut Rawang sahaja ingat jem. Satu penyelesaian telah di lakukan dengan bukanya laluan Rawang …

Cara Buat Chocolate Hand Bouquet

Kalau sebelum ini ana pernah terbit kan tutorial cara nak hasilkan bunga tangan atau flower hand bouquet, kali ini satu lagi yang sedang popular sebagai hadiah khasnya untuk kaum lelaki dan kanak-kanak iaitu chocolate hand bouqu…

Pulut Durian Mak

Syukur Alhamdulillah, pada kita semua yang masih punyai mak dan ayah di muka bumi ini. Ia satu kelebihan yang tak terhingga dan tak ternilai bagi seorang anak. Kita masih punyai kesempatan untuk berbakti kepada mereka, menggembi…

Idea Dekorasi Bilik Tidur Anak Remaja

Hari demi hari yang berlalu, berganti tahun dan dengan izinNya ana lalui dalam melayari kehidupan ini. Anak yang dahulunya kecil, di kendung dan di susui kini telah meningkat remaja. Syukur ke hadrat Mu, kerana mengizinkan kami …

Nasi Ayam Farhani - Nasi Ayam Sedap Di Tanjung Malim

Tanjung Malim ni memang laluan kami lah kalau dari Rawang nak balik ke Teluk Intan. Ana dan suami memang lebih suka melalui jalan lama dari lebuhraya PLUS. Satu, jimat tol lagi pun laluan sepanjang jalan memang agak selesa denga…

Penginapan Waris Pesakit Dari RM10 Semalam di IJN Kuala Lumpur

Tiada siapa yang mahu di uji dengan kesakitan. Namun nasib dan bahagian kita berbeza di atas muka bumi. Ada yang di uji dengan sakit, dengan kemiskinan dan ada pula di uji dengan kekayaan dan kemewahan. Tempoh lah dengan penuh k…

Majlis Ikatan Kasih Hanis Dan Wafi

Tuatan hati sepasang insan yang di takdir jatuh cinta antara satu sama lain...mendapat restu dari kedua belah keluarga dan menuju ke destinasi pengabdian cinta, mahligai perkahwinan ..syurga idaman..Menjunjung adat yang di kendu…

Sakit Tak Cabut Gigi Di Klinik Kerajaan ?

Sakit gigi ni, Tuhan sahaja yang tahu betapa azabnya kan.. Kalau kena sakit gigi, bukan setakad gigi je yang sakit, satu badan terasa denyutan kesakitannya. Allahu... walaupun dah cuba pelbagai ubat dan petua untuk mengurangkan …

Gambar-gambar Majlis Akad Nikah Fattah Amin dan Fazura

Dengan sekali lafaz, pelakon cantik manis kesukaan ana, Fazura selamat bergelar isteri pelakon Fattah Amin pada jam 9.50 malam, 27 November 2017 lepas. Mereka dinikahkan abang kandung Fazura dalam majlis tertutup yang hanya diha…

Rawang Bypass Dibuka Untuk Laluan Umum

Lama juga dah menantikan bagaimana kah keadaannya laluan Rawang Bypass ni? Setiap kali melalui struktur dalam pembinaan apabila kami dari Rawang menuju ke Kuala Lumpur melalui kawasan Templer ni, tertanya-tanya bila nak siap dan…

Perkahwinan Dulu-dulu Yang Penuh Nostalgianya

Baru-baru ini, ana terpandang beberapa keping gambar yang penuh nostalgia kisah majlis perkahwinan orang dulu-dulu. Di usia ana ni, banyak yang pernah ana lalui sendiri majlis-majlis perkahwinan saudara mara di kampung halaman, …

Happy 2nd Birthday Baby Zia

23 November hari tu, sama tarikh dengan birthday Kak Long, juga merupakan hari lahir anak pelakon Filipina kesukaan ana, siapa lagi kalau bukan Maria Letizia, anak pertama Marian Rivera dan Dingdong Dantes. Dah dua tahun dah kan…

Bagaimana Untuk Menjadi Penulis Blog ?

Kebelakangan ini, ramai kawan dan saudara mara bertanya kepada ana,bagaimana nak jadi seorang penulis blog atau istilahnya seorang blogger ? Ana tak pasti apa yang mendorong mereka nak turut terjebak dalam penulisan blog? Ada ya…

Hobi Koleksi Keychain

Ana ni seorang collector sangat, semua benda nak jadi kan koleksi kalau boleh ๐Ÿ˜Š. Sebelum ini pernah ana kongsikan koleksi Fridge Magnet di  SINI  . Meriah peti ais kan.. Dari zaman sekolah lagi, ana mulakan dengan hobi mengumpu…

Raikanlah Kecemerlangan Anak-anak Dalam Peperiksaan

Allahu Akbar... terdiam seketika apabila banyak di kongsikan di Facebook tentang arahan pihak berwajib untuk tidak meraikan anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang di dalam peperiksaan UPSR pada tahun ni. Bukan setakad untuk…

Sanah Helwa Kak Long

23 November .. antara tarikh yang penting di dalam catatan perjalanan hidup ana dan suami. 21 tahun yang lalu, tarikh ini lah kami buat pertama diizinkanNya bergelar ibu dan bapa. Satu lagi fasa baru dalam kehidupan yang telah k…

Majlis Pertunangan Fazura dan Fattah Amin

Hai..dah kenapa nak terbit entri tentang artis pula ni? Ini bukan blog gossip ye...masih blog gaya hidup yang santai dari catatan www.anajingga.com. Cuma kali ini ana nak kongsikan kemanisan cinta di majlis pertunangan pelakon w…

Kunjungan Kasih Sayang Dari Blogger Mommy Irra

Dua minggu lepas,sahabat-sahabat blogger di media Facebook turut sama meratapi berita duka bila salah seorang sahabat kami Diya kehilangan suami tercinta yang menjadi tunggak keluarga dalam satu kemalangan di tempat kerjanya. Wa…

TASNEEM NATUREL BABY BALM - BAYI SELESA SIANG DAN MALAM

Kelahiran cahaya mata adalah anugerah Allah swt yang tak ternilai harganya. Bukan semua insan beroleh rezeki menimang zuriat sendiri, itu ketentuanNya jua, namun bagi yang beroleh rezeki memiliki zuriat sendiri, pasti ianya amat…

Kemaskini Permohonan BR1M 2018

Lepas pembentangan Bajet 2018 lepas, antara yang jadi tumpuan ialah status BR1M bagi kebanyakan warganegara yang berkelayakan. Rezeki bagi yang layak , Alhamdulillah. Dan sekarang ni mulai 27hb November 2017 pemohon baru yang be…

Cara Membuat Bunga Tangan - Hand Bouquet

Flower hand bouquet bukan nya murah sekarang ni. Masa Kak Long konvo hari tu, ana survey  harga untuk fresh flower paling murah pun RM 80 ke RM 100 satu bouquet. Kalau bunga plastik pun paling murah RM 50 juga. Ikutkan fresh flo…

Kisah Durian Kampung

Sekarang ni di Perak sedang musim durian. Sana sini viral di facebook kisah durian di Perak. Di kampung ana, dah dua tahun tak merasa makan durian dari pokok keliling rumah arwah tok. Baru berbunga dan putik dah di jatuhkan mony…

Cara Menanam Halia & Kunyit Di Dalam Pasu

Bertanam ni memang hobi kami suami isteri di waktu lapang.  Kami berdua anak kampung yang di besarkan dalam suasana kampung pasti jiwa kekampungan tu menebal. Arwah mertua ana pun seorang petani asalnya dan mak ana sampai hari n…

LANAFIRA - GEDUNG ONLINE FESYEN MUSLIMAH TERKINI

Wanita muslimah masa kini.. trending, hijabista, stylista dan semuanya inginkan gaya menawan dan eksklusif tetapi tetap menjaga imej seorang wanita Muslim. Berfesyen di era serba moden kini, bukan lah alasan untuk tidak menjaga …