Showing posts from 2018Show All
Alhamdulillah.. Terima kasih 2018

Inilah entri terakhir ana untuk tahun 2018 yang akan meninggalkan kita. Ana pasti setiap dari kita ada kisah suka duka yang hadir dalam mewarnai kehidupan. Yang datang silih berganti menjadikan coretan perjalanan kita sebagai ha…

Peneman Mama Sepanjang 2018

Inilah peneman setia mama di rumah sejak Syawal 2018 yang lalu. Selepas di tinggalkan oleh ibu mereka si Tipah yang sampai hari ini menghilang tak kembali. Kisahnya ana ceritakannya di  SINI  sehingga lah ke penghujung tahun 201…

Enaknya Cempedak Goreng Rezeki Dari Jiran

Amatlah bersyukur apabila kita di kelilingi jiran tetangga yang saling hormat-menghormati dan menjaga silaturrahim sesama. Jiran ni bukan sekadar di lorong yang sama, malahan satu taman sekali pun seronok menjalin ukhuwah dengan…

Bubur Sum Sum penambat selera ketika demam

Beberapa tahun lepas ana dah pernah terbitkan entri resepi bubur sum sum ni. Bila ana kongsikan semula di page baru-baru ni, ramai juga yang bertanyakan resepi nak buat bubur sum-sum. Walaupun nampak mudah tapi kena betul juga s…

Throwback 2018 - Kenangan manis bersua rakan blogger Malaysia

Hari ini 28hb Disember berbaki 3 hari lagi sebelum kita meninggalkan tahun 2018 dengan izinNya jua. Sepanjang tahun 2018 , Alhamdulillah.. rezeki dalam pelbagai bentuk ana terima dalam dunia penulisan blog. Bukan sekadar wang ri…

Aktiviti petang mengalih anak benih bunga ke dalam pasu

Pokok bunga dedaun berwarna ungu atau purple ni ana bawa balik dari kampung, Teluk Intan. Benih dari rumah wancu . Di kampung, wancu biarkan merebak dengan sendiri di atas tanah. Nampak cantik pula daun-duan warna ungu. Ana ambi…

Apakah Keistimewaan Hansaegee Nature : Aloe AC Clean Bubble Cleanser

Khasiat Aloe Vera atau daun lidah buaya dalam remedy kecantikan dan perawatan wajah ni telah berkurun lama kita ketahui. Ada yang menggunakannya terus dari bahan mentah sebagai merawat pelbagai masalah kulit khasnya parut dan ke…

Cara Bayar Zakat Lebih Mudah Dengan Perbankan Internet

Cukup-cukuplah mencari alasan untuk tidak melaksanakan tanggung-jawab sebagai pembayar zakat. Ia adalah salah satu daripada lima rukun Islam yang wajib ke atas setiap hambaNya yang mencapai cukup syaratnya. Mehh kita ulang kaji …

Pemandangan indah infinity pool dari atas bangunan

Pertama kali untuk ana menikmati satu pemandangan yang agak unik berada di kolam renang infinity pool dari atas bangunan ni. Selalunya bercuti bersama keluarga, kami akan memilih resort yang ada kolam renang untuk anak-anak bere…

Hukum Mengucapkan  “MERRY CHRISTMAS”  Kepada Penganut Kristian

Hari ini 25hb Disember merupakan sambutan perayaan Hari Natal atau Krismas di kalangan penganut agama Kristian. Dalam dunia tanpa sempadan hari ini, berlegar-legar di media sosial dan pesanan whatsapp yang mengharamkan pengucapa…

Bestnyaa Althea STAY FRESH BODY SPARKLING MIST

Wanita ... kecantikan dan wangian.. tiga elemen yang tak dapat di pisahkan. Dah bersolek lawa-lawa , berpakaian cantik-cantik pastilah kita nak tampil berwangi-wangian kan. Ana tahu banyak pilihan wangian di pasaran sekarang ni,…

Nak Juga Mencuba Resepi Ayam Pedas Ala Korea

Bila banyak entri resepi timbul di  blog ni, bermakna anak-anak ada di rumah lah tuu.. Tengah study week ni dua-dua ada di rumah, mula lah mengGoogle dan minta belikan bahan. Ana ikutkan saja lah, masa ni la depa berdua nak hila…

Muhammad Adib - Kematian Yang Ditangisi

Semasa hayatnya bukanlah siapa-siapa di kalangan rakyat Malaysia. Bukan insan hebat dalam arena nya, bukan manusia ternama mencipta rekodnya, sekadar seorang anak kepada ayah bondanya. Menjalani kehidupan yang biasa-bias…

Biskut Marie Yang Penuh Nostalgia

Membesar di zaman 80-an di mana dalam melangkah hari demi hari kehidupan kami ketika itu tak banyak pilihan yang ada. Tinggal pula di kampung halaman. Teluk Intan sebuah pekan yang agak sederhana juga besarnya segala keperlua…

Agar-agar Susu & Nanas

Ana ada satu tin nanas kiub yang belum di buka di rumah ni. Banyak produk Ayam Brand dalam tin ana perolehi ketika menghadiri satu event Ayam Brand baru-baru ini. Tak banyak resepi yang menarik yang ana jumpa dapat di hasilkan d…

Majlis Resepsi Perkahwinan Di Ivory Event Hall, Rawang

Pertama kali menjejak masuk ke Ivory Event Hall di Bandar Country Homes, Rawang untuk meraikan majlis resepsi atau pun terima menantu jiran kami kak Hajah Siti Hajar dan Abang Haji Razali. Selalu lalu lalang je hadapan dewan Ivo…

Bagaimana cara tumis hingga pecah minyak ?

Selalunya dalam masakan menumis ni mesti orang akan kata, tumis sampai pecah minyak kan ? Bagi yang dah pakar atau selalu masak tu bukan satu masalah lah kan, cuma yang baru nak berjinak-jinak dengan dapur mungkin ada yang terta…

BAGAIMANAKAH CARA  PENGAGIHAN ZAKAT DI WILAYAH PERSEKUTUAN

Di dalam dunia maya yang mana kadang-kadang manusia hanya pandai menaip dengan jari dan bukan dengan mata hati ketika ini, pelbagai isu boleh di salah tafsirkan mengikut kehendak minda tanpa fakta yang jelas dan sahih. Mungkin i…

10 Produk  K-Beauty  Idaman Dari Althea

Fuhh!! Althea.. sebut sahaja Althea apa yang korang dah terbayang ?? Kosmetik dan skincare la kan, pelbagai produk kecantikan KBeauty di bawah satu gedung beli belah online. Althea ni dah bagaikan pesonal shopping mall buat ana …

Petua Lama Teh O Pekat Redakan Sakit Perut

Tak tahu lah di mana silap agaknya dah tiga hari ni, perut ana rasa tak sedap je. Paling tak tahan dalam sehari berkali-kali berulangkan ke tandas. Cerry Berry kata orang sekarang ni.. Memulasnya dengan rengatnya kata orang Pera…

Apa yang terlihat  tak semestinya benar ...

Dalam dunia maya masa kini segalanya pantas, kemajuan dengan segala maklumat dihujung jari mencipta pelbagai ilusi yang kadang-kadang membuatkan naluri insan turut melatah tanpa sedar. Apa sahaja yang di sampaikan,dilihat dan di…

Hidup ini bukan sendiri

" Aku tak perlukan sesiapa pun dalam hidup ini !!!"... Allahu.. angkuh sangat ungkapan itu. Silap sangat kalau sebagai seorang manusia kita dengan sombong boleh berkata-kata sedemikian kerana dalam menjalani hayat di a…

Fakta Yang Perlu Kita Tahu Bila Simbol Minyak Kereta E

Korang nak tahu tak, ana ni cukup panik kalau nampak simbol  minyak kereta dah sampai ke takad E . Setiap kali nak memandu itu lah yang ana akan pastikan terlebih dahulu, isi minyak bila nampak jarum minyak dah hampir E . Perna…

Cara Buat Pat Bingsu Korean Dessert

Siapa tak suka makan dessert kan ? Nak-nak lagi kalau ada buah-buahan lagi lah sedap. Sejukkan tekak dan berkhasiat pula tu. Macam biasa lah anak-anak bila balik ke rumah, ada sahaja yang nak di buat depa benda yang pelik-pelik…

Coretan Kasih Sayang Dari Shikin Razali

Alhamdulillah.. kadang-kadang tak  pernah terjangka akan keindahan persahabatan tanpa suara dan bersua wajah ini begitu akrab sekali jalinannya. Ramai di antara sahabat-sahabat blogger ni cuma ana kenali melalui dunia maya socia…

ezbuy PRIME - Jauh Lebih Jimat Untuk Kos Penghantaran

ezbuy satu lagi platform membeli belah online yang menjadi pilihan utama di Malaysia. Kalau di lihat dari pelbagai tawaran harga yang di paparkan memang amat berbaloi dan murah-murah. Pelbagai pilihan kategori juga ada, pendek…

Pinggan Mangkuk Pocelain Cantik-Cantik & Murah

Blogger ni, kalau apa sahaja yang di fikirkan sesuatu yang dia minat atau suka, pasti akan cuba untuk di kongsikan bersama pembaca. Bukan apa, kami ni suka orang lain dapat tahu perkara-perkara yang mungkin boleh di capai oleh m…

Lilin Wangi Sebagai Hiasan Dekorasi Ruang

Bila sesekali masuk Ikea, rambang mata dengan pelbagai hiasan dekorasi dalam rumah yang di pamerkan. Ikea ni boleh di katakan menawarkan harga yang agak berbaloi juga jika di bandingkan dengan harga di luar sana. Kena lah bijak …

Cinta suci hingga hujung nyawa

Allahu... tak terbit dengan kata-kata ketika membaca satu petikan berita yang di siarkan di halaman media sosial dua hari yang lepas. Kisah sepasang suami isteri yang di beritakan meninggal dunia selang dua jam sahaja. Jika meni…

Pokok Limau Kasturi Lebat Berbuah

Musim hujan hujung tahun yang agak lebat setiap petang, membataskan aktiviti ana di kebun belakang rumah. Daun pegaga bukan main laju meninggi dah jadi satu pemandangan yang agak semak. Dengan rumput pun tak berkesempatan nak d…

Mencantikkan lanskap dengan dekorasi batu-batu

Lain oranglain citarasanya, ada orang suka halaman rumah mereka dihiasi bunga-bungaan beraneka dan berwarna-warni dan ada pula yang lebih memilih konsep minimalis atau sekadar tumbuhan hijau sahaja mendominasi ruang taman.  …

Cantiknya Foto Perkahwinan Deepika Padukone & Ranveer Singh

Yer... betullah ana ni salah seorang peminat filem-filem Hindustan. Dari remaja lagi gemar menonton filem-filem lakonan bintang-bintang Bollywood ni, kalau dulu suka sebab tengok hero handsome dan heroin yang lawa-lawa. Tapi sek…

Creative ways to rent your property

Renting out property is one of the ways to generate passive income. But the competitive is stiff out there, there are thousands of properties out there up for rent. You can get your property to rent out in many creative ways. Wh…

Beryl's Chocolate & Cafe - Untuk Peminat  Coklat

Dah banyak kali suami cadang nak bawa kami sekeluarga ke Mitsui Outlet Park di KLIA, Sepang. Dua kali plan tak jadi sebab kesuntukan masa nak hantar anak-anak balik kampus hujung minggu. Kebetulan dapat cuti mid sem seminggu yan…